Senzor de proximitate activ în IR

by donpedro

Schema electrică a senzorului de proximitate

Senzorului de proximitate prezentat detectează obiectele aflate în apropiere prin emisia unui puls de energie luminoasă în domeniul infraroşu cu ajutorul unei diode electroluminiscente (LED); dacă acest puls luminos întâlneşte un obiect de care se reflectă înapoi spre senzor, reflexia este captată de elementul fotoreceptor al senzorului şi semnalizată. Senzorul detectează, fără contact, obiectele capabile sa reflecte radiaţia electromagnetică în spectrul infraroşu. Autorul a folosit acest senzor într-o aplicaţie în industria alimentară pentru detectarea bucăţilor de aluat de pâine; o altă aplicaţie este uscătorul de mâini, senzorul detectând mâna. Distanţa de detectare în ambele aplicaţii este aproximativ 10 cm.
Dioda electroluminiscentă cu emisie în infraroşu D4 emite pulsuri de energie luminoasă. Curentul prin diodă, în timpul pulsului, este de aproximativ 1A asigurându-se o distanţă mare de sesizare. Circuitul care alimentează dioda electroluminiscentă este format din tranzistoarele Q1 şi Q2 ce simulează un tranzistor unijoncţiune în montaj de oscilator cu relaxare.

Cablajul imprimat – faţa cu piese

Cablajul imprimat – faţa cu cupru

Receptorul senzorului este fotodioda de infraroşu D5 al cărei semnal este amplificat şi filtrat de circuitul realizat cu tranzistorul cu efect de câmp Q3. Prin intermediul unui formator de impuls, realizat cu un comparator din circuitul integrat U1, semnalul este aplicat unui detector de impulsuri. La ieşirea detectorul de impusuri, alcătuit din componentele C5, D7, D3, C8 şi R14, se obţine o tensiune negativă în cazul în care fotodioda recepţionează pulsurile luminoase sau o tensiune nulă dacă pulsurile luminoase nu sunt recepţionate. Această tensiune este aplicată unui comparator cu histerezis care foloseşte al doilea comparator din circuitul integrat LM393, U1B. Dioda electroluminiscentă D2, comandată de ieşirea comparatorului, semnalează prezenţa sau absenţa unui obiect în faţa senzorului.
Senzorul se alimentează la o tensiune continuţ de 24 V. Cablajul imprimat pe care s-a realizat senzorul are dimensiunile de 27×62 mm.

Ing. Ionescu Constantin
e-mail: newcata@yahoo.co.uk

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu