Pregătirea lanțurilor de aprovizionare pentru viitor

by gabi

Digi-Key investește în inovarea lanțului de aprovizionare care va servi clienților noștri pentru anii următori. (© Digi-Key)

După câțiva ani dificili, lanțul de aprovizionare cu produse electronice își revine. În ciuda unor probleme restante, viitorul logisticii globale este mai strălucitor ca oricând, dacă vom reuși să aplicăm cu succes ceea ce am învățat în timpul pandemiei și să construim lanțuri de aprovizionare dinamice care pot rezista furtunilor viitoare.

18 luni de reziliență

În ultimul an și jumătate, “reziliența” a fost cuvântul la modă atât la Digi-Key, cât și în întreaga industrie. Acest lucru a însemnat totul, începând de la crearea de către Digi-Key și a partenerilor săi a unor stocuri suplimentare suficiente, până la revizuirea proiectelor mai vechi pentru a menține afacerile pe drumul cel bun.

Pe măsură ce intrăm în perioada de redresare, o parte din vindecare înseamnă reconstruirea încrederii clienților. Iar prin încredere, mă refer la încrederea în lanțul de aprovizionare global precum și în economie. Chiar și atunci când lanțul de aprovizionare se reface, o singură problemă poate declanșa un efect în cascadă cu implicații enorme. Reconstrucția acestei încrederi va necesita transparență în analiza lanțului de aprovizionare, astfel încât clienții să poată vedea ce înseamnă un simplu obstacol și ce indică o tendință mai mare, pe termen lung.

De aceea, oricât de bine ar fi să fim rezilienți, “reziliența” pare a fi mai degrabă o reacție decât o acțiune proactivă, iar eu constat cu bucurie că acest lucru începe să se schimbe.

O reconstrucție mai puternică

Înainte și în timpul pandemiei, lanțul de aprovizionare a fost ca un joc de domino. Dacă un singur lucru nu mergea bine, tot rândul se prăbușea.

Gândiți-vă la Ever Given, o navă container care a rămas blocată în Canalul Suez timp de o săptămână în 2021. A fost doar un singur eveniment care a provocat întârzieri masive pentru sute de companii. Cum putem preveni aceste evenimente, care nu pot fi anticipate, să aibă un impact negativ atât de mare? A fost vorba de un simplu incident, care nu se compară cu impactul global provocat de pandemia COVID-19.

Trebuie să privim înainte și să începem să ne pregătim pentru alte dezastre naturale posibile și pentru modificarea reglementărilor care ar putea avea un impact asupra disponibilității materialelor și componentelor.

După câțiva ani dificili, lanțul de aprovizionare pentru materiale electronice își revine. (© Digi-Key)

În acest moment, simt că am depășit stadiul de “domino” al lanțului de aprovizionare. Acum, seamănă mai mult cu jocul Jenga, unde chiar dacă scoți câteva piese, turnul nu se prăbușește. Dar dacă iei prea multe, sau una, care nu trebuie scoasă, totul se destramă. Trebuie să construim un viitor în care lanțurile de aprovizionare să semene cu o casă Lego: sigure, care pot fi rearanjate și aproape indestructibile.

Forțele viitorului

Pentru a construi lanțuri de aprovizionare cu adevărat reziliente și dinamice, există multe forțe care trebuie luate în considerare. Câteva dintre cele pe care le urmăresc îndeaproape sunt tiparele de cerere și ofertă exponențiale, penuria de mărfuri, economia, impactul prețurilor asupra comportamentului consumatorilor și tendințele legate de forța de muncă.

Cerere și ofertă exponențială

Într-o lume perfectă, oferta și cererea se sincronizează în mod egal. Dar, în lumea reală, deseori una o depășește pe cealaltă. Sunt sigur că nimeni nu va uita lipsa anumitor bunuri de consum din 2020. Sau, în lumea electronicii, atunci când foarte mulți oameni au început să lucreze de acasă în timpul pandemiei și toți aveau nevoie de un alt computer. Sau atunci când lumea s-a deschis din nou, iar cererea de autoturisme noi a crescut vertiginos.

Pe de altă parte, oferta în exces poate, de asemenea, să genereze probleme și să afecteze rapid rezultatele unei întreprinderi. De exemplu, aspecte precum locul de depozitare a stocului excedentar, felul în care acesta poate fi vândut în continuare pentru a obține profit sau dacă inventarul mai este de interes, toate acestea se pot acumula, provocând dureri de cap de-a lungul și de-a latul lanțului de aprovizionare.

Aceste zone de cerere exponențială vor continua să existe, la fel ca și momentele de supraofertă. Ambele trebuie să fie integrate în previziuni pentru a ajuta părțile interesate să gestioneze mai bine stocurile și să se adapteze pe măsură ce forțele schimbă echilibrul.

Deficitul de produse de bază

Materiile prime precum litiul și cobaltul sunt foarte solicitate, dar nu sunt întotdeauna ușor de procurat. Producătorii care au nevoie de materiale greu de înlocuit trebuie să ia în considerare forțe precum taxe vamale potențiale, tipare meteorologice, reglementări de mediu viitoare și prețuri variabile la aceste mărfuri pentru a se asigura că producția lor nu are de suferit.

Un mod în care văd că această tendință specială ar putea fi contracarată este un design inovator al produselor. Inginerii folosesc geometrii mai mici, astfel încât cantitatea necesară pentru un anumit produs de bază să fie redusă fără a sacrifica funcționalitatea produsului final. Am văzut că acest lucru se întâmplă deseori, așa cum este cazul computerelor a căror dimensiune a fost mult redusă în comparație cu dimensiunea celor de la început, în timp ce puterea lor de calcul a crescut exponențial.

Există un vechi proverb care spune că “necesitatea este mama invenției”. Nevoia pentru aceste componente nu va dispărea. Dar disponibilitatea acestora ar putea fi redusă și, paradoxal, aceasta este una dintre tendințele care mă bucură cel mai mult. Pentru că aștept cu nerăbdare să văd ce alte tehnologii noi vor apărea de aici.
Economie și costuri

Evident, economia va fi întotdeauna o forță care va dicta aproape totul. Odată cu creșterea inflației, consumatorii caută să cheltuiască mai puțin, dar să obțină în continuare un bun raport calitate-preț, iar acest lucru se reflectă în întregul lanț. În același timp, între forța de muncă, costul în creștere al materialelor, taxele vamale și multe altele, furnizorii sunt presați de costuri.

Deși nu va exista niciodată un model perfect pentru a prognoza economia, putem ține cont de forțele cunoscute și de modul în care acestea influențează comportamentul, iar rezultatele pot fi incluse în proiecțiile noastre.

Lipsa forței de muncă

De asemenea, trebuie să fim conștienți de factori precum deficitul de forță de muncă, care vor avea un impact asupra disponibilității produselor. Cum ar fi în Japonia, unde este nevoie de peste 200.000 de ingineri în următorii doi ani pentru a menține nivelurile actuale de producție. În 2030, se estimează că în Japonia se vor înregistra 270.000 de locuri de muncă din domeniul inteligenței artificiale și IoT, pe care nu le va putea ocupa.

Un element determinant al acestei tendințe este îmbătrânirea populației. Japonia, în special, se luptă cu acest lucru. Inginerii care au proiectat și construit componentele de care avem nevoie ies acum la pensie, iar persoanele disponibile pentru a umple aceste locuri vacante sunt tot mai puține.

Nu numai că există o piramidă inversată a populației, dar nevoia crescută de produse crește cererea și, prin urmare, exacerbează deficitul de competențe. Gândiți-vă la câte lucruri presupun utilizarea unor tehnologii care nu existau acum 10 ani. Acum, toate lucrurile sunt inteligente. Aproape fiecare piesă a mașinii voastre conține o componentă electronică. Dar ce se întâmplă în contextul creșterii IoT și a conectivității? Cererea va crește vertiginos, ceea ce înseamnă că este nevoie de și mai mulți ingineri și profesioniști IT.

Niciuna dintre aceste forțe nu este nouă, dar nevoia de a le integra cu acuratețe în previziunile lanțului de aprovizionare va deveni din ce în ce mai importantă. Pandemia a contribuit la evidențierea importanței luării în considerare a tuturor acestor forțe și sper că această lecție ne va rămâne tuturor în minte.

Investiții în producție

Digi-Key a inaugurat recent proiectul de extindere a Centrului de distribuție a produselor (Product Distribution Center – PDCe) cu o suprafață de 204.400 de metri pătrați pentru a ține pasul cu cererea tot mai mare. (© Digi-Key)

O modalitate de a ține cont de cererea crescută de componente electronice este, în mod natural, creșterea producției. Și, cu siguranță, producătorii au făcut acest lucru. Dar schimbările masive în producție necesită timp.

De exemplu, construcția fabricilor de semiconductori durează ani de zile, iar apoi și mai mult timp pentru a produce piesele de siliciu necesare și altele asemenea. Astfel, deși a început, să zicem, acum trei ani, o astfel de fabrică ar putea să aibă, în continuare, dificultăți în a produce componente.

Deoarece producția nu este ceva la care poți apăsa pur și simplu un buton “play”, trebuie să planificăm dincolo de ziua de azi și de mâine. Pentru a fi cu adevărat dinamici, trebuie să construim pentru următorii 10, 20, 50 de ani, astăzi și să includem aceste activități de producție și în previziuni.

Inovație în lanțul de aprovizionare al Digi-Key

Digi-Key investește în inovarea lanțului de aprovizionare care va servi clienților noștri pentru anii următori. De la inaugurarea proiectului de extindere a Centrului de distribuție a produselor (PDCe) cu o suprafață de 204.400 metri pătrați, menit să țină pasul cu cererea în creștere, până la înființarea celei mai mari zone de comerț exterior FTZ (Foreign Trade Zone) din Statele Unite, echipa examinează fiecare detaliu pentru a se asigura că lanțul său de aprovizionare este dinamic acum, dar și pentru a face față provocărilor care pot apărea în viitor.

Digi-Key Marketplace este o platformă online care conține o listă extinsă de producători și distribuitori prin care se pot vinde produse prin intermediul Digi-Key, cu livrare de la furnizor. Cu 3,38 milioane de SKU-uri (Stock Keeping Unit) disponibile prin intermediul acestei platforme, atunci când aprovizionarea este limitată, această resursă suplimentară este o altă modalitate de a ușura tensiunile lanțului de aprovizionare pentru clienții noștri.

De asemenea, compania susține diversitatea cu roluri noi și extinse în lanțul de aprovizionare pentru a contribui la crearea de noi perspective în dezvoltarea de soluții inovatoare și pentru a aborda deficitul de forță de muncă, inclusiv noi posturi regionale în lanțul de aprovizionare din întreaga lume.

Digi-Key se angajează să ajute oamenii să găsească, să cumpere și să vândă componentele de care au nevoie. Ca parte a acestui lucru, am lansat un instrument de referință încrucișată pe care clienții noștri îl apreciază. Este un pas esențial pentru a ne asigura că aceștia sunt capabili să obțină acele componente mai greu de găsit în timp util. Inițiativele de acest gen sunt cele care vor ajuta lanțurile de aprovizionare ale utilizatorilor finali să fie dinamice.

În general, viitorul lanțului de aprovizionare trebuie să fie mai mult decât rezilient. Trebuie să fie dinamic pentru a răspunde nevoilor clienților; iar la fiecare etapă, părțile interesate trebuie să aibă acces la informații în timp real.

Digi-Key este mândră să asigure legătura între clienți și componentele de care au nevoie și este încântată să continue să construiască pe baza progresului inovator pentru a răspunde cerințelor de aprovizionare de astăzi, de mâine și de mai departe.


Autor
:
Josh Mickolio, Supplier business development manager-wireless and IoT la Digi-Key Electronics.

 

Digi-Key este un lider constant și inovator în industria serviciilor de înaltă calitate pentru distribuția de componente electronice și produse de automatizare la nivel mondial, oferind peste 14,9 milioane de componente de la peste 2.400 de producători de marcă de calitate. Pentru a afla mai multe despre soluțiile și serviciile Digi-Key pentru lanțul de aprovizionare și pentru a viziona episoadele recente ale seriei noastre video Supply Chain Transformed, faceți clic aici.

Digi-Key Electronics   |   https://www.digikey.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu