Renesas prezintă puternicul microprocesor RZ/V2H proiectat pentru aplicații de robotică de ultimă generație cu viziune AI și control în timp real

Acceleratorul AI de ultimă generație cu o eficiență energetică de 10 TOPS/W oferă performanțe de inferență AI de până la 80 TOPS fără ventilator de răcire

by gabi

Renesas Electronics Corporation și-a extins populara familie RZ de microprocesoare (MPU) cu un nou dispozitiv destinat aplicațiilor de înaltă performanță în domeniul roboticii. Oferind cele mai înalte niveluri de performanță din cadrul familiei, RZ/V2H permite atât capabilități de viziune AI, cât și de control în timp real.

Dispozitivul este prevăzut cu un accelerator AI de ultimă generație, brevetat de Renesas, DRP (Dynamically Reconfigurable Processor)-AI3, care oferă eficiență energetică de 10 TOPS/W, o îmbunătățire remarcabilă, de 10 ori mai mare, comparativ cu modelele anterioare. În plus, tehnologia de tăiere (pruning) utilizată în acceleratorul DRP-AI3 îmbunătățește semnificativ eficiența calculului AI, sporind performanța de inferență AI până la 80 TOPS. Această creștere a performanței permite inginerilor să proceseze aplicațiile AI de viziune direct la dispozitivele AI edge (locale), fără a se baza pe platforme de cloud computing. Detaliile noii tehnologii de accelerare DRP-AI3 au fost prezentate recent în cadrul conferinței ISSCC 2024 din San Francisco.

RZ/V2H încorporează patru nuclee CPU Arm® Cortex®-A55 cu o frecvență de operare maximă de 1,8 GHz pentru procesarea aplicațiilor Linux, două nuclee Cortex-R8 care rulează la 800 MHz pentru procesare în timp real de înaltă performanță și un Cortex-M33 ca sub-nucleu. Prin integrarea acestor nuclee într-un singur cip, dispozitivul poate gestiona eficient atât sarcinile de inteligență artificială pentru viziune, cât și cele de control în timp real, ceea ce îl face ideal pentru aplicațiile exigente de robotică ale viitorului. Deoarece RZ/V2H consumă mai puțină putere, acesta elimină necesitatea ventilatoarelor de răcire și a altor componente de disipare a căldurii. Ceea ce înseamnă că inginerii pot proiecta sisteme de dimensiuni mai mici, mai puțin costisitoare și mai fiabile.

Renesas a implementat propria sa tehnologie DRP pentru a dezvolta acceleratorul OpenCV care crește viteza de procesare a OpenCV, o bibliotecă standard industrială open-source pentru procesarea viziunii computerizate. Viteza rezultată este de până la 16 ori mai mare decât cea a procesării prin CPU. Combinația dintre DRP-AI3 și acceleratorul OpenCV îmbunătățește atât algoritmii de calcul AI, cât și pe cei de procesare a imaginilor, permițând executarea eficientă din punct de vedere energetic și în timp real a Visual SLAM, utilizată în aplicații precum aspiratoarele robotizate.

Pentru a accelera dezvoltarea, Renesas a lansat, de asemenea, ‘AI Applications’, o bibliotecă de modele pre-antrenate pentru diverse cazuri de utilizare, și ‘AI SDK’ (Software Development Kit) pentru dezvoltarea rapidă a aplicațiilor AI. Prin rularea acestor programe pe placa de evaluare a RZ/V2H, inginerii pot evalua aplicațiile AI cu ușurință și la o etapă mai timpurie a procesului de proiectare, chiar dacă nu au cunoștințe extinse de AI.

Disponibilitate

RZ/V2H este disponibil în prezent, precum și placa de evaluare și kitul SDK AI. Mai multe informații despre dispozitiv și despre instrumentele de dezvoltare sunt disponibile la: https://www.renesas.com/rzv2h.

Renesas Electronics Corporation

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu