Dăm viață inovației în domeniul tehnologiei medicale

by gabi

Progresul tehnologic în domeniul sănătății, cu precădere cel al dispozitivelor medicale, permite diagnosticări și tratamente mai rapide și mai precise pentru pacienții din întreaga lume. De la dispozitivele purtabile la inovațiile bazate pe inteligență artificială, tehnologia medicală a deschis ușa către o îngrijire medicală mult mai personalizată și în timp real.

Îmbătrânirea populației la nivel global, însoțită de creșterea numărului de boli cronice în rândul tinerilor, exercită o presiune considerabilă asupra sistemelor de sănătate. Nevoia de noi soluții stimulează inovarea și digitalizarea în întreaga industrie. Noile progrese în analiza datelor obținute grație inteligenței artificiale și învățării automate schimbă viitorul sectorului medical (MedTech) – o piață a cărei dimensiune se preconizează că va ajunge la 996,93 miliarde USD până în 2030.

Așadar, ce se întâmplă în spatele scenei și cum devin produsele moderne de asistență medicală mai inteligente și mai eficiente? Echipa de la DigiKey, împreună cu mai mulți parteneri, lucrează fără încetare pentru a crea și distribui produse, piese, componente și soluții de ultimă generație, care îmbunătățesc parcursul individual de sănătate și salvează vieți.

Un aspect cheie al acestei evoluții este includerea senzorilor purtabili, dispozitivelor wireless și a calculului edge pentru a crea puncte de conexiune fără întreruperi, utile întregului ecosistem medical format din medici, asistente medicale, ingineri, proiectanți, profesioniști în domeniul aprovizionării, pacienți, familii și alții.

Dispozitive purtabile și tratament personalizat

Crearea și lansarea unui nou dispozitiv medical nu este un lucru simplu, iar parcurgerea testelor de stres pentru fiecare componentă în parte și depunerea cererilor pentru obținerea aprobărilor legale sunt doar două dintre obstacole. Dar există mulți lideri care reușesc să lanseze cu succes pe piață dispozitive medicale ușor de utilizat, pentru a permite oamenilor să înțeleagă și să controleze mai bine ceea ce se întâmplă în corpul lor.

Aceste dispozitive utilizează tehnologii cheie, inclusiv funcții IoT, senzori și dispozitive purtabile, pentru a-i ajuta pe pacienți să își monitorizeze semnele vitale, cum ar fi nivelul de oxigenare a sângelui, ritmul cardiac, tensiunea arterială și multe altele.

Se estimează că unul din trei adulți va deține un dispozitiv purtabil până în 2025. Cunoașterea în timp real este importantă și destul de convingătoare pentru a face unele schimbări în stilul de viață și păstrarea bunelor obiceiuri. Această tehnologie creează, totodată, un nou model de îngrijire medicală care permite desfășurarea multor alte activități la domiciliu. În spatele a tot ceea ce se întâmplă se află dispozitive wireless, senzori și semiconductori care facilitează colectarea, conectarea și schimbul de date și informații.

Pe măsură ce tehnologia medicală continuă să evolueze, personalizarea tratamentului va deveni și mai bună. Medicii vor examina de la distanță datele cu mai multă regularitate, urmând să ofere recomandări pentru tratamente și chiar produse utile pentru acasă. De exemplu, există în prezent pe piață un pat reglabil care poate detecta când o persoană sforăie, acesta modificându-și automat înclinarea pentru a încerca să ajute la repoziționarea persoanei și pentru a-i deschide mai mult căile respiratorii. Această soluție ar putea fi esențială și pentru cei care se luptă cu sindromul de apnee în somn.

Procesarea Edge

Asigurarea accesului imediat al pacienților la datele personale de sănătate și la informații despre acestea este un rezultat al procesării edge care, în multe cazuri, include AI și modele de învățare automată. În prezent, producătorii de semiconductori se concentrează foarte mult asupra acestui aspect. Tehnologia permite ca observarea (și analiza) să aibă loc mult mai aproape de pacient, necesitând mai puțină lățime de bandă pentru schimbul de date cu cloud-ul.

Calculul edge face ca procesarea, analiza și stocarea datelor să fie mai aproape de sursă, cum ar fi telefonul mobil, ceasul sau iPad-ul pacientului. Practic, “edge computing” vine în completarea cloud-ului. Această strategie poate ajuta atât pacienții, cât și sistemele de sănătate să optimizeze colectarea, stocarea și analiza datelor – ceea ce necesită luarea în considerare a confidențialității, a spațiului de stocare și a costurilor. Dar, mai presus de toate, dorința de acces imediat la informații reprezintă adevărata motivație.

Furnizori de semiconductori precum NXP, STMicroelectronics și Microchip oferă calea pentru diagnosticarea în timp real și tratamentul personalizat. De exemplu, NXP are o istorie îndelungată în furnizarea de produse testate riguros pentru segmentele verticale, inclusiv industria de sănătate. Produsele lor integrează funcții, printre care procesarea informațiilor în cele mai îndepărtate locații (far edge), concomitent cu măsuri de securitate, calcul și conectivitate. NXP este unul dintre liderii din spatele produselor de procesare edge și aducerea datelor în timp real la îndemâna oamenilor.

Din punct de vedere al energiei, un furnizor care oferă soluții integrate cu certificări medicale, precum RECOM Power, poate contribui la economisirea timpului de proiectare, energiei și costurilor. Sursele de alimentare AC/DC de calitate medicală și convertoarele DC/DC, testate integral prin certificări riguroase ale autorităților competente sau fabricate conform standardelor impuse de sectorul medical, pot accelera timpul de dezvoltare a tehnologiei medicale. Achiziționarea unor soluții de alimentare adecvate domeniului sanitar va deveni din ce în ce mai avantajoasă pe măsură ce aplicațiile vor fi tot mai mici și vor necesita niveluri de tensiune care să rămână sigure pentru furnizori și pacienți.

Pentru pacienți, cu cât aceștia își pot accesa mai ușor datele personale de sănătate, cu atât mai bine. Cineva care dorește să monitorizeze activ cât de adânc sau cât de mult timp doarme în fiecare noapte, poate colecta continuu aceste date și le poate transmite către dispozitivul preferat prin intermediul tehnologiei ‘edge computing’. Cunoașterea înseamnă putere, iar tehnologia de astăzi demonstrează că nu trebuie neapărat să fii medic sau asistent medical pentru a examina anumite date și a înțelege unele dintre lucrurile care se petrec, zilnic, în corpul tău. Dispozitivele wireless și senzorii continuă să se îmbunătățească, permițând pacienților să-și rezolve singuri tot mai multe probleme.

Module și dispozitive wireless

Acceptarea și popularitatea dispozitivelor wireless a crescut exponențial atunci când pandemia COVID-19 a impus accesul la distanță și, la rândul său, a scos în evidență multe alte beneficii, inclusiv o mai bună eficiență a serviciilor medicale și monitorizare continuă a pacienților. Dispozitivele de monitorizare cardiacă și cele de supraveghere permanentă a nivelului de glucoză în sânge sunt exemple de dispozitive de asistență medicală care au câștigat o largă acceptare în ceea ce privește îmbunătățirea situației pacienților și monitorizarea lor de la distanță.

Toate acestea se regăsesc în Internetul Lucrurilor Medicale (Internet of Medical Things – IoMT), unde rețelele de pacienți cu dispozitive și senzori medicali portabili și/sau purtabili și sistemele și prestatorii de servicii medicale corespunzătoare se conectează prin intermediul internetului. Dispozitivele IoMT contribuie la automatizarea transferului de date, reducând, astfel, erorile umane.

Conceptul wireless este important în acest caz, deoarece permite comunicarea în câmp apropiat și/sau cu rază scurtă de acțiune. Modulele wireless permit, în plus, o agregare mai amplă a datelor în cloud, ceea ce oferă medicilor posibilitatea de a monitoriza de la distanță pacienții și de a accesa un eșantion mai larg de date pentru analiză comparativă și diagnosticare.

Cu ajutorul funcției de detectare a anomaliilor, anumite evenimente sau declanșatori de-a lungul zilei unui pacient permit selectarea acelor perioade în care datele de diagnosticare mai detaliate pot fi utile și pot furniza informații suplimentare despre acele evenimente. Existența în cloud a tuturor acestor date și punerea lor la dispoziția întregii echipe care se ocupă de un pacient este esențială pentru o monitorizare precisă și cât mai completă a pacientului.

Acces mai ușor la serviciile de îngrijire a pacienților și perspective de viitor

Tehnologia medicală contribuie atât la personalizarea asistenței medicale, cât și la creșterea accesului la aceasta. Prin reducerea sarcinilor care apasă asupra pacienților și medicilor, tot mai multe persoane vor putea să utilizeze și să intre în sistemul de asistență medicală. Revoluția AI și a datelor reimaginează viitorul îngrijirii medicale, al intervențiilor chirurgicale, al terapiei, al utilizării medicamentelor și multe altele. Va fi interesant să vedem unde ne vom afla peste zece ani.

În timp ce sectorul medical continuă să se confrunte cu provocări semnificative legate de exigențe normative, probleme de securitate cibernetică, procese legale și retrageri de pe piață a unor produse sau dispozitive medicale, liderii din industrie reușesc să traverseze și să depășească aceste aspecte pentru a împinge inovația mai departe ca niciodată.

Impactul IoT va continua să crească odată cu dezvoltarea unui număr tot mai mare de senzori medicali care să conducă la conexiuni mai sigure pentru a furniza date medicale sensibile. Pe măsură ce utilizarea dispozitivelor continuă să crească în rândul populației, vor exista mai multe date de stocat și de înțeles, ceea ce va stimula modele suplimentare de inteligență artificială, care vor îndeplini sarcinile de detectare a problemelor de sănătate aflate astăzi în responsabilitatea medicilor și a specialiștilor. Utilizarea dispozitivelor pentru o monitorizare continuă arată deja efectul profund și remarcabil pe care îl poate avea asistența medicală personalizată.

La DigiKey, înțelegem importanța de a avea la dispoziție produsele potrivite pentru a permite dezvoltarea tehnologiei și a inovației în industria medicală, unde mizele sunt mari atunci când vine vorba de sănătatea pacienților. Dispunem de o gamă largă de produse destinate domeniului medical, pe lângă detalii despre aplicații, articole și resurse tehnice, datorită cărora cele mai inteligente minți din industrie continuă să lucreze cu noi.

Aflați mai multe despre activitatea și parteneriatele noastre urmărind noua noastră serie video: MedTech Beyond. (Dincolo de tehnologia medicală)

Autor: Shawn Luke, Technical Marketing Engineer, DigiKey

DigiKey, recunoscut ca lider de top și inovator continuu în distribuția de componente electronice și de produse de automatizare de ultimă generație la nivel mondial, oferă peste 15.3 milioane de componente de la peste 2,900 de producători de marcă de calitate.

DigiKey   |   https://www.digikey.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu