SmartSense este noul nume ce unifică liniile de produse Digi Smart Solutions: TempAlert, SMART Temps,…
DIGI International
-
-
Internetul Lucrurilor (IoT) a trecut, aproape peste noapte, de la o vorbă la o tendință tehnologică majoră. Dispozitivele IoT apar astăzi peste tot, de la dispozitivele electronice de larg consum, precum dispozitive purtabile și senzori casnici inteligenți, până la automatizare industrială, dispozitive pentru sănătate, echipamente pentru depozite / logistică și multe altele. Dar odată cu dezvoltarea și maturizarea IoT ne lovim de probleme severe de creștere. Multe dintre tehnologiile și protocoalele care aveau sens pentru o lume centralizată pe desktop, laptop și dispozitive mobile de calcul, nu mai sunt la fel de valabile pentru rețelele descentralizate de dispozitive de ultra-joasă putere, pe care tehnologia IoT le crează.
-
DIGI InternationalModule comunicații radioWireless
Alegerea antenei pentru aplicații celulare
by donpedroSelectarea celei mai bune antene înseamnă dispozitive mai bune. După selectarea furnizorului de module și a rețelei purtătoare, urmează selectarea antenei potrivite pentru aplicație.
-
-
-
Antena este cea mai frecventă cauză de eșec într-un proiect wireless. Antena necesită multă atenție pentru ca intervalul în care sistemul va funcționa să fie optim. Când este selectată sau proiectată corect, antena contribuie la realizarea unui produs wireless de înaltă performanță. Antena trebuie să corespundă: (1) recomandărilor furnizorului dispozitivului wireless, (2) tehnologiilor specifice (Celulară – GSM/TDMA/CDMA, 4G LTE – GSM/ EDGE, UMTS/HSPA, 802.11 Wi-Fi, 802.15.4 – ZigBee, Thread, WirelessHART, 6LoWPAN, LPWA, Bluetooth și BLE – Bluetooth Low Energy), (3) personalizării prin proiectare pentru un anumit design de produs.
Cele mai utilizate tipuri de antene, au diverse forme: Monopol – fir vertical, Dipol – 2 fire orizontale sau verticale, Buclă tridimensională, Micro-traseu realizat pe PCB, Elicoidală – o spirală, Plasture – un plan realizat pe PCB, PIFA – o variantă monopol plasture pe PCB cu un plan paralel la GND, Fantă – o zonă izolatoare ce are în jur un circuit conductiv care constituie antena, Yagi – multiple elemente dipol paralele. -
Utilizarea unui sistem embedded necesită alte componente în exterior pentru interfațarea cu un microcontroler. Într-un Sistem pe Cip (SoC) cele mai multe dintre componentele hardware necesare sunt componente în interior construite pe un singur cip. Astfel SoC conține diverse componente: amplificatoare operaționale simple -OpAmp, amplificatoare cu amplificare programabilă – PGA, convertoare A/D, D/A și chiar de comunicație RF. PSoC (Programmable System-on-Chip) este o familie de circuite integrate cu microcontroler fabricată de Cypress Semiconductor. Aceste cipuri PSoC includ un nucleu CPU și o matrice configurabilă de periferice pentru semnale analogice și digitale.
-
“Lucrurile” au fost conectate prin M2M și au devenit parte din IoT.
Proiectarea unui lucru trebuie considerată într-un context mai larg. De exemplu, un ceas stă pe un perete într-o cameră, o cameră într-o casă, o casă într-un mediu, un mediu într-un plan urban. Dacă ați dezvoltat o rețea de senzori înainte să apară acronimul IoT, ați fi tentat să credeți că IoT este doar o denumire mai pompoasă pentru M2M. M2M este adesea asociată cu soluții punctuale sau cu un grup de aparate de același tip – un sistem de senzori de temperatură și umiditate Wi-Fi, o rețea de senzori de nivel într-un parc de rezervoare, o rețea de contoare pe conducte de fluide într-o rafinărie, un sistem de localizare a vehiculelor, automatizarea și supravegherea unei case, telemetria de monitorizare a pacienților într-un spital. Pentru cei din industrie, M2M înseamnă dispozitive cu un modem celular conectate într-o rețea radio purtătoare particulară.
M2M este aproape sinonim cu sistemele izolate de senzori și zone de date de telemetrie. Ideea care a dus la IoT a fost încercarea de a se lega sistemele disparate, într-o vedere sistemică extinsă, pentru a permite aplicații noi. Aceasta e și diferența cheie dintre M2M și IoT. “Lucrurile” au fost conectate prin M2M și au devenit parte din IoT.