Automatizări industriale cu RS PRO

Marca proprie RS oferă soluții de calitate și valoare pentru automatizări industriale.

by gabi

Gama de produse RS PRO include peste 80.000 de produse riguros testate, inspectate și validate conform standardelor. Articolul de față aruncă o privire asupra câtorva tipuri de produse cheie RS PRO, ce pot fi utilizate pentru crearea unor soluții de automatizare industrială. Construcția panoului de comandă este, poate, cel mai evident loc de a începe, de vreme ce acesta este inima soluției de automatizare.

În timp ce dumneavoastră vă preocupați de crearea unor dispozitive care vor schimba viitorul, noi lucrăm pentru a vă oferi cele mai recente produse și componente, de la cei mai buni producători din lume, inclusiv marca proprie RS PRO. RS PRO este marca sub care RS Components și Allied, cei mai mari distribuitori de produse tehnice pentru ingineri comercializează produsele proprii. Calitatea aplicației dumneavoastră va fi întotdeauna direct influențată de calitatea componentelor utilizate, motiv pentru care credem că fiecare componentă contează. De aceea, fiecare produs RS PRO beneficiază de Sigiliul de Aprobare RS. Vă oferim toate componentele de care aveți nevoie, din toate industriile, la calitatea și prețul pe care le așteptați. Fiecare produs este testat riguros de inginerii de la RS, înainte de a fi pus în vânzare. În felul acesta puteți achiziționa cu deplină încredere produsele RS PRO. Plaja acoperită de acestea este foarte vastă: automatizare procese, detecție, izolație, testare & măsurare, componente electronice, conectori, baterii, surse de tensiune și convertoare, elemente mecanice de transmisie, scule, cabluri, iluminare, echipamente de protecție, consumabile.

Cutii / carcase

În primul rând, vom avea nevoie de o cutie / carcasă. Cutiile de perete RS PRO sunt disponibile din oțel, oțel inoxidabil, poli-carbonat, GRP și ABS, cu o gamă variată de dimensiuni, plus diferite clase de protecție IP, precum și dispunând sau nu de plăci de șasiu.

Cutii de perete RS PRO, din oțel cu clasă de protecție IP66

Nr. stoc RS: 775-5814 – Producător: RS PRO

Un exemplu de astfel de cutie este cea din oțel de 500 × 400 × 200mm din imaginea de mai sus, care are o clasă de protecție IP66, cu un finisaj de acoperire cu pulbere și cu o singură încuietoare. Această cutie face parte din seria de cutii RS PRO din oțel, cu montare pe perete. Carcasele sunt prezente în aproape orice industrie și pot stoca toate tipurile de dispozitive, de la echipamente medicale, până la dispozitive electronice. Aceste cutii sunt clasificate la IP66 și oferă un grad excelent de protecție, indiferent dacă sunt folosite într-un mediu interior sau exterior. Cu diferite dimensiuni disponibile, acestea sunt potrivite pentru o gamă largă de aplicații. Toate modelele sunt foarte fiabile și de calitate excelentă.

Conectori

Conectorii sunt, adesea, necesari pentru a asigura intrarea și ieșirea semnalelor de control și senzoriale din panourile de comandă. Și în acest caz, oferta din gama RS PRO este bogată, incluzând aici și conectorii circulari industriali. Aceștia cuprind tipuri standard precum M12, M14 și M16 etc.

Conector circular RS PRO cu 5 contacte, conector M12, IP67

Nr. stoc RS: 877-1107 – Producător: RS PRO

În imaginea alăturată este un conector M12, cu 5 contacte, montare pe cablu, cu orientare a corpului în unghi drept.

Conectorii RS PRO M12 sunt utilizați, în mod obișnuit, în echipamentele de automatizare și senzoriale și sunt potriviți pentru utilizare în medii industriale. Cablu montat cu o presetupă și având un conector O-Ring, fac ca această conexiune să fie robustă și fiabilă pentru cazul în care transmiterea neîntreruptă a datelor este o necesitate.

Caracteristici (selectiv)

Număr de contacte 5 / priză / mamă
Tip montare / dimensiune conector Montare pe cablu / M12
Tip terminal Cu șurub
Clasă de protecție IP67
Curent nominal 4A
Orientare corp Unghi drept
Tensiune nominală 60V
Material carcasă / material contacte/ acoperire Nailon / cupru / aurit
Domeniul temperaturii de operare -25°C … +75°C

Surse de alimentare

În cele mai multe cazuri, un sistem de control industrial necesită și o sursă de alimentare de CC, iar aceasta, în mod uzual, este de 24V. Gama de surse de alimentare RS PRO include surse de tensiune cu comutație cu montare pe șasiu, cum ar fi, de exemplu, cea de 24V, 2.5A/60W cu număr de stoc 711-2636, precum și surse de tensiune cu montare pe șină DIN. Primele sunt deosebit de convenabile în cazurile în care carcasa nu este suficient de adâncă pentru o sursă de alimentare pe șină DIN montată vertical. În același timp, sursele de alimentare pe șină DIN au avantajul notabil de a fi schimbate mai ușor, de exemplu pentru a face upgrade la un model mai puternic dacă mai târziu va apărea nevoia.

Sursă de tensiune cu comutație RS PRO, 24Vcc/2.5A, 60W, 1 ieșire, tensiune de intrare 88 → 264Vca

Nr. stoc RS: 711-2636 – Producător: RS PRO

Seria EDA100 este o familie de convertoare AC/DC cu o singură ieșire. Aceste surse de alimentare cu comutare au o dimensiune compactă și sunt complet închise într-o carcasă de plastic. EDA100 este ideal pentru utilizare în spațiu limitat, atunci când este necesar un convertor AC/DC montabil pe șasiu. Aceste surse de alimentare au un filtru PI încorporat și o intrare universală, făcându-le perfecte pentru utilizare într-o varietate de echipamente electronice. EDA100 este ideală pentru aplicații în automatizarea fabricii, teste în afara amplasamentului și echipamente de măsurare și comunicații. Aprobări: UL, cUL, TUV, CE. Standarde: EN 60950-1, UL 60950-1.

Caracteristici (selectiv)

Tensiune de ieșire 24Vcc
Curent de ieșire 2,5A
Putere nominală 60W
Număr de ieșiri 1
Tensiune de intrare 88 → 264Vca
Tip montare Montare pe carcasă / închis
Dimensiune / masă 98mm × 82mm × 35mm / 310g
Randament 89%
Domeniul temperaturii de operare -40°C … +71°C

Terminale pe șină DIN

În cazul panourilor de comandă este aproape sigură necesitatea de o distribuție a energiei de curent continuu, asigurarea de intrări și ieșiri, semnale de control și de siguranță.

Terminalele pe șină DIN de la RS PRO sunt disponibile într-o varietate mare de configurații, atât ca terminale simple, cât și modele cu siguranțe fuzibile, precum componenta cu număr de stoc 501-837, cu dimensiune de 5 × 20mm cu siguranță fuzibilă și până la 400V la 10A.

Terminal RS PRO pe șină DIN, cu siguranță fuzibilă, 0.5 → 10mm², terminale cu șurub

Nr. stoc RS: 501-837 – Producător: RS PRO

Acestea sunt terminale cu siguranțe fuzibile RS PRO, cu blocuri de borne pentru șină DIN. Blocurile terminale pe șină DIN sunt utilizate pentru a proteja sistemele electrice împotriva supracurentului și scurtcircuitării.

Caracteristici (selectiv)

Metodă de conectare Cu șurub
CSA cablu 0,5 … 10 mm2
Cu siguranță fuzibilă DA
Tensiune nominală / Curent nominal 400V / 10A

Comutatoare și indicatoare

Gama de comutatoare RS PRO include comutatoare industriale montate pe panou, butoane și multe altele. Noua gamă RS PRO de butoane de 22mm, cu lumini indicatoare și întrerupătoare este soluția perfectă pentru OEM-uri și constructorii de panouri din aproape orice industrie. Oferta RS PRO constă în variante modulare din metal sau plastic, care permit clienților să își configureze în mod flexibil dispozitivul de control ales. Pe lângă sistemul modular, RS PRO oferă și tipuri complete care permit gestionarea și instalarea ușoară. Toate produsele sunt complet etanșe, cu o clasă de protecție IP65, pentru a proteja componentele sensibile din interiorul panoului la pătrunderea prafului și a apei. Produsele sunt conforme cu ROHS, listate UL și sunt conforme cu CE IEC. Gama completă este testată în laboratorul RS PRO la diferite teste de rezistență electrice și mecanice conform diferitelor standarde globale. La producerea comutatoarelor RS PRO s-au adoptat practici ecologice care au contribuit la reducerea risipei de plastic și alte produse dăunătoare. De asemenea, au încorporat practici durabile pentru a reduce consumul de energie electrică.

Unitate completă RS PRO, buton cu apăsare, montare pe panou, deschidere 22mm, 1NO, IP65

Nr. stoc RS:145-0607 – Producător: RS PRO

Un exemplu de buton cu apăsare este prezentat în imaginea de mai sus. Acesta este un actuator verde cu un set de contacte normal deschise și cu un factor de formă de 22 mm ca deschidere circulară pe panou.

Caracteristici (selectiv)

Tip montare / tip terminal Montare pe panou / cu șurub
Configurație contact 1NO
Stil buton / culoare / diametru deschidere panou Rotund / verde / 22 mm
Clasă de protecție IP65

Indicator RS PRO, cu montare pe panou, lumină verde, deschidere 22mm, IP65, 24Vca/cc

Nr. stoc RS:763-7918 – Producător:RS PRO

Printre altele, există și indicatoare, precum 24VAC/DC cu clasă de protecție IP65. Gama de indicatoare LED RS PRO LEDtec utilizează tehnologia multi-cip care oferă culori strălucitoare uniforme în roșu, verde, galben, albastru și alb. Partea din spate a piuliței de blocare a panoului și bornele de clemă cu șurub ale acestor lămpi pilot permit montarea și conectarea ușoară. Această gamă de indicatoare LED oferă o înlocuire modernă și eficientă a luminilor pilot tradiționale de 22mm.

Caracteristici (selectiv)

Tensiune nominală 24Vca/cc
Lumină de pilotare tip / coloare / diametru deschidere Unitate completă / verde / 22mm
Tip iluminare LED
Tip montare Montare pe panou
Clasă de protecție IP65
Tip terminal Cu șurub

Relee

Releele vor fi, probabil, necesare dacă doriți să comutați sarcinile de la rețea, precum și pentru actuatoarele de curent continuu, iar releele de putere plug-in RS PRO sunt disponibile pentru utilizare cu baze standard, de exemplu, cu montare pe șină DIN.

Releele de putere sunt dispozitive electromecanice, utilizate pentru a controla fluxul de energie electrică într-un circuit. Sunt utilizate frecvent în aplicații industriale și comerciale pentru a controla sarcini electrice mari, cum ar fi motoare, încălzitoare și sisteme de iluminat. Releele de putere constau dintr-o bobină, care generează un câmp magnetic atunci când un curent trece prin el și un set de contacte care sunt comutate mecanic de câmpul magnetic.

Releele de putere sunt utilizate într-o gamă largă de aplicații în care puterea electrică trebuie controlată. Câteva exemple uzuale de aplicații în care sunt utilizate relee de putere includ: controlul motoarelor electrice în diverse aplicații industriale și comerciale, cum ar fi pompe, transportoare și sisteme HVAC; controlul sistemelor de iluminat, cum ar fi luminile stradale, iluminatul exterior și iluminatul interior în clădiri comerciale și industriale; controlul sistemelor de încălzire și răcire, cum ar fi aparatele de condiționare și unitățile frigorifice; controlul distribuției puterii prin comutare între diferite părți ale unui sistem electric, cum ar fi între o sursă de alimentare principală și o sursă de alimentare de rezervă.

Releele pot fi, de asemenea, utile la corecția factorului de putere, la surse de alimentare neîntreruptibile, la comanda sistemelor de securitate (încuietori uși, alarme și camere). Acestea sunt doar câteva exemple din numeroasele aplicații în care sunt utilizate releele de putere. Releele de putere sunt componente esențiale în multe sisteme electrice și sunt esențiale pentru asigurarea funcționării sigure și eficiente a acestor sisteme.

Releu de putere RS PRO, 24Vcc, comutație curent 10A, DPDT

Nr. stoc RS:348-784 – Producător: RS PRO

Releul exemplificat dispune de o bobină de 24VDC și contact DPDT la un curent nominal de 10A. Durată de viată estimată de 10 milioane de cicluri mecanice.

Caracteristici (selectiv)

Tensiune bobină 24Vcc
Rezistență bobină 478Ω
Putere 1,2W
Configurație contact DPDT
Tip terminal Cu pini
Curent comutat 10A
Tensiune CA maximă de comutație 240V
Tensiune CC maximă de comutație 30V
Număr poli 2
Domeniul temperaturii de operare -45°C … +65°C
Dimensiune 35mm × 56mm × 35mm

Controlul proceselor

Pentru partea de automatizare propriu-zisă, vom avea nevoie de un controler logic programabil (PLC), un computer industrial robust, care va prelua intrări precum comutatoare și senzori și va oferi ca ieșire semnale de control. Gama PLC RS PRO include module logice cu diferite configurații I/O, împreună cu module de extindere I/O pentru momentul când este necesară capacitate suplimentară.

Sunt disponibile și ecrane tactile de interfață om-mașină (HMI) și pot fi integrate cu un PLC pentru a oferi un control și monitorizare mai complex pentru procesele industriale.

Modul logic RS PRO, alimentare 110 → 240Vca

Nr. stoc RS: 917-6361 – Producător:RS PRO

Modulul PLC din imagine are 8 intrări digitale, 4 ieșiri de releu, un port de comunicație serială pentru integrare în rețea Modbus. Dispozitivul utilizează limbaj de programare ladder.

Caracteristici (selectiv)

Număr de intrări / tip intrare 8 / digital
Număr de ieșiri / tip ieșire 4 / digital, releu
Tensiune de alimentare 110 → 240Vac
Tip rețea ModBus
Port comunicație Serial
Display inclus DA
Capacitate program 250 linii
Dimensiune 65mm × 90mm × 72mm
Tip montare Pe șină DIN
Limbaj de programare Ladder
Număr porturi comunicare 1
Curent de ieșire 8A

Display HMI tactil RS PRO – 4.3 in, TFT LCD, 480 × 272 pixeli

Nr. stoc RS: 221-3481 – Producător: RS PRO

Această interfață HMI este caracterizată de un ecran tactil de 4.3 inch TFT cu o rezoluție de 480 × 272 pixeli, cu interfață prin Ethernet (Modbus TCP) sau serial RS232/RS485/RS422 (Modbus RTU). Software-ul furnizat HMI Editor poate fi utilizat pentru a proiecta interfețe cu o varietate de butoane/comutatoare, intrări numerice, grafice, indicații de măsurare, animații, grafică etc.

Caracteristici (selectiv)

Tip display / dimensiune / rezoluție TFT LCD color / 4.3 in / 480 × 272pixeli
Număr de porturi 3
Interfață USB, Ethernet
Tip port COM1, COM2, Micro USB
Tip procesor ARM Cortex 1.2GHz
Memorie 128M FLASH, 64M DDRAM
Tensiune de alimentare 24Vcc
Clasă de protecție IP65
Dimensiune 142mm × 86mm × 30,3mm
Domeniul temperaturii de operare 0°C … 50°C

Senzori

Gama de senzori industriali RS PRO include senzori capacitivi, inductivi, ultrasonici, fotoelectrici, de temperatură și de presiune, cu posibilitate de utilizare atât în controlul procesului, cât și în aplicații de protecție. Tipurile de interfețe includ 4-20mA, NPN, PNP și IO-Link.

Senzor de presiune RS PRO, 0bar-4bar

Nr. stoc RS: 254-7402 – Producător: RS PRO

Senzorul de presiune M20 are o plajă de detecție 0-4 bar, operând la o alimentare de 8-30Vcc, cu o durată de viață de >10 milioane de cicluri de încărcare și semnal de ieșire de 4-20mA.

Caracteristici (selectiv)

Domeniul de măsurare 0bar … 4bar
Exactitate ±0.5%FS
Mediul de măsurare Apă, fluid, uleiuri, aer
Conexiune la proces G1/4A ISO 1179-2
Conexiune electrică DIN175301-803A
Seria M20
Tensiune de alimentare 8 … 30Vcc
Material carcasă Oțel inoxidabil 316L
Domeniul temperaturii de operare -30°C … 85°C

Actuatoare

În ceea ce privește elementele de acționare, gama RS PRO include motoare de CA și invertoare, motoare de curent continuu și drivere pentru acestea, motoare pas cu pas, actuatoare liniare electrice, accesorii și altele.

Actuator liniar miniatural RS PRO, 400mm; 24Vcc; 4000N; 4,2mm/s

Nr. stoc RS: 177-4518 – Producător: RS PRO

Actuatorul exemplificat este unul silențios și puternic. Se permite o cursă lungă în spații înguste. Acesta este un actuator liniar miniatural 24Vcc cu o cursă de 400mm și o viteză maximă de 2,9mm/s până la 4,2mm/s (de la sarcină maximă la fără sarcină), cu o sarcină maximă de 6000N împingere și 4000N tragere, dispunând de limitatoare prestabilite. Clasă de protecție IP50.

Acesta a fost un tur extrem de rapid, cu exemple de produse RS PRO care își pot dovedi utilitatea în dezvoltarea de soluții de automatizare industrială. Desigur că nu a fost spațiu suficient pentru a prezenta totul, inclusiv cabluri și accesorii.

Oferindu-vă acces la milioane de produse, Aurocon COMPEC este aici pentru a vă susține cu date tehnice, unelte de proiectare și cu o comunitate de ingineri, pentru a vă ajuta să ajungeți mai repede pe piață. Aveți nevoie de un furnizor complet care să vă ofere: diversitate, disponibilitate, informații și suport tehnic, precum și posibilități de căutare avansată în catalogul online.

Sursă: Inspirat după Andrew Back

Autor: Bogdan Grămescu
Aurocon Compec – https://www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu