Viitorul agriculturii va fi mai durabil și mai conectat ca niciodată

by gabi

Noile soluții pot reduce deșeurile, precum și numărul de resurse utilizate și necesare. (© Digi-Key)

Viitorul agriculturii se profilează la orizont – unul în care tehnologia va fi utilizată pentru a oferi un control mai mare asupra, aproape, fiecărui aspect al procesului de dezvoltare și nu numai. Aceste tehnologii, inclusiv automatizarea, inteligența artificială (AI) și învățarea automată (ML), fac din agricultura de precizie o realitate prin generarea de noi informații și permiterea unor funcționalități de ultimă generație care nu au fost posibile în cadrul proceselor agricole tradiționale. Acum, cu noile informații la dispoziție, cultivatorii și fermierii pot săpa mai adânc și înțelege exact cum să obțină randamentul optim de cea mai bună calitate de la fiecare plantă pe care o cultivă, consumând în același timp mai puțină energie și resurse decât era nevoie până acum. Aceasta este agricultura durabilă pusă în practică pentru a sprijini și a răspunde mai bine nevoilor planetei noastre în schimbare.

Atunci când părțile interesate din domeniul agriculturii vor adopta și valorifica tehnologia emergentă pentru a crea o conectivitate reală în cadrul proceselor de cultivare și de distribuție a alimentelor, nu numai că vor depăși multe dintre provocările actuale, dar fiecare decizie pe care o vor lua va fi, de asemenea, bazată pe rezultate. Cultivatorii și fermierii nu caută și nu au nevoie de soluții noi care pur și simplu sună interesant sau care sfârșesc prin a le crea mai multă muncă; ei au nevoie de sisteme adaptate la lumea reală care să rezolve aceste probleme și, din fericire, există deja tehnologii disponibile care îi ajută exact în acest sens.

Provocări ale industriei cu impact pe scară largă

În ultimii ani, industria agricolă a trecut prin aceleași probleme ca și alte industrii – și încă ceva. Pe măsură ce inflația crește, terenurile agricole ar putea fi lovite de rate pe termen lung care să modifice deciziile de cumpărare; provocările continue ale lanțului de aprovizionare au un impact asupra disponibilității componentelor critice necesare pentru buna funcționare a echipamentelor; iar politicile agricole în curs de dezbatere ar putea influența prețurile viitoare ale alimentelor. Cu toate acestea, există și alte provocări adânc înrădăcinate în cadrul industriei – provocări care nu au un impact doar asupra cultivatorilor, fermierilor și partenerilor și furnizorilor lor, ci și asupra lumii în general:

  • Creșterea populației: În noiembrie 2022, populația globală a ajuns la opt miliarde de locuitori, la numai 11 ani după ce a depășit șapte miliarde. S-a raportat că o mare parte din această creștere (70%) a provenit din țările cu venituri mici și cele cu venituri medii inferioare, unde tendința de creștere este probabil să devină mai pronunțată în anii următori. O populație în creștere rapidă creează nevoia de mai multe alimente și de o producție alimentară mai rapidă, însă multe dintre aceste regiuni sunt, de asemenea, afectate de schimbări tot mai intense ale climei, care au implicații negative asupra ecosistemelor lor și, prin urmare, asupra calității și securității alimentare.
  • Risipa de alimente: Ceea ce se întâmplă după ce alimentele părăsesc ferma – urmărirea destinației acestora și a modului în care ajung acolo – este o etapă din cadrul procesului de distribuție a alimentelor care necesită o atenție serioasă. Se estimează că 30-40% din aprovizionarea cu alimente din SUA este irosită. Acest lucru se întâmplă din diverse motive, fie că alimentele s-au stricat din cauza unor temperaturi care au depășit limitele normale din cauza unui transport blocat, fie din cauza unor previziuni eronate ale comercianților cu amănuntul și ale proprietarilor de restaurante, care duc la comenzi excesive. Din păcate, această cantitate de alimente irosite ar putea hrăni 1,26 miliarde de oameni în fiecare an.
  • Lipsa forței de muncă: Investițiile abrupte în utilaje și tehnologie, fenomenele meteorologice imprevizibile și intense, creșterea prețurilor terenurilor și modelele volatile de stabilire a prețurilor sunt doar câteva dintre motivele pentru care tânăra generație a fost reticentă să urmeze o carieră în industria agricolă. În prezent, fermierii cu vârsta sub 35 de ani reprezintă doar 8% din totalul fermierilor din SUA și, de asemenea, s-a înregistrat o scădere a numărului de muncitori agricoli angajați cu 52%. Lipsa forței de muncă se intensifică exact în momentul în care crește nevoia de a produce alimente mai mult și mai rapid.

Întreprinderile private se confruntă zilnic cu provocări specifice activității lor, iar consecințele deciziilor lor și modul în care abordează viitorul propriilor operațiuni au un impact asupra tuturor. Cu alte cuvinte, presiunea este în creștere. Practicile agricole trebuie perfecționate acum pentru a face față atât provocărilor actuale, cât și celor pe care anticipăm că le vom vedea peste ani.

Digitalizarea fermei și nu numai

Industria agricolă este o piață orgolioasă și plină de resurse, în care cultivatorii și fermierii rezolvă problemele și experimentează succesul, efectiv, cu propriile mâini. Ei își cunosc instalațiile, fermele și problemele cu care se confruntă. Acești actori nu privesc tehnologia ca pe un glonț de argint care le poate rezolva toate problemele, deși se gândesc în permanență la noi modalități de abordare ale acestora – și mulți dintre ei ajung la ideea că tehnologia le poate ajuta și ușura eforturile.

Tehnologiile pot monitoriza mai bine alimentele de-a lungul lanțului de aprovizionare pentru a preveni risipa în exces. (© Digi-Key)

Când vine vorba de reducerea deșeurilor și de implementarea unor practici mai durabile, poate părea contraintuitiv să introduci mai multe. Electronicele, în special, nu sunt primele lucruri care vă vin în minte atunci când abordați sustenabilitatea. Cu toate acestea, dacă sunt utilizate corect, noile soluții pot reduce deșeurile, precum și numărul de resurse utilizate și necesare, scoțând la lumină opțiuni mai durabile și mai eficiente pentru producția de alimente. Tehnologia poate crea un fir digital de la fermă până la utilizatorul final, ceea ce nu este doar dorit în prezent, ci este necesar atât pentru siguranța și securitatea alimentară, cât și pentru reziliența afacerii.

De exemplu, pe măsură ce populația noastră crește, una dintre cele mai simple modalități de a compensa acest lucru este reducerea deșeurilor în produsele care sunt deja create și expediate. În prezent, există tehnologii care pot monitoriza mai bine alimentele de-a lungul lanțului de aprovizionare pentru a preveni risipa excesivă. Airgain, un furnizor de soluții de conectivitate wireless, utilizează modemuri celulare wireless pentru a conecta, monitoriza și controla diferite puncte de contact în cadrul unei operațiuni. Aceștia pot implanta dispozitive de urmărire pe un transport de alimente pentru a urmări temperatura, poziția și locația și pentru a împărtăși aceste informații și orice modificări potențiale ale transportului în timp real. Acest lucru creează un confort mai mare în ceea ce privește conectivitatea pe parcursul întregului proces; părțile interesate știu când alimentele părăsesc ferma și când ajung la destinația finală, precum și orice se întâmplă între timp, ceea ce ajută la informarea și perfecționarea procesului de expediere pentru a reduce produsele stricate și risipa în general.

Forțați să facă mai mult cu mai puține resurse pe măsură ce deficitul de forță de muncă persistă, cultivatorii și fermierii adoptă soluții de automatizare care le permit atât să susțină operațiunile curente, cât și să mențină calitatea produselor lor. Semios, o platformă de agricultură de precizie, a implementat o soluție de monitorizare de la distanță în cadrul unei podgorii din Italia pentru a optimiza productivitatea acesteia. Strugurii sunt o cultură foarte sensibilă, așa că este important pentru ei să urmărească și să monitorizeze îndeaproape umiditatea și căldura solului, mai ales că mulți cultivatori încep să se confrunte cu schimbări ale condițiilor climatice care au impact asupra culturilor lor. Cu o rețea de senzori de la Semios, viticultorii pot supraveghea întreaga podgorie fără a mai fi nevoie de monitorizare manuală (adică să trimită pe cineva să ia notițe). Acest lucru oferă un nivel suplimentar de vizibilitate a operațiunii lor, care nu exista înainte, menținând în același timp (sau chiar reducând) același număr de lucrători necesari pentru monitorizarea soiurilor de struguri.

Digitalizarea fermei și nu numai este în plină desfășurare pentru multe părți interesate din agricultură și începe să dea viață unei industrii mai capabile și mai conectate ca oricând.

Un viitor “conectat”

Înțelegerea a ceea ce se întâmplă la nivelul solului – ascultând chiar de la fermieri – ne ajută să ne dăm seama cum se desfășoară operațiunile în cadrul agriculturii de zi cu zi și cum afectează mediul înconjurător metodele prin care sunt produse alimentele. Acum, pe măsură ce producția de alimente se extinde, este timpul să cercetăm detaliile la nivel de componentă și să vedem cum este folosită tehnologia în prezent. Noile inovații în agrotehnică, cum ar fi senzorii automatizați de ultimă generație și noile abordări în materie de cultivare, cum ar fi agricultura pe verticală și fermele de interior de dimensiuni industriale, ajung rapid să constituie o parte integrantă a asigurării unui viitor pentru acest domeniu – și îi ajută, fără îndoială, pe cultivatori și fermieri să regândească ceea ce este posibil.

De exemplu, în loc să gestioneze terenuri agricole întinse, agricultura pe verticală permite cultivarea într-un spațiu mult mai mic, în care toți nutrienții, resursele și lumina necesare pentru cultură sunt furnizate într-o zonă controlată. Cultivatorii sunt capabili să detecteze tipare folosind tehnologii avansate de inteligență artificială și ML care să asigure culturilor să primească lumină și apă doar în măsura în care este necesar pentru a maximiza și optimiza producția.

Miravel, o companie care proiectează grădini verticale de interior automatizate, a dezvoltat pachete mici pline de semințe, nutrienți și orice altceva este necesar pentru cultivarea ierburilor și a produselor, iar pachetele sunt instalate în rafturi care sunt apoi plasate într-o fermă pe verticală. Fiecare raft are senzori de umiditate, temperatură și lumină care spun o poveste despre creșterea plantei; apoi, atunci când este nevoie de mai multă apă, există pompe de apă automate care alimentează raftul. Este un sistem cu adevărat conectat care funcționează pe baza datelor în timp real, cu o producție durabilă, sigură și de înaltă calitate.

Părțile interesate din agricultură – cultivatorii și fermierii, partenerii și furnizorii acestora – își prețuiesc resursele. Aceștia doresc să utilizeze doar apa, nutrienții și substanțele chimice absolut necesare pentru a-și menține culturile sănătoase și sigure. Ei apreciază cunoștințele legate de nivelul de umiditate al solului și de modul în care diferitele fenomene meteorologice le pot afecta culturile. Inerent, ei au dorit dintotdeauna să fie cultivatori și fermieri riguroși, deoarece resursele lor sunt prețioase. Acum, prin intermediul senzorilor și rețelelor conectate, al algoritmilor avansați și al vizibilității în timp real, ei pot da viață agriculturii de precizie și durabile. Operațiunile lor pot utiliza mai puțină energie, pot reduce deșeurile și pot fi mai eficiente cu ajutorul soluțiilor moderne. Posibilitățile sunt nelimitate – viitorul agriculturii pare mai conectat și mai verde ca niciodată.

Compania Digi-Key este un lider constant și inovator în industria serviciilor de înaltă calitate pentru distribuția de componente electronice și produse de automatizare la nivel mondial, oferind peste 14,9 milioane de componente de la peste 2.400 de producători de marcă de calitate.

Autor:
Josh Mickolio
Supplier business development manager, wireless

Digi-Key Electronics   |   https://www.digikey.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu