Inovaţii în soluţiile de detecţie industrială

by donpedro

În contextul Industriei 4.0, senzorii care comunică nu doar la nivel de controller ci şi la niveluri mai ridicate ale magistralelor de date sunt tot mai necesari odată ce se dezvoltă noi şi noi aplicaţii industriale. Senzorii puşi la dispoziţie de COMPEC în calitate de distribuitor autori­zat SICK în România sunt dotaţi cu ambele funcţii: trimit în mod fiabil date către PLC dar, de asemenea şi către sisteme software de nivel mai ridicat. Acest lucru asigură că această tehnologie dovedită de comunicaţie poate continua să fie utilizată în tandem cu beneficiile adiţionale de care este nevoie în Industria 4.0. În acest articol vă prezentăm soluţii de detecţie care deja asigură funcţiile potrivite pentru cele mai recente aplicaţii industriale. Pentru noi, inovaţia înseamnă atât punerea la dispoziţia specialiştilor de tehnologii noi cât şi îmbunătăţirea celor actuale pentru a îndeplini şi cele mai pretenţioase cerinţe tehnice.

W16 – performerul în calitate de senzor optic de proximitate

W16 este o familie de senzori optici echipaţi cu tehnologii şi funcţii noi precum TwinEye, LineSpot, ClearSens şi OptoFilter, toate dedicate unei detecţii cât mai fiabile posibil în medii industriale. Senzorul poate fi ajustat optic prin intermediul conceptului vizual de operare BluePilot. Având în vedere că fiecare senzor din familia W16 este proiectat ca un Smart Sensor, poate fi configurat să fie pretabil aplicaţiei în care este integrat, beneficiind de conectivitate IO-Link şi oferind funcţii de diagnoză adiţionale şi sarcini inteligente de tipul Smart Tasks. Este, deci, un deschizător de drumuri în Industria 4.0. Sursa optică LED cu spot puternic focalizat şi vizibil de tip PinPoint precum şi sursa infraroşie sunt disponibile în diverse variante ale senzorului. Datele tehnice sunt inscripţionate cu laser pe carcasa senzorului, asigurând identificare şi după utilizări pe perioade lungi în mediu industrial. Carcasa rezistentă din VISTAL oferă rezistenţă şi rigiditate, W16 dovedindu-se o soluţie fiabilă de detecţie pentru aplicaţii industriale.

Caracteristici
Tehnologii: ClearSens, LineSpot, TwinEye şi OptoFilter
BluePilot: aliniere optică, ajustarea distanţei de detecţie via funcţiei Teach-Turn cu indicator optic al gamei de detecţie sau prin IO-Link
LED PinPoint: sursă optică cu LED cu lumină roşie intensă pentru un spot luminos puternic focalizat, similar cu cel de la o sursă optică cu laser
Funcţii de senzor inteligent: detectibilitate sensibil îmbunătăţită, conectivitate IO-Link, diagnoză, sarcini Smart
Carcasă dură din plastic patentat VISTAL pentru mentenanţă predictivă eficientă

Z18 – soluţia de detecţie cu cost eficient

Senzorii Z18 SimpleSense reprezintă soluţia ideală de detecţie pentru aplicaţii industriale standard unde este nevoie de distanţe reduse de detecţie. Cu o mare varietate a tipurilor de carcase, opţiunile de montare şi principiile de detecţie integrate, senzorii fotoelectrici hibrizi sunt pretabili pentru toate tipurile de medii de detecţie.
Aceştia sunt uşor de montat şi pot, de asemenea, să fie integraţi în aplicaţiile deja existente ce se doreşte a fi îmbunătăţite, chiar şi în cazul celor cu spaţiu redus de instalare, mulţumită formatului miniatural.
Această combinaţie de performanţe optice remarcabile disponibile la un cost eficient face din senzorii Z18 SimpleSense soluţia ideală oriunde este nevoie de detecţia fiabilă a prezenţei.

Caracteristici
Tehnologie modernă OES4 ASIC pentru performanţe optice excelente şi imunitate crescută la influenţa luminii ambientale
Diverse formate ale carcasei: cilindrică filetată M18, cuboidă şi hibridă
Gamă largă de opţiuni de montare
Ieşiri digitale complet programabile
Nu este nevoie de o sursă de tensiune clasă II de alimentare

MZCG – senzorul miniatural pentru graifere şi mini cilindri pneumatici

Senzorul magnetic pentru cilindri pneumatici din familia MZCG detectează poziţia pistoanelor ale graiferelor acţionate pneumatic şi ale cilindrilor pneumatici miniaturali. Datorită designului cu dimensiuni reduse ale carcasei, MZCG este pretabil în mod special canelurilor de tip C ale actuatorilor pneumatici miniaturali precum cei folosiţi în manipulare şi asamblare, roboţi industriali şi industria electronică. Carcasa cu dimensiuni universale îl face utilizabil pentru orice tip de cilindru pneumatic, indiferent de producător. Acest lucru reduce costurile cu stocarea, permite proiectarea flexibilă a maşinilor industriale şi asigură servisare mai uşoară.

Caracteristici
Carcasă de dimensiuni extrem de reduse (12.2mm) pentru aplicaţii ce utilizează graifere pneumatice şi cilindri pneumatici miniaturali
Se potriveşte oricăror caneluri de tip C precum cele prevăzute la cilindri pneumatici de la producători consacraţi: Schunk, Zimmer, Festo sau SMC
Punct de detecţie scurt şi precis, ideal pentru aplicaţiile unde este nevoie de curse mici ale pistoanelor
Cablurile electrice sunt potrivite pentru aplicaţii mobile, cu lanţuri de cabluri
LED dedicat pentru indicarea optică a stării de comutaţie/detecţie
Clasă de protecţie IP68

IMR – senzori inductivi pentru aplicaţii de sudură, cu factor de reducere detecţie 1

Senzorii inductivi de proximitate din seria IMR nu sunt influenţaţi de interferenţele magnetice sau de stropii de sudură. Senzorii IMR sunt fabricaţi fără miez de ferită, fiind astfel imuni la influenţa câmpurilor mag­netice, păstrând însă compatibilitatea magnetică necesară. Mulţumită izo­laţiei rigide din PTFE, aceşti senzori asi­gură pro­tec­ţie foarte bună împotriva scânteilor şi a depozitelor de rugină, astfel garantând securitate operaţională ridicată. Deoarece senzorii IMR operează cu un factor de reducere de 1, aceştia pot detecta orice tip de metale (fier, cupru, zinc etc.) în acelaşi domeniu de detecţie.
Distanţele mari de detecţie de până la 75mm ajută la reduce­rea distrugerii mecanice a senzorilor şi la defectarea aces­tora, crescând disponibilitatea facili­tăţilor de producţie.

Caracteristici
Diverse tipuri de carcase: cilindri filetaţi M8 la M30, dreptunghiulare 40×40mm şi 80×80mm
Domeniu crescut de detecţie, de până la 75mm
Configuraţie electrică în versiuni cu 3 fire şi 4 fire, DC
Clasă de protecţie IP68
Temperatură de funcţionare -30°C … +85°C
Izolaţie pe bază de teflon (PTFE) pentru carcasele cilindrice filetate
Factor de reducere 1 pentru toate tipurile de metale

CQF – senzor capacitiv pentru detecţia nivelului lichidelor

Senzorul capacitv CQF de nivel detectează lichidele din exteriorul containerelor sau recipientelor şi prin contact direct cu lichidele. Principiul de măsurare compensează detecţia la prezenţa spumei, umidităţii şi a depozitelor de impurităţi. Acest lucru asigură că CQF detectează doar lichidul din recipient şi nimic altceva. Pentru aplicaţiile standard de control al nivelului, senzorul este gata de operare fără setări adiţionale. Pentru aplicaţii speciale poate fi rapid învăţat folosind cablul dedicat.
Setul de montaj oferă opţiuni diverse de instalare, făcând din CQF perfect aplicabil pentru orice tip de proiecte ce implică controlul nivelului de lichide în industrie şi nu numai.

Caracteristici
Carcasă compactă şi rigidizată, clase de protecţie IP67, IP68 şi IP69K
Semnal de ieşire 100mA, tipul şi funcţia ieşirii putând fi ajustate: PNP/NPN, NO/NC
Două LED-uri dedicate semnalării optice a prezenţei alimentării cu tensiune şi a semnalului de ieşire activ sau, respectiv, inactiv
Versiuni precablate cu fire libere sau cu conector M8, tată
Suport de montare inclus
Certificări CULus şi Ecolab, pentru industria alimentară

MLS – senzorul pentru sisteme de ghidaj controlat magnetic

MLS reprezintă un senzor de ghidare magnetică de tip urmărire linie pentru vehiculele cu ghidare automată şi navigare autoasistată. Poziţiile senzorului sunt transmise sistemului de control al vehicului prin intermediul protocolului de comunicaţie CANopen. Senzorul diferenţiază în mod fiabil între trei linii. Astfel, vehiculul poate manevra fără probleme prin intersecţii de linii şi prin interstiţii ale acestora. Când se selectează banda magnetică şi înălţimea de instalare, MLS permite multă libertate de alegere, fiind disponibil în diverse versiuni cu diferite game de detecţie. Acest lucru asigură o flexibilitate crescută când este nevoie de retrofit sau proiectări avansate. Marcajele magnetice pentru comenzi adiţionale ce se doresc a fi date vehiculelor autoghidate pot fi ataşate pe partea laterală a liniei de ghidare.

Caracteristici
Detecţia magnetică a liniilor pentru ghidare
Detecţia comutărilor de traseu prin recunoaştere a până la trei tipuri diferite de linii de ghidare
Rezoluţie de 1mm, repetabilitate de 1mm
Interfaţă de comunicaţie CANopen
Detecţia marcajelor de control
Clase de protecţie IP65, IP67 şi IP68
Versiuni cu game de detecţie între 100mm şi 1000mm
Temperatura ambientală de funcţionare -20°C … +70°C

OLS – senzor pentru sisteme de ghidaj controlat optic

OLS reprezintă un senzor de ghidaj liniar bazat pe detecţia luminescenţei. Acesta detectează benzi adezive luminescente care sunt invizibile, detecţia deviaţiei de la centrul benzii fiind realizată indiferent de fundal sau nivelul de contaminare cu impurităţi a suprafeţei. Schimbările de direcţie pot fi realizate uşor şi flexibil cu banda adezivă la raze de curbură de până la 0,5m.

În plus, OLS oferă opţiunea citirii de coduri de bare, putând astfel să transmită şi informaţii cu privire la distanţa parcursă. Interfeţele CANopen sau Ethernet precum şi serverul web integrat permit instalări şi puneri în funcţiune simple şi rapide. OLS este astfel cea mai eficientă soluţie din punct de vedere al costurilor pentru sisteme de ghidare liniară cu focalizare pe ridigitate şi flexibilitate.

Caracteristici
Detecţia benzilor adezive invizibile luminescente
Raport foarte bun semnal-zgomot, de 1:1000
Distanţă de detecţie de 180mm, cu până la 3 linii ce pot fi detectate simultan
Ieşire ce conţine deviaţia de la centrul liniei de ghidare şi posibilitate citire coduri de bare
Insensibilitate la lumină ambientală, contaminare cu impurităţi sau strălucirea benzii
Compensare a defectelor suprafeţelor liniei de ghidare
Precizie de măsurare de ±1mm
Interfeţe CANopen şi Ethernet (TCP/IP)

FlexChain: lanţ optic de detecţie fiabilă şi cu flexibilitate maximă

FlexChain reprezintă o cortină optică complet configurabilă mulţumită conexi­unii secvenţiale a mai multor senzori. Nu este nevoie de cabluri lungi de conexiune sau de cablări complicate. Prin apăsarea unui buton la sistemul gazdă FlexChain, senzorii pot fi adresaţi şi învăţaţi în mod automat, sistemul fiind gata imediat pentru utilizare. Pot fi combinate diferite tehnologii de detecţie şi pot fi aranjate după preferinţe: senzori cu rază continuă, senzori de proximitate. Datele brute provenite de la senzori sunt evaluate prin sistemul FlexChain cu ajutorul modulelor logice integrate sau sunt trimise mai departe prin intermediul magistralelor de comunicaţie IO-Link, CANopen, RS-485 sau semnalelor I/O. Informaţiile detaliate de diagnoză asigură stabilitate proceselor industriale şi siguranţa măsurărilor fiabile pe durata funcţionării.

Caracteristici
Cablare foarte simplă a până la 60 de senzori
Ciclurile generate secvenţial împiedică interferenţele optice mutuale
Se pot aranja în mod liber diverse tipuri de senzori fotoelectrici
Senzorii pot fi cu diferite lungimi ale cablurilor
Evaluările datelor de la senzori din sistem sunt transmise în mod direct

Mihai Priboianu
Aurocon COMPEC SRL
COMPEC-lOGO

Distribuitor autorizat SICK:
AUROCON COMPEC srl   |   www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu