Noi senzori de lumină ambientală controlează iluminarea din afişajele echipamentelor portabile şi reduc dimensiunile şi costurile la jumătate

by donpedro

A doua generaţie de dispozitive analogice de ieşire oferă mai multă flexibilitate în proiectare pentru dispozitivele portabile cu afişaje iluminate.

Böblingen, Germania, 06.04.2004
– Agilent Technologies a introdus un senzor de lumină ambientală care măreşte durata de viaţă a bateriei telefonului mobil prin eliminarea caracteristicii “backlighting” micşorând costurile şi dimensiunea dispozitivelor precedente la jumătate. Suplimentar la telefoanele mobile, senzorul foto de lumină ambientală Agilent reprezintă o soluţie ideală pentru reducerea consumului de putere al PDA-urilor, calculatoarelor notebook, DVD-urilor portabile, player-elor MP3 şi camerelor digitale.

Senzorul foto de lumină ambientală Agilent emulează ochiul uman prin detecţia cantităţii de lumină ambientală impunând telefonului mobil să-şi pornească iluminarea backlight şi a luminii tastaturii numai dacă este necesar. Această caracteristică economiseşte puterea bateriei foarte importantă pentru alimentarea popularelor cristale LCD color ce consumă mult mai multă putere decât LCD-urile monocrome.
În comparaţie cu prima generaţie de senzori foto produşi de Agilent – HSDL-9000, noua generaţie HSDL-9001 are dimensiuni reduse la jumătate: 0.6 mm x 2.0 mm x 1.5 mm. Este livrat într-o capsulă SMT fără terminale. HSDL-9001 nu conţine circuite analog/digitale şi oferă maximă flexibilitate în proiectare datorită semnalului de procesare şi digitizare care este implementat precum un procesor gazdă.

Senzorul de lumină ambientală Agilent este realizat dintr-o fotodiodă de detecţie de lumină din siliciu deoarece vârful răspunsului său spectral la aceeaşi lungime de undă (550 nm) este la fel ca al ochiului uman. Performanţa senzorilor este la fel de bună în cazul în care sursele de lumină provin de la sistemele de iluminare fluorescente, cu incandescenţă convenţională sau a lămpilor cu halogen. Oferă de asemenea un răspuns mai rapid la schimbările de iluminare decât fototranzistorii.

Senzorii HSDl-9001 detectează nivelul luminii ambientale şi livrează o ieşire liniară proporţională care este utilizată să ajusteze backlighting-ul ecranelor LCD sau tastaturii.
Dacă este suficientă lumină ambientală, sistemul de backlighting este oprit automat. Deoarece backlighting-ul este necesar aproximativ 40 de procente din timp, senzorul reduce timpii de reîncărcare a bateriei sau înlocuirea bateriei din dispozitivele portabile.

Deoarece HSDL-9001 este un dispozitiv analog, el permite un control infinit al detecţiei de lumină. Această caracteristică garantează performanţa de-a lungul unui interval de tensiune de alimentare de la 2.7 V la 3.6 V şi în intervalul de temperatură -25°C … +85°C.

www.agilent.com

Adaugă un comentariu