SISTEM DE RECEPŢIE COMUNITARĂ DE LA SATELIT [II]

by donpedro

În acest articol vom prezenta staţia TP-561 produsă de firma ALCAD care permite recepţia de la satelit a canalelor digitale TV codate şi transmisia într-o reţea comunitară.

APLICAŢII PRACTICE

Figura 2

În figura 2 este prezentat modul de instalare al sistemului.
În acest exemplu sunt reprezentate următoarele: FA-310 sursa de alimentare, PA-720 amplificatorul de putere, iar TP-561 sunt modulele de recepţie. În figura de jos se indică modul de conectare în fiecare receptor al modulului de decodare şi a cartelei. În partea superioară sunt prezente bornele de conectare la LNB. Fiecare modul are două borne, una de intrare una de ieşire permiţând conectarea în diverse configuraţii. În acest exemplu este folosită o antenă parabolică având LNB cu 2 ieşiri.
Alimentarea LNB-lui se face din modulele TP-521, fiecare fiind prevăzut pe partea superioară cu un comutator care permite alimentarea sau nu a LNB-lui. Ieşirea semnalului PAL modulat pentru fiecare modul se face pe partea inferioară, în acelaşi mod, fiecare modul are 2 borne permiţând însumarea canalelor transmise şi conectarea la amplificatorul de putere PA-720. Acesta din urmă are pe partea de jos borna de ieşire de putere de la care semnalul pleacă în linia de distribuţie.

Figura 3

Fiecare modul permite reglarea soft a gradului de modulaţie, iar dintr-un potenţiometru se poate regla nivelul RF individual pentru fiecare modul. Reglajul general al semnalului la ieşirea de putere se face din amplificatorul PA-720. Programarea tuturor parametrilor atât de intrare semnal MPEG cât şi de ieşire PAL pentru fiecare modul se face cu ajutorul unei telecomenzi PS-003 în IR. Aceasta poate fi văzută în figura 3.

Această telecomandă are o facilitate interesantă. Dacă operatorul care asigură întreţinerea deserveşte mai multe staţii care recepţionează aceleaşi canale poate memora în telecomandă parametri de recepţie de la o staţie după care poate programa celelalte staţii printr-o singură comandă fără a mai fi obligat să reprogrameze pas cu pas.

Figura 4

În figura 4 vă prezentăm o combinaţie de două staţii de semnal care permite însumarea a 4 canale TV recepţionate terestru şi a 8 canale TV digitale recepţionate de la satelit.
În acest exemplu sunt recepţionate 4 canale TV terestru cu o singură antenă de bandă largă, iar 8 canale sunt recepţionate de la satelit. Se observă lipsa amplificatorului de putere în staţia cu recepţie de la satelit. Modulele TP-561 sunt programate pentru 8 canale ale staţiei ZG-401/601. Modulele ZG sunt amplificatore de canal având amplificarea de 53dB şi un nivel maxim transmis de 123,5dBuV. În continuare semnalul din staţie după însumarea canalelor este transmis într-o reţea comunitară folosind distribuitoare de atenuări diferite şi prize terminale la care se conectează receptoarele TV. Capătul liniei de distribuţie este închis cu rezistenţa de 75ohmi.

Figura 5

În figura 5 este prezentată o schemă complexă de staţie conţinând 32 canale digitale şi un număr de canale terestre preluate din sistemul 905-ZG.

Modulele sunt însumate în grupuri de câte 8 canale folosind filtre de bandă. Astfel, pentru ramele de sus sunt însumate grupul pentru canalele S17 … S24 respectiv S29 … S36. Acest mod de însumare se utilizează pentru menţinerea unui raport semnal/zgomot cât mai bun. Filtrele de bandă MF207, 206, 201 sunt special concepute în acest scop.

CONCLUZII
Acest tip de sisteme pot fi folosite atât în staţiile de cablu cât şi în instalaţii comunitare care pot deservi instituţii, hoteluri, imobile cu birouri sau blocuri de locuinţe.

Informaţii suplimentare:

Ing. Adrian Andrei
Antech 98 s.r.l.
Tel/fax : 01-331.34.04
e-mail : aandrei@mailbox.ro
www.alcad .net

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu