Firma National Semiconductor demonstrează tehnologia de comunicaţii fără fir “Bluetooth” la Electronica 2000

by donpedro

În cadrul expoziţiei “Electronica 2000” din luna noiembrie, la Munich, National Semiconductor a făcut o demonstraţie de comunicaţii fără fir folosind primul dispozitiv periferic USB “dongle” ce îndeplineşte standardele oficiale de calificare Bluetooth. Aceste standarde pentru tehnologia de radio şi bandă largă se bazează pe proiectul de referinţă USB al firmei National Semiconductor, şi respectiv pe proiectarea de noduri de date calificate pentru Bluetooth de la firma Digianswer Corporation.
Demonstraţia a inclus şi o stivă de protocol pentru Windows 2000 calificată Bluetooth, precum şi stivă de protocol pentru sistemul de operare “mobil” Windows CE, de la firma BSQUARE.
La demonstraţia de la expoziţia Electronica 2000 a folosit tehnologia multipunct Bluetooth pentru a interconecta prin radio trei dispozitive WebPAD de acces personal la Internet.

Conceptul WebPAD™, lansat în premieră de firma National cu doi ani în urmă, asigură accesul fără fir la Internet prin folosirea unui dispozitiv portabil, de buzunar, prevăzut cu panou plat de afişaj. Acest dispozitiv suportă mai multe protocoale de comunicaţii mobile, cum ar fi GSM, CDMA, DECT, LAN fără fir (802.11) şi desigur Bluetooth™. Caracteristicile dispozitivelor WebPAD produse de National se extind mult peste funcţiile de bază de acces la Internet şi poştă electronică. Astfel, terminalele WebPAD permit utilizatorului să efectueze în siguranţă operaţii bancare sau cumpărături prin Internet, folosind cititorul incorporat de cărţi de credit inteligente, imprimarea de la distanţă şi legătura telefonică. Unele dispozitive oferă mesagerie vocală şi capacitatea de a descărca fişiere audio în format MP3 pentru a asculta muzică. De asemnea, se pot vizualiza imagini şi clip-uri video! Mai multe modele de WebPAD oferă posibilităţi de operare de la distanţă a calculatoarelor PC, astfel că utilizatorii pot rula aplicaţii standard de birotică, ceea ce transformă dispozitivul de acces de la distanţă într-un “thin client” pentru lucrul bazat pe un computer server.
Adaptoarele “dongles” sunt mici conectoare ce se folosesc pentru a racorda/ adapta cablurile de reţea la calculatoare şi la alte echipamente. În cazul de faţă “dongles” conţin şi transceiverele radio ce asigură legăturile fără fire între echipamente. Modulul dongle ce se conectează la USB are dimensiuni reduse (cutie paralepipedică de 4x2x8cm) şi nu necesită o antenă exterioară.
Tehnologia Bluetooth reprezintă un set de specificaţii care descriu modul cum sistemele electronice precum calculatoarele personale, perifericele, telefoanele celulare, echipamentele de telefax, imprimantele şi multe alte aparate pot fi interconectate fără fire. Tehnologia Bluetooth foloseşte pentru interconectarea sistemelor emiţătoare-receptoare (transceivere) bidirecţionale, de mică putere, cu bătaie redusă. Astfel echipamentele dintr-o clădire pot schimba între ele informaţii folosind un singur standard de proiectare comun, chiar prin obstacole fizice cum ar fi zidurile.
Pentru interconectarea echipamentelor din cadrul unei singure încăperi se pot folosi cu bune rezultate fascicolele de radiaţii infraroşii, concentrate pentru conectarea punct-la punct sau difuze pentru comunicaţiile multipunct, dar pentru a asigura o acoperire mai bună şi comunicaţia la nivelul unei întregi clădiri (firme), se folosesc transceiverele în spectrul radio.
Calificarea pentru tehnologia Bluetooth implică îndeplinirea unor teste de conformitate ce se referă la performanţele de radiofrecvenţă, protocoalele de transmisie de date de nivel inferior şi interoperabilitatea. Toate produsele calificate Bluetooth trebuie să fie aprobate şi listate de o comisie de calificare Bluetooth, pentru a asigura comunicarea între respectivele echipamente.
La Electronica 2000 s-a lansat prima generaţie de soluţii de transmisii de date prin radio Bluetooth, care include un proiect de referinţă folosind cipurile companiei National Semiconductor împreună cu firmware-ul de bază şi dongle-urile fără fir Bluetooth şi plăcile-fiică realizate de firma NSM Technologies, Ltd.
Circuitele integrate specializate sunt cipul de radio LMX3162, controlerul de legătură de date LMX5001 şi cipul controler de USB tip USBN9603, care permit realizarea sistemului Bluetooth la dimensiuni foarte mici (“întreg sistemul pe un cip”) şi cu un preţ rezonabil.
Proiectul de referinţă se conformează specificaţiilor v1.0B pentru tehnologia de comunicaţii fără fir Bluetooth, precum şi specificaţiilor v1.1 pentru magistrala USB. Oferă o sensibilitate a receptorului mai bună de -83 dBm, transmisie de Clasa 1 (nivel nominal de +20dBm) cu controlul puterii de emisie, şi poate gestiona reţele piconet de tip punct-la-punct şi multipunct. Debitul de date este de până la 723 Kbps, şi se oferă facilităţi precum posibilitatea criptării datelor transmise, până la 7 legături de date active simultan, şi până la 3 canale de voce. Observaţi că în cazul legăturilor de date prin infraroşii, în fascicol îngust sau în cadrul unei singure încăperi, protejarea datelor nu era esenţială, dar tehnologia Bluetooth asigură o acoperire pe o arie mai mare şi deci se impune criptarea informaţiilor transmise.
Kitul de referinţă de proiectare al firmei National Semiconductor conţine tot ce este necesar pentru ca utilizatorii să-şi poată implementa rapid propriile sisteme: schemele, documentaţie, listele de materiale, firmware-ul pentru tehnologia Bluetooth v1.0B cu drivere HCI pentru USB, fişierele Gerber pentru cablaje, dongle-ul demonstrativ USB, mostre din circuitele integrate LMX3162 şi LMX5001, precum şi rezultatele încercărilor în tehnologia Bluetooth v1.0.
Iar pentru cei care nu vor să-şi bată prea mult capul cu proiectarea, firma NSM Technology oferă soluţii dongle complete, gata de folosire, iar softul pentru stivele Bluetooth este disponibil de la BSQUARE, Digianswer şi alte firme.

www.national.com
Traducere de Cristian Malide

Adaugă un comentariu