Carcase ARCA de la Fibox

Avantajele dulapurilor din policarbonat armat.

by gabi

Dulapurile din metal sunt considerate a fi cele mai bune pentru protejarea instalațiilor electrice, de control sau de comunicații. Mai ales dacă urmează a fi amplasate afară și expuse la factorii de mediu. Între timp, dulapurile ARCA fabricate din policarbonat armat se dovedesc a fi o alternativă viabilă și atractivă.

Fibox este o marcă specializată în fabricarea de diverse tipuri de carcase și dulapuri utilizate în automatizări industriale, electrice, telecomunicații și energie. Soluțiile inovatoare ale acestui furnizor se caracterizează întotdeauna prin durabilitate și sunt concepute pentru a satisface nevoile diverse ale clienților. Am avut recent ocazia de a oferi o prezentare cuprinzătoare a gamei Fibox. Astăzi, însă, am dori să le prezentăm cititorilor noștri specificul unui anumit grup de produse: dulapurile seria ARCA.

În acest articol vom aborda subiecte precum:

  • Avantajele carcasei din policarbonat
  • Soluții incluse în seria ARCA
  • Adaptarea cutiilor la nevoile aplicațiilor specifice
  • Aplicații mai puțin și mai mult tipice ale dulapurilor Fibox

Caracteristicile seriei ARCA

ARCA este un grup de carcase de perete create pentru a proteja echipamentele electrice și electronice în spații cu condiții de mediu dificile (inclusiv în aer liber). Aplicațiile posibile ale acestor produse sunt foarte largi și necesită o discuție separată (pe care o includem mai jos). Să evidențiem mai întâi principalele avantaje ale acestora: gamă largă de versiuni, preț atractiv, greutate relativ redusă, ușurința de prelucrare, menținând în același timp o durată de viață lungă. De asemenea, trebuie menționat că producătorul a asigurat disponibilitatea unei game de accesorii pentru a facilita adaptarea carcaselor la nevoile aplicației specifice.

Material de construcție și proiectare

Carcase

Carcasele ARCA sunt produse obținute prin turnare prin injecție, din policarbonat ranforsat cu fibră de sticlă. Acestea nu se usucă și nu se delaminează atunci când sunt expuse la lumina soarelui (radiații UV), așa cum se întâmplă în cazul corpurilor pentru care se utilizează ABS și alte materiale plastice similare. Policarbonatul are avantajul suplimentar că poate fi 100 reciclat (dacă este eliminat corect). Chiar și în perspectiva secolelor, incintele ARCA nu vor crește masa de precipitații cu o perioadă lungă de biodegradabilitate.

Utilizarea materialelor plastice are câteva avantaje suplimentare în cazul carcaselor:

  • au o greutate aproape jumătate din cea a produselor comparabile din oțel (transport mai ușor și instalare la înălțimi mari);
  • pereții corpului sunt izolatori electrici (izolație la 1500V conform Directivei 2006/95/CE), în timp ce sunt „transparenți” la undele radio (telecomandă, comunicație WiFi/Bluettoth/GPS);
  • policarbonatul este rezistent la coroziune, precum și la apă, permite fabricarea de piese perfect adaptate la costuri de producție reduse, ceea ce se traduce prin integritate ridicată (clasă de etanșeitate IP66) și preț redus. Carcasele ARCA sunt, de asemenea, egale cu omologii lor din metal moale în ceea ce privește durabilitatea mecanică. Rezistența la impact a seriei se încadrează în cea mai înaltă clasă, și anume IK10 (impact de până la 20J). Acest lucru este posibil prin combinarea policarbonatului îmbogățit cu sticlă cu soluții structurale, cum ar fi pereți dubli și consolidarea colțurilor.

Versiuni, dimensiuni și posibilități de modificare

Accesorii

Carcasele ARCA sunt disponibile în dimensiuni de la 300×200×150mm la 800×600×300mm. Acest lucru le permite să fie utilizate atât pentru a proteja controlerele, tablourile de distribuție sau panourile, cât și pentru a crea puncte de instalare mai puțin complexe (de exemplu, o singură siguranță sau un dulap cu senzori de mediu). Dulapurile sunt echipate cu uși, care sunt blocate cu ajutorul unor pârghii sau încuietori care pot fi deschise cu o unealtă universală (în 1 sau 2 puncte). Pentru modelele echipate cu mâner, se poate achiziționa o inserție pentru cheie, pentru a proteja și mai mult interiorul carcasei împotriva accesului neautorizat. Modelele selectate au uși cu geamuri, ceea ce facilitează monitorizarea funcționării aparatelor din interior.

Accesorii de montare și adaptare

Plăci de montare

Pe lângă dulapurile propriu-zise, seria ARCA include, de asemenea, o gamă de accesorii create pentru modificarea și instalarea dulapurilor. În acest grup de produse se pot distinge mai multe soluții. Poate cea mai importantă sunt plăcile de montare, care sunt amplasate în interiorul bazei pentru a atașa componentele fără a compromite integritatea construcției. Acestea sunt fabricate din placă de oțel – solidă, cu găuri sau perforată. Sunt prevăzute găuri pentru instalarea plăcii, care este prevăzută cu manșoane integrate în structura cutiei.

O completare conexă sunt cadrele de șină DIN, cu ajutorul cărora produsele ARCA pot fi adaptate pentru instalarea componentelor tipice de rețea (comutatoare de supracurent și de curent rezidual, surse de alimentare, relee etc.). De asemenea, împreună cu cele de mai sus sunt furnizate plăci de mascare pentru a acoperi componentele sub tensiune (acestea au dimensiuni standard, aceleași ca în dulapurile de distribuție tipice).

Elemente de montare

Un alt accesoriu important este reprezentat de kiturile pentru montarea dulapurilor ARCA pe stâlpi. Acestea constau dintr-un set de șuruburi, profile de rigidizare, distanțiere și cleme metalice. Pe lângă acestea, Fibox a pregătit și limitatoare de ușă, suporturi de perete, suporturi de colț, balamale interschimbabile, precum și copertine.

Aplicații

Un avantaj uriaș al materialelor plastice este ușurința cu care acestea pot fi prelucrate. Desigur, dacă se fac găuri suplimentare se va desigila carcasa, dar acest lucru nu este o problemă atât timp cât instalatorul folosește elemente sigilate corespunzător (de exemplu, blocuri pentru cabluri). Accesoriile descrise mai sus și ușurința cu care pot fi modificate permit adaptarea carcasei ARCA la aproape orice aplicație. Cele mai tipice sunt, desigur, circuitele de alimentare cu energie electrică din domeniul instalațiilor electrice și energetice.

Accesorii seria ARCA (de la stânga la dreapta): descărcător, cadru DIN, kit de montare pe stâlp.

Cu toate acestea, deoarece interiorul dulapurilor poate fi aranjat liber, aplicațiile lor includ și automatizarea în sensul cel mai larg: controlere de mașini, controlere de sisteme HVAC, sisteme de alarmă (incendiu, efracție). Materialele plastice nu reprezintă o barieră pentru semnalele radio, soluțiile prezentate fiind ideale pentru protejarea dispozitivelor IoT industriale și de consum, cum ar fi senzorii și controlerele la distanță. De asemenea, acestea își vor dovedi utilitatea în construcția de instalații fotovoltaice, irigații automate în agricultură, pentru a proteja conexiunile temporare pe șantier. Se poate spune cu siguranță că aplicațiile dulapurilor ARCA vor fi mai curând limitate de imaginația utilizatorului decât de propriile caracteristici mecanice.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

S-ar putea să vă placă și