Carcasele Fibox și selectarea materialului potrivit

Prezentare generală a soluțiilor oferite de un producător consacrat.

by gabi

Uneori, oferta de carcase pentru dispozitive electrice și electronice poate părea nu foarte diversă − dar aceasta este doar o iluzie. Producătorii de top, cum ar fi marca Fibox, cunosc foarte bine nevoile clienților lor și pregătesc soluții pentru aplicații foarte specifice…

Spunem adesea că o carcasă este “universală/versatilă”. “Versatilitatea” carcaselor este legată de gama largă de locuri și domenii în care acestea pot fi utilizate: de la gospodării la agricultură, de la mașini grele la robotică industrială. Cu toate acestea, este important de reținut că fiecare serie de produse are propriile puncte forte și limitări, adică pur și simplu, caracteristici specifice care sunt rezultatul cercetării și al unei perioade lungi de prototipare. Pentru a facilita clienților noștri selectarea soluției optime pentru aplicația lor, prezentăm un mic ghid al gamei noastre de produse. Portofoliul mărcii Fibox va servi drept exemplu. Acest producător finlandez a dobândit recunoaștere internațională în ultimele decenii ca furnizor de carcase din plastic extrem de rezistente (deși trebuie remarcat că gama sa include și produse din aluminiu). Gama Fibox ilustrează perfect cât de diversă și plină de nuanțe este lumea soluțiilor “universale”.

ABS

Carcasă tipică pentru instalații electrice din ABS.

ABS este un terpolimer comun, utilizat pentru fabricarea a numeroase produse, de la jucării până la izolarea cablurilor. Acesta facilitează proiectarea de produse cu duritate variabilă și culori diferite. O caracteristică importantă a ABS-ului este prețul său scăzut. Deși are o rezistență relativ foarte scăzută la UV sau la flacără în comparație cu soluțiile alternative, păstrează o rezistență bună la agenții chimici. Acesta este motivul pentru care Fibox oferă o gamă largă de carcase ABS electrice și universale, create pentru utilizare în interior, dar caracterizate de un grad ridicat de protecție.

Clasa de etanșeitate și de impermeabilitate

Clasa de etanșeitate este unul dintre parametrii de bază care trebuie luați în considerare atunci când se selectează o carcasă pentru protecția echipamentelor electrice/electronice. Acesta determină ce contaminanți pot intra în carcasă. Denumirea clasei este formată din prefixul “IP” și două cifre. Primul se referă la rezistența la praf, al doilea se referă la umiditate și inundații. În cazul produselor Fibox, majoritatea gamei are o clasă de cel puțin IP54, ceea ce înseamnă că produsul este aproape complet etanș la praf și are protecție împotriva pătrunderii apei în caz de inundații. Etanșeitatea maximă este IP67, ceea înseamnă că dispozitivul de închidere este complet rezistent la pătrunderea solidelor și la imersiune prelungită.

Pe lângă carcasele din ABS furnizate de Fibox, este de remarcat că multe dintre produse au propriile variante realizate din alte materiale (sau amestecuri ale acestora). O defalcare detaliată a gamei pe serii este prezentată mai jos, în secțiunea privind carcasele și dulapurile din policarbonat.

Fibox oferă, printre altele: carcase de perete din poliester armat.

Poliester armat

Carcasele fabricate din poliester armat cu fibră de sticlă se numără printre cele mai durabile, încadrându-se în cele mai înalte clase de rezistență la impact (descrise ulterior). Pe lângă rezistența la deteriorări mecanice, dulapurile rămân rezistente la agenți chimici și la lumina soarelui (UV). În gama de produse TME, aceste tipuri de dulapuri Fibox fac parte din seriile Euronord și CAB. Primul tip include carcase universale, dreptunghiulare, cu dimensiuni cuprinse între 75×80×55mm și 401×406×120mm. Capacele acestora sunt instalate cu 4 șuruburi și mențin o etanșare IP66. O clasă de protecție similară este asigurată de seria de dulapuri de perete CAB, al căror design încorporează o ușă cu balamale cu garnitură de poliuretan.

Policarbonat

Carcasele din policarbonat reprezintă categoria principală din gama de produse Fibox − și există mai multe motive pentru acest lucru. Acest material dispune de toate avantajele pe care le prezintă alte materiale plastice și anume:

  • rezistență la coroziune (rugină), ceea ce prelungește durata de viață a instalației chiar și în medii cu umiditate ridicată;
  • grad ridicat de izolare electrică (siguranță pentru instalatori, utilizatori și terți) …
  • … și, în același timp permeabilitate la undele electromagnetice (posibilitatea de a instala module radio fără a fi nevoie să montăm o antenă în afara corpului dispozitivului);
  • ușor de prelucrat (trebuie remarcat că, spre deosebire de carcasele metalice, găurile și alte modificări făcute în policarbonat nu trebuie protejate prin acoperirea lor cu lac sau vopsea de protecție);
  • greutate redusă (chiar și cu pereți mai groși decât carcasele metalice);
  • rezistență ridicată la UV și la substanțe chimice (o caracteristică a policarbonatului).

Proprietățile de izolare ale materialelor plastice și un indice de protecție IP ridicat permit utilizarea carcaselor Fibox pentru instalații de alimentare electrică proiectate pentru cele mai dure condiții și în aer liber.

Clasa de rezistență mecanică

În afară de clasificarea IP menționată mai sus, carcasele sunt uneori marcate cu o clasificare IK care specifică rezistența lor mecanică. În cazul produselor Fibox fabricate din policarbonat, avem de-a face cu 4 dintre cele mai înalte niveluri ale acestei scale: IK07 … IK10. Acestea sunt definite de energia pe care corpul incintei o poate absorbi (disipa) fără a-și compromite integritatea. Aceste valori sunt următoarele: IK07 ≤ 2J, IK08 ≤ 5J, IK09 ≤ 10J, IK10 ≤ 20J.

Teoretic, acest lucru înseamnă că, în cazul în care corpul carcasei atinge clasa de rezistență mecanică IK10, nu va fi deteriorat de un impact de până la 20 jouli, cum ar fi o greutate de 5 kg care cade de la o înălțime de 40 cm. În practică, produsele Fibox IK10 sunt suficient de robuste pentru a supraviețui nevătămate unor teste care fac clar apel la imaginație:

Prezentare generală a produselor

Carcasele din policarbonat din gama Fibox sunt împărțite în mai multe serii, fiecare cu propriile caracteristici. Tabelul de mai jos oferă un rezumat al acestor produse:

ARCA Una dintre seriile Fibox emblematice, grupând cele mai durabile produse (IK10) ale furnizorului − mai ales sub formă de diverse tipuri de dulapuri, cu uși solide sau transparente, uși interioare, în versiuni cu încuietori sau mânere.
CAB Carcase de perete realizate din ABS și policarbonat, echipate cu o ușă de deschidere cu profil adânc (sunt disponibile versiuni transparente) pentru a proteja elementele proeminente ale panoului frontal (întrerupătoare etc.).
CARDMASTER Dulapuri pentru instalații electrice, a căror construcție servește la organizarea simultană a cablurilor și la instalarea, într-o partiție separată, a echipamentelor (de măsură, monitorizare, semnalizare). Produsele ating clasa de protecție IP65.
EK Carcasele EK sunt utilizate pentru protecția aparatelor – o trăsătură caracteristică a acestei serii este canelura de pe pereții laterali, care este utilizată pentru asamblarea modulară a carcaselor în grupuri mai mari. Articolele sunt disponibile într-o gamă largă de dimensiuni.
EURONORD Carcasele EURONORD pot fi montate pe șine DIN (prin înșurubare). Această serie include, printre altele, cele mai mici corpuri oferite de Fibox.
FEX Carcasele FEX sunt produse conforme cu Directiva 2014/34/UE (standardul ATEX Ex), care stabilește standarde pentru componentele ce urmează a fi utilizate în atmosfere explozive (rafinării, uzine de gaz).
MNX Componentele din seria MNX, realizate din ABS sau policarbonat, sunt carcase electrice metrice. Acestea se caracterizează prin dimensiunile reduse și prin ștanțare pentru conectarea ușoară a furtunurilor și a țevilor de protecție.
NEO Carcase de perete (dulapuri) cu un design inovator care încorporează un profil de colț dublu pentru a întări structura. Construcția include și un jgheab de protecție împotriva precipitațiilor. Componentele din policarbonat asigură clasă de protecție IP67 și rezistență IK09.
PICCOLO Carcase utilizate adesea pentru panouri de comandă (carcase pentru butoane), disponibile în versiuni cu capac gri sau transparent. Acestea au o amprentă mică, ceea ce le permite să fie montate la capătul cablurilor.
QUICK Carcase mici pentru montarea punctelor de instalare electrică, dispozitive IoT (Internet of Things) etc., adaptate pentru aplicații de exterior, protejate împotriva celor mai dificile condiții meteorologice. Închise cu șuruburi de eliberare rapidă.
SOLID Carcase relativ mari pentru protecția controlerelor de automatizare, a punctelor de distribuție a rețelei etc. Datorită construcției lor din policarbonat, acestea se mândresc cu o durabilitate și o etanșeitate superioare alternativelor din oțel.
TEMPO Carcase mici, universale, gândite pentru o instalare rapidă, cu un grad ridicat de protecție împotriva prafului, umidității și impactului. Un avantaj semnificativ al acestor soluții este prețul lor scăzut, chiar și în cazul versiunilor din policarbonat.

Multe dintre produsele descrise mai sus dispun de variante speciale − de exemplu, cu fronturi transparente sau netransparente. Pentru clienții care caută soluții specifice, recomandăm să consulte gama din catalogul nostru, unde am parametrizat toate articolele în detaliu.

Aluminiu

Carcasele din aluminiu Fibox se caracterizează prin designul lor simplu.

Dintre metale, aluminiul este una dintre cele mai bune alternative la oțelul tradițional. Avantajele acestui material sunt: durabilitate ridicată, rezistență chimică și ușurință în prelucrare. Bineînțeles, spre deosebire de plastic, aluminiul are proprietăți de ecranare, astfel încât poate proteja dispozitivele electronice de interferențele electromagnetice. În multe aplicații, este important de remarcat că metalul are conductibilitate termică excelentă, astfel încât corpul carcasei poate acționa ca un radiator, pentru a asigura controlul termic al componentelor electronice, asigurând în același timp etanșarea completă a interiorului incintei (clasa nominală de protecție împotriva pătrunderii).

Carcasele din aluminiu furnizate de Fibox au fost create pentru a fi adaptate la aplicații specifice de către instalatori (sau producători intermediari). Acestea se caracterizează prin forma lor cubică de bază. Datorită utilizării garniturilor din cauciuc PUR, acestea mențin o clasă de etanșare de până la IP67. Este important că aceste carcase pot rezista la o gamă foarte largă de temperaturi (de la 50°C la 80°C). Catalogul de produse TME include modele cu dimensiuni cuprinse între 60×66×46mm și 600×310×180mm.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu