Precizie magnetică în robotică: Encodere rotative

by donpedro

Roboţii industriali trebuie să opereze cu un mare grad de precizie, adesea în condiţii grele. Noile encodere rotative magnetice produse de Pepperl+Fuchs sunt ideale în aceste medii de lucru: ele monitorizează poziţia şi viteza

braţelor robotului cu o precizie de 0,1° fiind în acelaşi timp extrem de compacte şi robuste.

Roboţii industriali sunt o parte familiară a vieţii de zi cu zi în producţie şi logistică. Ei asamblează plăci cu circuite electronice, încarcă bunuri pe paleţi, operează lasere, taie şi sudează metalul şi ridică obiecte cântărind tone. Aceste aplicaţii necesită un grad mare de acurateţe.

Precizie maximă în procesele de producţie

Procesele complexe solicită ca mişcările axelor roboţilor să fie precis calibrate şi coordonate între ele. Fiecare ax este pus în mişcare de către propriul motor. Rotaţia lor este monitorizată de senzori, iar semnalele de la aceşti senzori sunt evaluate de către controller. “Până acum, producătorii de roboţi industriali au fost nevoiţi să aleagă între senzori care au fost precişi, compacţi sau robuşti”, explica Stefan Horvatoc, product manager pentru encodere rotative la Pepperl+Fuchs. “Rezolverele sau senzorii magnetici convenţionali sunt destul de insensibile şi compacte, dar nu au acurateţe, iar encoderele rotative optice de mare precizie pot reacţiona prost la praf, vibraţii sau fluctuaţii de temperatură. Noile encodere rotative magnetice de la Pepperl+Fuchs rezolvă în sfârşit această dilemă”. Ele ating o precizie de până la 0,1° şi rezoluţii de până la 16 biţi fiind în acelaşi timp şi foarte robuste.

Combinaţia supremă

Noile encodere rotative magnetice combină două principii ale electromagneticii – efectul Hall şi efectul Wiegand. Această tehnologie fără uzură asigură un nivel foarte mare de robusteţe şi fiabilitate, chiar şi în condiţii extreme. Gradul mare de acurateţe şi înaltă rezoluţie în aplicaţii cu o singură rotaţie este o inovaţie nou-nouţă. Designul compact al noului encoder oferă un beneficiu major. Spaţiul este insuficient în multe facilităţi de producţie, aşa încât roboţii sunt proiectaţi cât mai compacţi posibil. Modelele mai mici, concepute să manipuleze greutăţi mai mici, sunt în special lipsite de spaţiu în interior. Designul compact al noului encoder des­chide o gamă largă de opţiuni pentru aplicaţiile din procesele de fabricație industriale. Un beneficiu suplimentar este faptul că encoderele magnetice rotative oferă securitate completă a datelor în cazul unei pene de curent. Controllerul obține poziția exactă a axelor chiar și după o defecțiune și poate finaliza acțiunea inițiată anterior cu mare precizie.

info@ro.pepperl-fuchs.com
www.pepperl-fuchs.com

Pepperl+Fuchs SRL
Str. Coriolan Brediceanu nr. 10, City Business Center, Clădirea A, Mezanin, Birou nr. 3, Timişoara

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu