Posibilități extinse ale HARTING Han-Modular® Domino

Noua serie de conectori modulari de tip HDC.

by gabi

În prezent, în industrie, în special în domeniile supuse automatizării, ne confruntăm din ce în ce mai des cu necesitatea de a furniza nu numai energie, semnale de control, ci și linii de comunicare pentru mașini. Însă acest lucru nu schimbă cerința de bază pentru conectorii industriali: aceștia ar trebui să asigure o integritate ridicată a îmbinării, precum și durabilitatea mecanică, rămânând în același timp cât mai mici posibil. În mod obișnuit, în acest scop se utilizează conectori modulari, care permit construirea de prize și mufe care să corespundă îndeaproape nevoilor aplicației. Și în acest domeniu, există o evoluție constantă a soluțiilor – un exemplu elocvent este noua marcă HARTING: modulele din seria Han-Modular® Domino.

Seria Han-Modular® Domino

Seria de produse Han-Modular® Domino a fost dezvoltată pentru a face față noilor provocări pe care evoluțiile industriale le prezintă producătorilor de conectori modulari. Scopul seriei Domino este de a oferi diverse tipuri de conexiuni adaptate la nevoile echipamentelor de automatizare și industriale, menținând în același timp dimensiuni compacte ale ștecărelor și prizelor. Numele acestei serii provine de la forma „cuburilor” – prin asamblarea lor în perechi, se creează module care amintesc vizual de un cub de domino. Acest lucru înseamnă că fiecare slot din corpul Han-Modular® poate fi umplut cu două module Domino, juxtapunând liber funcțiile și poziționarea acestora (orientarea rămâne aceeași, ceea ce facilitează împerecherea conectorilor).

Acest lucru permite utilizarea unui singur corp de tip Han-Modular și mai compact, pentru a furniza dispozitivului țintă atât alimentarea, cât și semnalele de control, liniile de comunicare și chiar liniile pneumatice. Cuburile și dopurile Domino rămân pe deplin compatibile cu accesoriile existente utilizate în seria Modular, încadrându-se astfel în standardele globale ale industriei, prezente pe piață de mulți ani.

Han-Modular® Domino permite reducerea dimensiunii conectorilor.

În cele ce urmează este prezentată o prezentare generală a elementelor Domino, detaliind specificitatea și scopul acestora. Datorită diversității și performanțelor lor ridicate, acestea pot îndeplini majoritatea funcțiilor de bază cerute de conectori.

Module Han D

Modulele Han D sunt un element universal cu 6 sau 16 contacte. Acestea pot fi utilizate atât pentru a transmite semnale de control, a îndeplini funcții de comunicare, cât și pentru a alimenta cu energie dispozitivele conectate (suportă tensiuni tipice de până la 250V și curenți de până la 10A). Funcționează cu conductori de până la 2,5 mm2.

Module Han E

Modulele Han E-tip sunt adecvate pentru tensiuni nominale mai mari (până la 400V) și curenți de până la 16A. Acestea sunt dedicate în principal alimentării cu energie electrică, au 4 contacte și pot funcționa cu fire de până la 4mm2. Inserțiile Han E sunt adecvate pentru o gamă largă de temperaturi, de la -40°C la 125°C.

Module Han Pneumatic

Componentele Han Pneumatic sunt concepute pentru a fi utilizate în aplicații care utilizează aer uscat și curat supus unor presiuni de până la 10 bari. Prezența acestor module în gama Domino extinde aria de aplicare a conectorilor compacți pentru a include utilaje care utilizează ventuze de transport, dispozitive de acționare etc. În același timp, Han Pneumatic rămâne pe deplin compatibil cu modulele electrice și poate împărți sloturi cu acestea într-un singur corp. Cuburile vin cu conectori masculi și femele, nu sunt necesare componente suplimentare pentru a asigura o conexiune fără scurgeri.

Module M12

Conectorii M12 sunt utilizați pe scară largă în industrie, oferind conexiuni de comunicare și control etanșe, ușoare și ușor de implementat. Cuburile Domino permit păstrarea caracteristicilor cheie ale acestor conectori, fiind în același timp compatibile cu cadrele de balama HARTING HDC. Acest lucru le permite tehnicienilor să utilizeze un standard general acceptat, ceea ce, în multe cazuri, va facilita modernizarea instalațiilor existente.

Dopuri

Desigur, chiar și în sistemele complexe de automatizare industrială, rareori se va ivi ocazia de a utiliza întreaga capacitate a cadrelor cu balamale Modular. În cazul în care există un număr impar de cuburi Domino, va fi necesar să se utilizeze dopuri de obturare pentru a se asigura că toate modulele sunt imobilizate și fixate corect în conectorul care se pregătește. Deoarece sunt fabricate din aceleași materiale ca și modulele, acestea oferă și ele toleranță termică extinsă și un grad de inflamabilitate V-0 conform UL94.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

S-ar putea să vă placă și