Deşi caracteristicile ventilatoarelor se îmbunătăţesc tot mai mult, ele reprezintă totuşi cea mai mare sursă de zgomot pentru dispozitive.
Dacă un anumit dispozitiv este destinat, să zicem, pentru o hală de producţie, unde zgomotul ambiental este mult mai mare, probabil nu e cazul să ne facem griji.
Dar când dispozitivele sunt destinate pentru camere obişnuite, birouri, gospodării etc., fireşte că este important să încercăm să reducem cât mai mult posibil zgomotul dispozitivelor.
Dacă dimensiunea unui dispozitiv permite aceasta, de obicei este mai bine şi mai silenţios să folosim un ventilator cu diametru mai mare şi o viteză de rotaţie mai mică. Dar ce putem face când dimensiunea şi modelul ventilatorului se potrivesc, dar are o putere, o viteză de rotaţie şi deci un zgomot, inutil de mari?
O soluţie parţială este aceea de a reduce tensiunea de alimentare. Pasionaţii computerelor ştiu foarte bine că zgomotul unui ventilator depinde (în afară de construcţia aerodinamică) şi de viteza lui de rotaţie. Producătorii serioşi precum Sunon specifică plaja tensiunii de operare şi viteza de rotaţie valabilă la o anumită tensiune (de exemplu, 12V). De asemenea, specificaţiile tehnice precizează de obicei şi tensiunea de pornire la care ventilatorul trebuie să înceapă să se învârtă. Prin schimbarea tensiunii de alimentare putem schimba viteza ventilatorului, dar nu se poate coborî sub o anumită viteză (la un anumit tip de ventilator).
Este posibil ca un ventilator de 12V să funcţioneze şi la o tensiune de 4V (dacă aceasta scade de la 12 la 4V), dar la o tensiune atât de mică nu va putea porni.
Probabil, cea mai bună soluţie este aceea de a folosi un ventilator mai lent (cu viteză de rotaţie mai mică). În ziua de azi aproape orice model de ventilator este prevăzut cu 2-3 niveluri de putere, care se reflectă în nivelul de zgomot, dar şi în consumul de energie diferit.
Acest lucru poate fi ilustrat la 2 tipuri ale aceluiaşi model – MEC0251V1-A99 şi MEC0251V3-A99. În ceea ce priveşte structura mecanică, este aceeaşi.
Singura diferenţă constă doar în viteza de rotaţie – 3100 faţă de 2200 rotaţii pe minut, diferenţă care se reflectă apoi în nivelul de zgomot, de 44,5 şi 34 dB şi în consumul de energie electrică, de 5,4 şi respectiv 1,9 Watt.
Diferenţa de 10,5 dB a nivelului de zgomot este destul de mare (o diferenţă de 6 dB este percepută dublu la nivel subiectiv) şi în multe cazuri cu siguranţă nu este neglijabil nici un consum de energie de aproximativ -65%.
În cazul în care vă mulţumeşte reducerea fluxului de aer, este posibil chiar şi la tipurile mai lente să reducem şi mai mult viteza de rotaţie prin reducerea tensiunii de alimentare.
Fireşte, pe piaţă există ventilatoare chiar şi mai silenţioase, dar firma Sunon oferă un foarte bun compromis între zgomot, putere şi preţ.
Avantaje / Caracteristici:
• Posibilitatea de a alege un ventilator exact după cerinţele aplicaţiei
• Zgomot mai redus
• Consum mai redus de energie
• Durată de viaţă presupus mai mare datorită vitezei de rotaţie mai mici
Dacă sunteţi interesaţi de produsele SUNON, vă rugăm să ne contactaţi la +40 31 221 0209, info@soselectronic.ro.
SOS electronic
www.soselectronic.ro