Surse de alimentare cu LED cu interfață Bluetooth

by donpedro

Miniaturizarea avansată a modulelor de comunicații fără fir cu o scădere simultană a prețului acestora este motivul pentru care modulul de transmisie radio poate fi găsit aproape peste tot. Cu toate acestea, încorporarea sa în sursa de alimentare cu LED este foarte inovatoare și oferă o ușurință fără precedent în crearea de sisteme de iluminat. Dacă adăugăm un standard popular de transmisie a datelor, cum ar fi Bluetooth, avem posibilitatea de a crea funcționalități unice, ușor de gestionat și controlat folosind dispozitivele actuale ale sistemelor de iluminat a clădirilor, holurilor, camerelor etc.

Tehnologia Bluetooth este foarte cunoscută datorită căștilor audio. O altă aplicație populară este emularea portului serial virtual UART, care permite transferul de date între dispozitive, cel mai adesea între un PC și un telefon inteligent. Prin însăși natura lor, acestea erau conexiuni punct-la-punct, ceea ce făcea imposibil controlul rețelelor mari de dispozitive.

Una dintre cele mai importante tendințe în domeniul dispozitivelor de comunicații fără fir sunt rețelele IoT, Industrie 4.0 și clădirile inteligente. Aceste tendințe au fost observate și de consorțiul de dezvoltare Bluetooth și de companiile care cooperează cu acesta, astfel încât nu este surprinzător faptul că versiunile ulterioare sunt din ce în ce mai concentrate nu atât pe dispozitivele audio, cât și pe soluții de economisire a energiei care funcționează cu baterie sau surse de energie regenerabile, care operează în astfel de instalații.

Bluetooth și rețelele mesh

Așa cum am menționat, interfața Bluetooth a fost orientată în principal către conexiuni punct-la-punct. Deși exista un profil care să permită crearea de rețele locale PAN (Personal Area Network), acesta a fost foarte rar folosit deoarece rețelele aveau viteze de transmisie destul de mici și posibilități modeste.

Versiunea Bluetooth 4.0 permite crearea de rețele mesh. Avantajul lor principal este intervalul practic nelimitat, deoarece datele pot fi transferate de la dispozitivul de bază la nodul de rețea și apoi de la nod la nod. Un nod într-o astfel de rețea este orice dispozitiv care, pe lângă transmiterea datelor, poate avea și alte funcționalități. De exemplu, poate să îndeplinească o funcție suplimentară de afișaj, comutator, senzor etc. Rețelele mesh sunt perfect potrivite pentru comunicare în cadrul unei clădiri inteligente, deoarece oferă o acoperire aproape nelimitată. Datele din ele pot fi transferate, de exemplu, de la un etaj la altul, dintr-o cameră în alta, fără a fi nevoie să instalați cabluri cu o structură complicată. Capacitatea de a modifica cu ușurință o astfel de rețea este, de asemenea, un avantaj foarte mare. Este important de remarcat că protocolul de comunicație al interfeței Bluetooth este bine securizat față de versiunile anterioare – include autentificarea dispozitivului și criptarea datelor, ceea ce face foarte dificilă penetrarea rețelei.

Surse de alimentare cu comunicații fără fir

Inginerii de la MEAN WELL, un cunoscut producător de dispozitive electrice, au venit cu o idee strălucitoare, care se potrivește perfect tendințelor pieței. Au decis să echipeze sursa de alimentare cu LED cu un modul de comunicație Bluetooth Low Energy 4.0 programabil. Acest lucru deschide calea pentru controlul iluminatului cu dispozitive populare, cum ar fi smartphone-uri, tablete, computere personale și microcomputere, spre exemplu Raspberry Pi. Încorporarea modulului radio direct în sursa de alimentare a simplificat semnificativ sistemul de control al iluminatului – controlul are loc chiar în sursa de alimentare, adică în locul în care este necesar și nu este nevoie pentru aceasta de dispozitive intermediare suplimentare.

Figura 1: Surse de alimentare seria LCM-25BLE.

Noile surse de alimentare de la MEAN WELL au fost dezvoltate în colaborare cu compania europeană Casambi, care a fost înființată pentru a dezvolta și îmbunătăți soluțiile de rețea mesh Bluetooth. Modulele de comunicație Casambi sunt integrate în sursele de alimentare din seria LCM-25/40/60BLE. Aceste serii de surse de alimentare au capacitatea de a defini curentul de ieșire în limita puterii disponibile (numărul din denumirea sursei de alimentare indică puterea maximă de încărcare), ceea ce vă permite să alimentați mai multe LED-uri conectate folosind aceleași surse de alimentare, numai după definirea curentului de ieșire folosind comutatoare DIP. Pentru ușurință în utilizare, combinațiile disponibile de curent și tensiune sunt indicate pe carcasele modelelor individuale (figura 1).

  • Capacitatea de a alimenta LED-uri în diverse configurații. Curent/tensiune de ieșire definite de comutatorul DIP.
  • Carcasă din plastic, clasa II.
  • Mecanism PFC activ.
  • Eficiență energetică de până la 90%.
  • Reglarea iluminatului prin Bluetooth și buton.
  • Protecție împotriva scurtcircuitelor, supratensiunii, supraîncălzirii.
  • Rezistență la supratensiune în rețea până la 2 kV (L-N).
  • MTBF> 50.000 ore.

Posibilitatea de a modifica parametrii de tensiune și ai curentului de ieșire este de mare ajutor pentru contractantul de instalare și pentru tehnicianul de service. Primul permite reducerea numărului de dispozitive diferite din sistemul de iluminat și din depozit, iar cel de-al doilea facilitează semnificativ munca, deoarece înlocuirea unui modul de alimentare deteriorat cu unul nou sau modificarea configurației LED-urilor alimentate implică doar definirea curentului de încărcare și nu necesitatea mai multor module pentru diferite variante de conexiune. De asemenea, este important ca ambele modele să poată fi utilizate cu succes pentru instalații de iluminat interior sau exterior.

Posibilități de control al iluminatului

Casambi a pregătit o aplicație specială pentru controlul sursei de alimentare cu LED. Aceasta vă permite să grupați sursele de alimentare, să definiți scene, temporizatoare, dependențe etc. Sursele de alimentare pot fi acționate și cu dispozitive compatibile cu protocolul de comunicații Casambi, cum ar fi comutatoare de perete sau senzori de lumină, cu ajutorul cărora puteți extinde acoperirea rețelei și realiza sisteme de iluminare personalizate și inteligente. Acest lucru oferă posibilitatea de a crea algoritmi avansați de control al iluminatului, care vizează realizarea unui efect estetic specific sau a unor economii de energie de anvergură.

Figura 2: Includerea unui buton cu funcționalitate programabilă

În plus față de posibilitatea de gestionare prin intermediul aplicației, sursele de alimentare au, de asemenea, o intrare liber programabilă conectată la firul neutru al rețelei de alimentare cu un buton (figura 2). Această intrare poate fi programată în așa fel încât să controleze nu numai sursa de alimentare atașată direct, ci și un grup sau toate sursele de alimentare, permițând, iluminatul, corpul de iluminat unic, grupul de corpuri de iluminat, schimbarea scenei.

Rețeaua mesh Bluetooth Low Energy 4.0 în varianta dezvoltată de Casambi funcționează într-un mod de auto-organizare, care scutește utilizatorul sau instalatorul de necesitatea de a efectua o configurație complexă. În acest mod, acoperirea rețelei (raza de acțiune) este maximizată cu ajutorul dispozitivelor care operează în aceasta și nu este nevoie să utilizați porți și poduri suplimentare. Aplicația Casambi pentru controlul funcționării surselor de alimentare și, astfel, a surselor de lumină alimentate, poate fi conectată la cloud pentru stocarea datelor și raportarea stării.

În încheiere

Atunci când realizați instalația de iluminat a unei clădiri inteligente, merită să vă uitați la produsele MEAN WELL. Acestea sunt nu numai renumite, ci și funcționale și oferă o gamă largă de opțiuni de configurare și aplicații. Printre produsele MEAN WELL putem găsi nu numai sursele de alimentare descrise din seria LCM, ci și driverele cu LED-uri care nu au curent sau tensiune reglabile, ci sunt prevăzute cu o ieșire PWM care vă permite să reglați temperatura culorii și intensitatea luminii. Un exemplu este PWM-120BLE cu o putere de 120W și o tensiune de ieșire (în funcție de model) de la 12 la 24V. O gamă largă de tensiune de intrare (90 … 305VAC) permite utilizarea controlerului în aproape orice instalație de iluminat. PWM-120BLE are un modul BLE 4.0 încorporat de la Casambi, care permite comunicație la distanță și controlul iluminării.

De asemenea, merită să menționăm că printre produsele MEAN WELL puteți găsi și drivere LED fără interfață wireless.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

S-ar putea să vă placă și