Condensatoare din grupul OS-CON de la Panasonic

by donpedro

În efortul de a miniaturiza și de a crește eficiența dispozitivelor electronice, în special a circuitelor de putere, producătorii caută în mod constant componente electronice noi, mai eficiente și mai compacte. În acest domeniu, cea mai mare provocare a fost miniaturizarea condensatoarelor, care nu numai că îndeplinesc o serie de funcții în aproape toate circuitele, dar, de asemenea, datorită designului și principiului de funcționare, sunt componente predispuse la defecțiuni. Și totuși, o defecțiune a condensatorului poate trece neobservată, având ca rezultat, de exemplu, o viteză de transmisie redusă în sistemele cu microprocesoare sau chiar în infrastructura de rețea (chiar dacă un singur condensator de decuplare a cedat).

Unul dintre cei mai importanți producători de componente electronice din lume este Panasonic. În calitate de producător de echipamente industriale și de consum și de componente utilizate în circuitele acestora, compania cunoaște foarte bine cerințele pentru componentele pasive moderne și se străduiește să aducă pe piață soluții inovatoare. Unul dintre acestea este tehnologia de fabricare a condensatoarelor din aluminiu-polimer. Acestea au o serie de avantaje care le recomandă ca fiind o alternativă viabilă la condensatoarele electrolitice, polimerice și, datorită dimensiunilor lor compacte, la cei ceramici. În oferta Panasonic, elementele sunt grupate sub denumirea OS-CON, iar în catalogul TME veți găsi o gamă largă de aceste produse. Îi invităm pe toți cei interesați să se familiarizeze cu această ofertă, iar mai jos prezentăm avantajele și caracteristicile articolelor disponibile.

Avantajele seriei OS-CON

Condensatoarele realizate cu tehnologie din aluminiu-polimer au o serie de avantaje și pot funcționa într-o varietate de circuite. Punctele forte de bază ale gamei OS-COM sunt enumerate mai jos. Caracteristicile fiecărui tip sunt discutate în secțiunea următoare.

Caracteristicile Low-ESR

Utilizarea polimerului permite condensatoarelor OS să atingă specificația low ESR. Datorită impedanței lor scăzute, acestea au o toleranță bună la curenții de riplu și sunt potrivite pentru funcționarea în circuite de înaltă frecvență. Sunt potrivite pentru sursele de alimentare în comutație, precum și pentru decuplarea microprocesoarelor și a microcontrolerelor din electronica industrială și de consum. În plus, datorită dimensiunii lor compacte, acestea permit miniaturizarea plăcii de circuit imprimat, ceea ce face posibilă construirea unor încărcătoare de rețea convenabile, precum și a unor circuite complexe care furnizează tensiuni diferite (de exemplu, în electronica de consum). Impedanța scăzută se traduce direct în încălzirea redusă a condensatorului în timpul operării.

Conform cu standardul Pb-free și cu directiva RoHS

Din motive de protecție a sănătății utilizatorilor de dispozitive electronice (dar și a muncitorilor din fabrică și a tehnicienilor de service), precum și din motive de preocupări legate de mediu, asamblarea componentelor cu lianți fără plumb a devenit un standard mondial. Eliminarea plumbului din aliajele utilizate în industrie necesită utilizarea unor temperaturi de lipire mai ridicate în procesul de producție. Din păcate, condensatoarele se numără printre componentele sensibile la condițiile termice, nu numai în timpul funcționării. Cu toate acestea, cu tehnologia OS-CON, care permite fabricarea de componente gata de montare pe mașină, aceste condensatoare nu numai că pot fi instalate folosind soluții de lipire fără plumb, dar ele însele nu conțin plumb (caracteristici Pb Free) și nici alte substanțe nocive, îndeplinind astfel cerințele Directivei RoHS.

Durată lungă de viață și toleranță termică ridicată

În comparație cu dispozitivele electrolitice cu parametri comparabili, condensatoarele OS se caracterizează printr-o durată de viață foarte lungă. Acest lucru va depinde de seria specifică, dar Panasonic furnizează componente care asigură funcționarea fără defecțiuni în condiții termice extreme (105°C) până la 20000h. Oferta de bază a TME (disponibilă direct din stoc) include componente cu o durată de viață de 5.000 de ore, de exemplu, seria SEPC sau SVPF. Acest lucru permite construcția de dispozitive electronice cu fiabilitate ridicată – ceea ce va fi deosebit de important în cazul circuitelor de alimentare, unde defectarea unui condensator poate duce la defectarea întregului dispozitiv. De asemenea, este important de menționat aici toleranța termică menționată mai sus, care pentru componentele OS-CON poate fi în intervalul -55…105°C și chiar -55…125°C, ceea ce le permite produselor Panasonic să fie utilizate în aplicații solicitante, nu numai în circuite de înaltă frecvență și curent ridicat, ci și în dispozitive care funcționează în medii dificile.

Gamă largă de capacități

Un alt avantaj al produselor OS-CON este disponibilitatea unei game largi de capacități. Condensatoarele sunt disponibile în variante de la 3,3μF la 2700μF, ceea ce va satisface nevoile majorității circuitelor. Merită subliniat în acest moment faptul că în catalogul TME sunt disponibile componente montate pe suprafață (SMD) în aproape toate aceste capacități (3,3…1500μF), ceea ce face posibilă construirea de circuite cu cerințe electrice ridicate fără a fi necesară implementarea de componente THT. Acestea din urmă sunt disponibile de la 6,8µF în sus.

Tensiune ridicată și fiabilitate crescută

În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că tehnologia polimerului de aluminiu face posibilă obținerea de condensatoare adecvate pentru tensiuni de operare ridicate (chiar 100V). Majoritatea produselor Panasonic vor respecta parametrii aplicațiilor, cum ar fi convertoarele DC/CC utilizate în sistemele de alimentare pentru calculatoare personale, precum și servere, și caracteristicile electrice ale panourilor cu iluminare din spate LCD (electronice de consum), echipamente medicale, precum și circuite utilizate în aplicații auto.

Oferta TME

Gama de componente OS de la Panasonic din catalogul TME include peste 20 de serii. Cele mai multe dintre ele au o specializare proprie sau caracteristici specifice, distinctive. De exemplu, seriile SXE, SEF și SEK sunt condensatoare de înaltă tensiune create în principal pentru echipamente industriale, precum și în domeniul medical. SVPC, SVPE reprezintă o serie de componente destinate convertoarelor DC/DC; în timp ce SVPG, SEPG tolerează curenți de riplu mari și sunt caracterizate de impedanță extrem de scăzută, utilizarea lor fiind de componente pentru infrastructura de informații. Vă rugăm să rețineți că parametrii afișați sunt dați în cadrul ofertei noastre, iar specificul va depinde de modelul de condensator selectat.

25SEPF180 – Conductoarele condensatorului sunt aranjate într-o grilă metrică.

Condensatoare OS-CON THT

Caracteristici
Tensiune de operare de la 2V la 100V DC
Capacitate de la 6,8µF la 2700µF
Impedanță de la 5mΩ la 100mΩ
Curent de operare de la 340mA la 7,2A
Dimensiuni de la Ø5×9mm la Ø10×13mm
Pas pini 2mm, 2,5mm, 3,5mm sau 5mm
Durata de viață până la 5000h
Toleranță ±20%

 

10SVP150MX – Condensatoarele SMD sunt disponibile în formate standard, miniaturale.

Condensatoare OS-CON SMD

Caracteristici
Tensiune de operare de la 2,5V la 100V DC
Capacitate de la 3,3µF la 1500µF
Impedanță de la 8mΩ la 260mΩ
Dimensiuni de la Ø4×5,4mm la Ø10×12,7mm
Durata de viață până la 5000h
Toleranță ±20%

 

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

Transfer Multisort Elektronik

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu