Regula celor patru factori de cost pentru cablurile de calitate industrială

Investiția în automatizare și interconectivitate este necesară pentru a crește productivitatea, a reduce costul total de proprietate și pentru a îmbunătăți siguranța, logistica și datele în timp real.

by gabi

În toate aplicațiile, suportul fizic pentru alimentare cu energie electrică, pentru preluarea informațiilor electrice de la senzori, pentru transmisii de date, transmisii semnale audio/video etc. este asigurat de cabluri de legătură. Datorită acestei plaje largi de aplicabilitate, au fost dezvoltate numeroase tipuri de cabluri electrice. Aurocon COMPEC vă oferă o gamă foarte bogată de cabluri și conectori, de la cei mai cunoscuți producători.

Cererea tot mai mare de conectivitate datorată IIoT necesită mai multe cabluri Ethernet industriale care să reziste la zgomot, abraziune, mișcări repetitive, vibrații și condiții de mediu dure.

Pentru cablurile de calitate industrială, există patru factori de cost de luat în considerare: cel legat de sistemul inițial, de întreținere, de timp neplanificat, de neconformitate.

Reducerea costurilor este în centrul atenției pentru fiecare organizație, iar economisirea unor bani atunci când se înlocuiesc echipamente vechi sau la cumpărarea unor echipamente noi este o posibilă oportunitate de a face acest lucru.

Însă, când privim, ca exemplu, un nou cabinet de comandă și control de la o fabrică, inclusiv cu piese precum modulele I/O, PLC-uri, senzori și comutatoare, costurile totale de cablare sunt, de obicei, mai mici de 2%. A investi mai puțin în cablare ar duce, prin urmare, la mici economii, dar ar crește riscurile foarte mult.

Este esențială utilizarea unor cabluri industriale robuste pentru a evita perioadele de întrerupere neplanificate și pentru a vă asigura de funcționarea în condiții grele sub ulei, vibrații, praf și temperaturi ridicate. Selectarea unui cablu „supraperformant” permite aspirarea către cerințe viitoare de performanță și vă va da posibilitatea să răspundeți cerințelor de lățime de bandă și eficiență, profitând la maximum de investiția inițială în cablu.

Gândiți-vă la implicațiile pe care le-ar avea un cablu deteriorat – cât timp v-ar costa să localizați și să remediați problema? Probabil că v-ați uita mai întâi la rețea și la conectori înainte de a începe să dați vina pe cablu. Dar dacă doriți să economisiți bani, utilizând un cablu obișnuit de calitate comercială într-un mediu industrial, va trebui inevitabil să le înlocuiți din nou și din nou, anulând complet orice economii inițiale. Dacă există vreo expunere la îndoire la rece, abraziune, temperaturi ridicate, ulei sau interferențe EMI/RFI, utilizați cablul de calitate industrială pentru a evita costurile mari de întreținere.

În producția de masă, în caz de defecțiune, fiecare secundă inactivă se traduce în venituri pierdute și crește costurile de nefuncționare, în timp ce poate dura de la câteva minute până la câteva zile pentru ca sistemele să funcționeze din nou.

Indiferent de tipul de producție, de la ambalare de produse, la umplerea recipientelor pentru băuturi, asamblarea SUV-urilor sau rafinarea metalului, este nevoie de timp pentru a depana problema și a o verifica, a identifica o soluție viabilă, a contacta un distribuitor pentru piesa potrivită. Odată identificată problema, componentele sunt disponibile, uneori putând fi un banal conector, dar cu montaj mai slab, realizat cu costuri reduse, care provoacă un timp de nefuncționare de 6 ore. Acest lucru ar putea fi evitat cu ușurință prin utilizarea unei soluții de nivel industrial.

Alegerea componentelor care au protecția și evaluările corespunzătoare pentru a rezista mediului și tipului de activitate pentru care sunt alocate, va aduce beneficii companiei pe termen lung și va economisi costurile neconformității. În peisajul financiar de astăzi, timpul de oprire neplanificat este un risc pe care multe companii, pur și simplu, nu îl pot suporta. Pe măsură ce sistemele evoluează pentru a crește productivitatea și automatizarea, cablarea și componentele de cablare utilizate pentru conectarea acestor sisteme trebuie să evolueze, de asemenea, pentru a rezista la condițiile industriale severe.

Standardele comune ajută la definirea tipurilor de cablare, a distanțelor recomandate, a conexiunilor, a parametrilor de performanță, a cerințelor de testare și multe altele. Ele ne oferă un limbaj comun pentru a stabili criterii de calitate și siguranță, precum și pentru a asigura un nivel impus de performanță.

Cu produsele Belden de calitate industrială, companiile sunt asigurate că sistemele lor pot suporta cele mai extreme presiuni, temperaturi, substanțe chimice și vibrații − în același timp, fac instalarea și înlocuirile mai rapide și mai ușoare ca niciodată.

Cablu Belden Seria 83009, roșu, 0.81 mm², 18 AWG, 30.5m, izolație TFE

Nr. stoc RS 136-6338 – Producător Belden − Cod de producător 83009 002100

Formă cablu Cu un singur miez
Culoare manta Roșu
Lungime / diametru exterior 30,5 m / 1,73 mm
Material conductor Cupru
Arie secțiune 0,81 mm2
AWG 18
Material izolator TFE / rezistență la flacără
Tensiune nominală 600Vac
Domeniul temperaturii de operare -70°C … +200°C

Cablu Belden coaxial SDI, Mini RG59, 75 Ω, 304.8m

Nr. stoc RS 187-6103 – Producător Belden − Cod de producător 1855A 0071000

Tip coaxial RG59
Impedanță caracteristică 75Ω
Lungime 304,8 m
Domeniul temperaturii de operare -30°C … +75°C
Material manta / culoare PVC
Diametru exterior 4,04 mm / Violet
Atenuare 0,012dB / 100 m
Comportament la flacără Rezistent la flacără
Capacitanță 53,48 pF / m
Material conductor Cupru

Cablu Belden Ethernet Cat6a, SF/FTP, verde, 100m

Nr. stoc RS 225-8969 – Producător Belden − Cod de producător 74011PU.00100

Categorie LAN Cat6a
Culoare manta / ecranare Verde / da
Lungime 100m
Tip ecranare SF/FTP

Cablu Belden cu 2 conductori, 6.2mm OD 152m, 78 Ω

Nr. stoc RS 382-554 – Producător Belden − Cod de producător 9272 006U500

Formă cablu / ecranare Tip coaxial / da
Material conductor / număr fire pe miez Cupru cositorit / 7
Diametru exterior 6,2 mm
AWG 20
Lungime 152 m
Material / culoare manta PVC / albastru
Capacitanță / impedanță caracteristică 61,616 pF/m / 78 Ω
Atenuare (în funcție de frecvență) 11dB / 100ft la 200MHz
Domeniul temperaturii de operare -20°C … +60°C

Cablu industrial Belden, 0.22 mm², 5 conductoare, 24 AWG, ecranare, 305m

Nr. stoc RS 382-447 – Producător Belden − Cod de producător 9535.00U305

Număr de miezuri / ecranare 5 / da
Tip cablu RS-232
Material manta PVC
Tensiune nominală 300V
Domeniul temperaturii de operare -30°C … +80°C
Suprafață secțiune 0,22 mm2
AWG 24
Lungime / diametru exterior 305m / 4,57 mm

Aurocon COMPEC vă pune la dispoziție cabluri de la cei mai cunoscuți producători pentru alimentare de putere, pentru date, pentru senzori, pentru telefonie/internet, cabluri video/audio, cabluri bandă, cabluri pentru sudură, cabluri de tip servo-chain, cabluri flexibile pentru aplicații de mișcare, cabluri rezistente la solicitări mecanice, cabluri rezistente la coroziune, cabluri cu emisie redusă de fum. Alături de acestea, puteți selecta conectorii doriți, adaptoare sau cabluri cu conectori deja montați. Aveți, de asemenea, la îndemână accesorii de montare și ghidare, precum și sculele necesare pentru a dispune de posibilitatea implementării unei soluții complete de cablare.

Ghid RCBO

Considerații la alegerea RCBO potrivit

Dispozitivul de curent rezidual (RCD) sau întrerupătorul de circuit de curent rezidual (RCCB) permite deconectarea rapidă a energiei electrice, evitând astfel șocurile prelungite și potențial grave. Un dispozitiv RCD complet cu protecție la supracurent se numește RCBO (Residual Current Circuit Breaker with Overcurrent Protection).

Funcțiile principale ale RCBO sunt de a asigura protecția împotriva curenților datorați legării defectuoase la pământ, suprasarcini și curenților de scurtcircuit. Se recomandă atașarea unui RCBO la fiecare circuit separat, ceea ce înseamnă că o defecțiune într-un circuit nu va afecta funcționarea celorlalte. Astfel de dispozitive permit deconectarea circuitului pentru protecția persoanelor și echipamentelor în cazul în care curentul devine dezechilibrat. Acestea pot fi acționate exclusiv cu alte dispozitive de protecție la supracurent în limita capacității nominale de scurtcircuit.

Cerințele de proiectare și testare pentru RCBO sunt subliniate în setul de standarde: IEC/EN 61009: Întreruptoare de curent rezidual cu protecție integrală la suprasarcină pentru uz casnic și utilizări similare (RCBO).

Întreruptoare de curent rezidual

După cum s-a menționat anterior, întrerupătorul de circuit de curent rezidual este proiectat pentru deconectarea rapidă a alimentării cu energie electrică, evitând astfel orice șoc electric serios și susținut. Cu toate acestea, va exista în continuare riscul de rănire dacă persoana va cădea după șocul inițial sau atinge ambii conductori simultan.

Întreruptoarele permit deconectarea rapidă și automată a unui circuit la detectarea unui curent electric dezechilibrat între conductorii de alimentare și retur ai circuitului. Va exista un pericol de șoc ori de câte ori există o diferență între curenții din conductori care indică o scurgere de curent.

Dispozitivul RCD este o componentă esențială în cadrul deconectării automate a alimentării (ADS), permițând deconectarea automată a acesteia, mai degrabă decât să se bazeze pe intervenția umană. Astfel de dispozitive ar trebui să funcționeze în 25-40 de milisecunde de la detectarea scurgerilor de curent care depășesc 30mA. Totuși, este, de asemenea, important de reținut că acest lucru este valabil numai pentru circuitele finale mai mici de 32 de amperi.

Care este sensul RCBO?

Semnificația RCBO este întrerupător de curent rezidual cu protecție la supracurent. Aceste dispozitive sunt proiectate pentru a asigura funcționarea în siguranță a circuitelor electrice, declanșând deconectarea ori de câte ori este detectat un dezechilibru. Ele sunt utilizate, în primul rând, cu scopul protecției combinate împotriva suprasarcinii și scurtcircuitării împotriva curenților de scurgere la pământ.

Cum funcționează un RCBO?

După cum s-a menționat anterior, RCBO asigură protecție împotriva a două tipuri de defecțiuni electrice. Prima dintre aceste defecțiuni este curentul rezidual sau curentul de scurgere la pământ. Acest lucru se va întâmpla atunci când există o întrerupere accidentală a circuitului, care poate apărea ca urmare a erorilor de cablare sau a accidentelor de bricolaj (cum ar fi tăierea unui cablu cu o sculă nepotrivită). Dacă alimentarea cu energie electrică nu este întreruptă, atunci persoana va experimenta un șoc electric potențial fatal.

Celălalt tip de defecțiune electrică este supracurentul, care poate lua forma unei suprasarcini sau scurtcircuit. În primă instanță, circuitul va fi supraîncărcat cu prea multe dispozitive electrice, rezultând un transfer de putere care depășește capacitatea cablului. Scurtcircuitarea se poate întâmpla și ca urmare a rezistenței insuficiente a circuitului și a creșterii la nivel înalt a amperajului. Acest lucru este asociat cu un nivel de risc mai mare decât în cazul supraîncărcării.

Mai jos puteți vedea exemple de RCBO oferite de mărci cunoscute:

Schneider Electric

Exemplu: Nr. stoc RS: 238-3259 − Cod producător: A9DA2620 − Marcă: Schneider Electric

Schneider Electric este o companie de nivel mondial, când vine vorba de fabricarea dispozitivelor de protecție a circuitelor de înaltă performanță. Ea se mândrește cu utilizarea celor mai recente tehnici de inovație și design care vă asigură că, în calitate de inginer electrician, aveți o protecție accesibilă a circuitelor pe care vă puteți baza. Indiferent dacă construiți un sistem nou sau întrețineți unul vechi, fiți siguri că există un RCBO Schneider potrivit pentru dumneavoastră.

Funcții:

  • Protecție la scurtcircuit și suprasarcină pe cablu
  • Protecția persoanelor la șocuri prin contact direct (sensibilitate 10, 30 mA)
  • Protecția persoanelor la șocuri electrice prin contact indirect (sensibilitate 100 mA)
  • Protecția echipamentelor la incendii cauzate de scurgeri de curent (sensibilitate 100 mA)

EATON

Exemplu: Nr. stoc RS: 183-3540 − Cod producător: 236948 PXK-B16/1N/003-A − Marcă: Eaton

Funcții

  • Siguranță pentru persoane, siguranță în funcționare și protecție de înaltă performanță în sistemele de distribuție electrice

SIEMENS

Exemplu: Nr. stoc RS: 772-1206 − Cod producător: 5SU1374-8AK81 − Marcă: Siemens

Funcții

  • Conexiunea clară și vizibilă a conductorului în fața barei colectoare din spate, ceea ce facilitează controlul
  • Spațiul mare și ușor accesibil de cablare permite introducerea ușoară a conductorului în terminale
  • Capabilitatea de rezistență la supratensiune de peste 1 kA asigură o funcționare sigură și fiabilă

ABB

Exemplu: Nr. stoc RS: 237-5215 − Cod producător: 2CSR274101R1404 − Marcă: ABB

Gama ABB include RCBO-uri cu o mare varietate de capabilități de întrerupere diferite, ceea ce înseamnă că există un produs care se potrivește unor cerințe diverse ale clienților. Dispozitivele RCBO ABB sunt o alegere versatilă și sunt disponibile pentru utilizare într-o varietate de aplicații industriale, dar și în aplicații casnice, precum aparatele electrocasnice.

RCD-uri vs RCBO

RCD-urile sunt proiectate pentru protecție împotriva electrocutării sau incendiilor cu cauze electrice. Ele fac acest lucru prin întreruperea automată a furnizării de energie electrică ori de câte ori este detectată o scurgere de curent electric. RCD-urile permit monitorizarea continuă a nivelului de curent care trece printr-un fir într-o singură direcție și din nou în sens invers. Circuitul va fi întrerupt automat în cazul în care există o diferență de 300 mA sau mai puțin în alte cazuri. Aceasta oferă asigurarea protecției împotriva șocurilor electrice.

Trebuie să știți că RCD-urile nu vor reacționa la suprasarcini sau scurtcircuite. Acestea vor avea un rating standard, care se poate situa oriunde între 32A la 64A. Totuși, acest rating corespunde contactului intern și mecanismului de comutare. Dispozitivul nu se va declanșa atunci când este depășit ratingul standard. Veți vedea, de asemenea, o indicație a dezechilibrului, care va trebui să apară pentru ca dispozitivul să se declanșeze.

Toate RCD-urile dispun de un buton de testare, permițând simularea unui eveniment care implică anomalii în alimentarea cu energie electrică. Dacă dispozitivul nu se declanșează în timpul unei astfel de simulări, atunci va trebui să fie înlocuit.

Există câteva diferențe cheie între RCD și RCBO. RCBO-urile sunt integrate cu un comutator electronic și proiectate pentru transferul și întreruperea curenților în condiții normale de serviciu pentru deschiderea contactelor atunci când curentul rezidual este de un anumit nivel în condiții definite. Aceste dispozitive sunt, de asemenea, proiectate pentru protecție împotriva suprasarcinii și scurtcircuitului.

RCBO va întrerupe circuitul dacă cererea de curent depășește un anumit nivel. O suprasarcină poate fi detectată în cazul unui scurtcircuit sau al unei cereri excesive din cauza conectării mai multor dispozitive. Acest lucru va cauza automat ‘ruperea’ circuitului. Ar exista un risc considerabil ca firele să se topească și să ia foc dacă circuitul nu ar fi întrerupt. Prin urmare, RCBO oferă protecție pentru oameni, echipamente și proprietăți.

RCBO vs RCCB

RCCB are o funcționalitate foarte asemănătoare cu RCBO. Cu toate acestea, nu oferă protecție integrală la supracurent și, prin urmare, nu protejează împotriva supraîncărcării sau scurtcircuitului. Mai degrabă, RCCB oferă protecție exclusivă împotriva scurgerilor la pământ și necesită montarea unui CB extern pentru asigurarea protecției la suprasarcină și scurtcircuit.

RCBO vs MCB

MCB, sau întrerupătorul miniatural, este un întrerupător electric integrat pentru protecția automată a circuitului electric ca urmare a supracurentului. Oprește automat fluxul de electricitate prin circuit la detectarea unei defecțiuni. Aceste întreruptoare pot fi pornite sau oprite pentru izolarea circuitului și sunt, relativ, bune de utilizat cu conductorul conținut în carcasa din plastic. Principala diferență dintre un RSBO și un MSB este că MSB nu oferă protecție împotriva scurgerilor la pământ.

RCBO combină protecția la suprasarcină și scurtcircuit cu protecția împotriva curenților de scurgere la pământ. Ele vor deconecta circuitul atunci când curentul devine dezechilibrat, protejând atât oamenii, cât și echipamentele. Aurocon COMPEC vă oferă o plajă largă de RCBO cu capacități diferite de întrerupere, ce pot fi utilizate în aplicații din zona industrială până la aplicații casnice.

Autor: Bogdan Grămescu
Aurocon Compec – https://www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu