Considerente privind conectorii electrici în aplicațiile militare

Considerente principale de proiectare pentru soluții de conectori electrici folosite în medii dificile cu care se confruntă deseori sectorul militar

by gabi

În lumea conectorilor electrici, există numeroase opțiuni dintre care se poate alege, ceea ce înseamnă că identificarea alegerii potrivite este o sarcină dificilă. Această sarcină este și mai dificilă în domenii în care respectarea specificațiilor este esențială pentru desfășurarea activității, cu dificultăți operaționale specifice, precum sectorul militar. Aici Sean Fitall, manager senior de produs la firma specializată pe conectori electrici militari PEI-Genesis, discută considerentele principale pentru o nouă generație de conectori electrici care oferă performanță fiabilă în aplicațiile militare.

Conectorii electrici folosiți în aplicațiile militare, precum vehiculele terestre cu echipaj uman și vehiculele ghidate autonome fără echipaj uman, trebuie să tolereze condiții extreme și dure. De regulă, acestea includ temperaturi extreme, atât ridicate cât și scăzute, schimbări rapide de temperatură și umiditate, impact persistent și interferența vibrațiilor și semnalelor.

În plus, conectorii sunt în mod frecvent în uz timp de două până la trei decenii, amplificând potențialele daune sau pierderea performanței în timp. Aceasta înseamnă că respectivii conectori destinați utilizării în aplicații militare trebuie proiectați pe baza unor criterii de performanță și fiabilitate, pentru a asigura succesul operațional.

Prin urmare, pentru a îndeplini cu succes aceste criterii, conectorii militari trebuie să aibă caracteristici precum durabilitate ridicată, conectare și deconectare facilă, un număr ridicat de cicluri de conectare pentru a asigura cicluri de viață îndelungate, performanță de ecranare superioară și niveluri înalte de protecție împotriva factorilor externi.

Conectorii D38999

Până acum, conectorii D38999 au fost prima alegere pentru utilizarea în aplicații militare. Fabricat prima dată în anii 1970 și acum aflat la cea de-a patra generație de design, acesta este un conector specific domeniului militar, proiectat să asigure o performanță fiabilă.

Conectorii D38999 cuprind o carcasă exterioară dură, o inserție de cauciuc pe bază de policloropren cu cavități pentru contacte, iar carcasa exterioară a fiecărei fișe trebuie să aibă o carcasă posterioară, pentru a asigura ecranare și durabilitate suplimentare. Conectorii D38999 pot fi fabricați din aluminiu, oțel inoxidabil, bronz marin sau materiale compozite și apoi sunt placați în cadmiu kaki, zinc cobalt verde, nichel sau zinc nichel negru, în funcție de cerințele clienților.

Opțiunile de materiale compozite sunt mai populare, deoarece sunt ușoare și oferă niveluri de performanță superioare în medii dificile. De asemenea, toate aceste materiale sunt conforme cu normele REACH și RoHS (cu excepția placării kaki) și toate sunt calificate QPL pentru utilizare în aplicații militare.

Acum, producătorii de conectori electrici au consolidat caracteristicile care au făcut ca modelul D38999 să fie atât de fiabil în aplicații militare timp de mai multe decenii, odată cu lansarea conectorilor de ultimă generație Rhino 38999.

Conectorii Rhino 38999

Conectorii militari disponibili comercial (MOTS) Rhino 38999 combină beneficiile conectorilor circulari testați pe teren MIL-DTL-38999 din seria III cu contactele electrice de rezistență scăzută RADSOK®. Aceasta îi face ideali pentru aplicații de putere ridicată și înaltă tensiune în medii dure.

Acești conectori au multe caracteristici esențiale obligatorii în sectorul militar, precum rezistența la șocuri și vibrații în conformitate cu DEF-STAN 00-35 Iss 4 Ch2 01, o placare cu zinc nichel negru care este conformă cu cerințele privind restricționarea substanțelor periculoase (RoHS) și asigură o rezistență de 500 de ore de rezistență la sare pulverizată și izolare IP68 mată și non-mată.

Conectorii Rhino 38999 MOTS au un design hiperbolic al contactelor care asigură o rezistență scăzută la contact și anduranță ridicată la contact, în același timp oferind o intensitate admisibilă de până la 1.000 A. În plus, conectorii Rhino 38999 asigură protecția degetelor IP2X în conformitate cu BS EN 60529 privind protecția mecanică a degetelor și oferă ecranare la 360˚ facilitată cu o carcasă posterioară EMC dreaptă sau la 90˚.

Performanța EMC superioară a conectorilor Rhino 38999 în comparație cu soluțiile de conectori tradiționale permite echipamentelor să îndeplinească cerințele unor specificații EMC militare precum DEF STAN 59-411 și MIL-STD-461.

Toate aceste caracteristici combinate oferă o performanță fiabilă în cele mai dificile medii și asigură succesul operațional, iar acestea sunt cerințe esențiale în sectorul militar.

PEI-Genesis furnizează conectori Amphenol Rhino și poate oferi asistență clienților din sectorul militar care au nevoie de îndrumare privind specificațiile conectorilor pentru o anumită aplicație. Pentru a afla informații suplimentare despre conectorii cu specificații militare și conectorii militari cu rezistență ridicată ai PEI-Genesis, vizitați www.peigenesis.com/en/military/military-connectors.html sau contactați echipa din Regatul Unit la numărul +44 (0) 23 8062 1260.

PEI-Genesis

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu