Comutatoare pentru aplicații în industria alimentară și a băuturilor

Interfațare om-mașină în condiții de igienă deosebite

by gabi

În timp ce multe echipamente din industria alimentară, precum și sisteme de procesare din liniile de producție sunt acum controlate folosind interfețe cu ecran tactil, există, însă, aplicații care continuă să folosească întrerupătoare tradiționale, cum ar fi comutatoare cu buton. Acest lucru se datorează prezenței umidității sau/și cazului în care operatorii trebuie să poarte mănuși, iar ecranele tactile pot funcționa mai puțin fiabil.

Întrerupătoarele utilizate în mașinile și echipamentele pentru industria alimentară și a băuturilor, în automatizarea fabricilor de alimente, pot fi contaminate cu produse alimentare și este necesar să fie curățate regulat și temeinic. Deci, acestea sunt adesea supuse unor regimuri de curățare extreme, cum ar fi spălarea cu jet și curățarea cu dezinfectanți chimici, iar acest lucru poate avea un efect negativ asupra duratei de viață și a fiabilității.

Rezistența generală a comutatoarelor de control la pătrunderea apei și la regimurile regulate de curățare este de o importanță vitală. Comutatoarele de control moderne sunt, în general, etanșate la IP67 și acest lucru este considerat adecvat pentru majoritatea curățării cu furtun de joasă presiune sau prin imersie temporară, dar pentru unele aplicații, care necesită curățare frecventă sau chiar zilnică cu spălări cu jet de presiune și la temperatură înalte, este nevoie de protecție IP69K.

Gama EAO Seria 45 de comutatoare industriale de 22mm și 30.5mm oferă protecție IP69K și o construcție robustă din metal sau plastic. Pe lângă luarea în considerare a protecției la pătrunderea apei, este necesar să se ia în considerare și materialul comutatoarelor în sine pentru a se asigura că partea vizibilă de pe panoul frontal are o rezistență suficientă la agenți de curățare și dezinfectanți chimici.

Expunerea pe termen lung la agenți de curățare alcalini poate provoca fisurarea chimică a unor materiale plastice, coroziunea metalelor și poate, de asemenea, degrada etanșările interne sau etanșările comutatoarelor la panou. Deci, utilizarea fie a materialelor plastice rezistente la substanțe chimice de înaltă calitate, fie a oțelului inoxidabil 316L de calitate alimentară este un aspect important.

De exemplu, familia de comutatoare din seria EAO 82-66 utilizează oțel inoxidabil 316L și materiale plastice Triton® rezistente la substanțe chimice, precum și un conector în partea posterioară M12 opțional etanș IP67 opțional.

Acolo unde este nevoie de un comutator pentru industria alimentară complet etanș, certificat pentru a respecta reglementările EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group), o soluție optimă ar putea fi comutatoarele EAO IO-link Seria 84.

EAO este un partener expert pentru interfețele om-mașină și are o înțelegere profundă a cerințelor de mediu și a funcționalității tehnice a mașinilor, ceea ce permite dezvoltarea de produse și sisteme inovatoare, intuitive, fiabile și sigure pentru producția de alimente și multe alte industrii. Aurocon COMPEC vă pune la dispoziție cele mai cunoscute comutatoare de la EAO.

Autor: Bogdan Grămescu
Aurocon Compec – https://www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu