Întrerupătoare de circuit miniaturale

by donpedro

Întrerupătoarele de circuit miniaturale sunt larg utilizate ca elemente izolatoare în aplicații casnice, comerciale și industriale. Articolul prezintă principalele tipuri de întrerupătoare de circuit și un scurt ghid, care include următoarele: ce este un MCB, cum operează un astfel de dispozitiv, tipuri diferite de MCB-uri.

Întrerupătoare de circuit

Este vital să existe un sistem eficient și bine realizat de protecție a circuitelor în fiecare clădire. Nu numai că protejează mașinile și echipamentele de daune costisitoare sau chiar mai rău de un incendiu electric, dar o bună protecție a circuitelor asigură, de asemenea, siguranța oamenilor.

Bare colectoare

Exemplu: Nr. stoc RS: 400-4028 – Cod producător: – 095.18 – Marca: Finder

O bară colectoare este un kit folosit pentru a face distribuția complexă a energiei mai ușoară, mai puțin costisitoare și mai flexibilă. Barele electrice vin sub diferite forme, cum ar fi: bare solide, benzi plate sau piepteni izolați. Ele sunt de obicei fabricate din cupru, alamă sau aluminiu. Funcția principală a unei bare colectoare este de a transporta energie electrică de la alimentatoarele de intrare și de a o distribui în siguranță și eficient către alimentatoarele de ieșire. La Aurocon COMPEC dispunem de o gamă amplă de bare colectoare furnizate de la mărci cunoscute, lideri industriali, inclusiv: Schneider Electric, Siemens, ABB, Eaton și Legrand.

Care sunt diferitele tipuri de bare colectoare? După cum s-a menționat mai devreme, barele colectoare sunt utilizate pentru a distribui energia electrică de la alimentarea de intrare către alte dispozitive. Gândiți-vă la ele ca la o joncțiune electrică între intrare și ieșire. Tipul și dimensiunea barei voastre depinde de locul în care este utilizată.

Circuite de declanșare

Exemplu: Nr. stoc RS: 121-6864 – Marca: RS PRO

Circuitele de declanșare reacționează la defecțiuni de împământare, scurtcircuite sau suprasarcină termică. O declanșare a circuitului deschide circuitul în cazul unei stări defectuoase. Declanșarea devine activată atunci când detectează căldură de la o suprasarcină sau un curent ridicat de la un scurtcircuit.

Care sunt diferitele tipuri de circuite? Există două tipuri de circuite de declanșare: electromecanice și electronice. O declanșare a circuitului electromecanic are două părți mobile, care lucrează împreună pentru a determina când să se deschidă circuitul. Cele două părți au un dispozitiv sensibil la curent și un dispozitiv sensibil la căldură. O declanșare a circuitului electric este mai puțin mecanică, deoarece este un dispozitiv programabil. Măsoară și cronometrează curentul care trece prin întrerupător, furnizând electronic un semnal de declanșare atunci când este necesar.

Întrerupătoare de circuit electronice

Exemplu: Nr. stoc RS: 123-6688 – Cod producător: 9000-41034-0100400 – Marca: Murrelektronik Limited

Întrerupătoarele electronice sunt dispozitive electrice acționate automat, proiectate pentru a proteja un circuit electric. Ele întrerup un circuit ori de câte ori curentul trece peste un nivel sigur.

Cum funcționează întrerupătoarele electronice? Întrerupătoarele electronice previn suprasarcina sau scurtcircuitul. Funcția lor de bază este de a menține un sistem electric să funcționeze în siguranță prin întreruperea circulației curentului atunci când este detectată o defecțiune. Dispozitivele fac acest lucru printr-o combinație de limitare activă a curentului electronic în cazul unui scurtcircuit și dezactivare la suprasarcină.

De ce sunt importante întrerupătoarele electronice? În locuințe, există, de obicei, un întrerupător electronic principal care protejează întregul sistem, plus întrerupătoare mai mici încorporate în multe aparate de uz casnic, cum ar fi mașinile de spălat, uscătoarele și sistemele de aer condiționat. Fără întrerupătoare de circuit (sau, ca alternativă, siguranțe), ar exista un potențial ridicat de izbucnire a unor incendii sau a altor probleme cauzate din acțiuni simple de cablare și defecțiuni ale echipamentelor. În comparație cu siguranțele, care funcționează o singură dată și apoi necesită înlocuire, întrerupătoarele pot fi folosite din nou și din nou.

Dispozitive de monitorizare a energiei

Exemplu: Nr. stoc RS: 221-1282 – Cod producător: LV434205 – Marca: Schneider Electric

Dispozitivele de monitorizare a energiei sunt utilizate pentru a culege, colecta, măsura și trimite cu precizie informații despre o instalație electrică și sunt întocmai folosite pentru a monitoriza consumul de energie. Prin acest proces de monitorizare, se dorește reducerea la minimum a costurilor cu energia electrică. Este de așteptat ca, prin utilizarea unui dispozitiv de monitorizare a energiei, să se îmbunătățească informațiile vitale despre instalații și utilizare, prin creșterea gradului de conștientizare.

MCCB

Exemplu: Nr. stoc RS: 537-5545 – Cod producător: 259093 NZMN2-A200 – Marca: Eaton

MCCB-urile cunoscute și sub denumirea de întrerupător de circuit cu carcasă turnată este un comutator acționat electric proiectat pentru a proteja un circuit electric de daune cauzate de supracurent, care rezultă, de obicei, dintr-o suprasarcină sau scurtcircuit.

Aurocon COMPEC oferă o gamă extinsă de dispozitive de înaltă calitate de la mărci lideri industriali, inclusiv: Siemens, Schneider Electric, ABB și Eaton. Produsele noastre vă permit o protecție fiabilă a circuitelor pentru toate sistemele voastre electrice și nevoile de distribuție a energiei. Alegeți dintr-o selecție vastă de MCCB-uri cu diferite valori nominale de curent, tensiuni nominale și capacități de întrerupere.

Cum funcționează? Rolul principal al unui MCCB este de a întrerupe fluxul de curent după o defecțiune, iar odată ce defectul este corectat, întrerupătorul poate fi resetat (fie manual, fie automat) pentru a relua funcționarea normală.

MCB sau MCCB? Deși MCB-urile și MCCB-urile sunt, ambele, întrerupătoare, există diferențe cheie între cele două care le fac potrivite pentru anumite locuri de operare. Principala diferență dintre cele două este capacitatea, MCB-urile sunt evaluate sub 100 de amperi, cu o valoare nominală de întrerupere de sub 18.000 de amperi. Pe de altă parte, un MCCB vine cu o caracteristică de declanșare reglabilă pentru sarcini mai mari. Un MCCB furnizează, de obicei, curenți de până la 2500A sau până la 10A, în funcție de aplicație. Valoarea nominală de întrerupere a unui MCCB variază de la aproximativ 10.000A până la 200.000A.

RCBO

Exemplu: Nr. stoc RS: 772-1195 – Cod producător: 5SU1356-7KK25 – Marca: Siemens

RCBO-urile sunt întrerupătoare de curent rezidual cu protecție la supracurent. Efectiv, un RCBO este o unitate care combină un RCD (dispozitiv de curent rezidual) și un MCB (întrerupător de circuit miniatural). RCBO combină protecția la suprasarcină și scurtcircuit cu protecția împotriva curenților de scurgere la pământ. Ele vor deconecta circuitul atunci când curentul devine dezechilibrat, protejând atât oamenii, cât și echipamentele.
Dispozitivele RCBO sunt disponibile într-o gamă largă de capacități de rupere diferite și pot fi utilizate în aplicații de la domenii industriale la aparate electrocasnice.

RCCB

Exemplu: Nr. stoc RS: 540-1666 – Cod producător: 2CSF204006R1630 FH204 AC-63/0,03 –Marca: ABB

Un RCCB este un întrerupător de curent rezidual, un dispozitiv de siguranță utilizat pentru a proteja circuitele electrice. RCCB-urile protejează oamenii de șocuri electrice și electrocutare și ajută la prevenirea incendiilor cu cauze electrice.

Cum funcționează un RCCB? Curentul de intrare al unui RCCB trebuie să fie egal cu curentul de ieșire din orice circuit. RCCB-urile pot compara diferența de valori ale curentului dintre firele sub tensiune și neutru. Când aparatele funcționează corect, tot curentul care intră în aparat prin cablul sub tensiune „iese” din aparat prin firul neutru. Dacă apare o defecțiune, un anumit curent poate trece prin firul de împământare, iar dacă nu există împământare, acest curent poate afecta personalul care operează sistemul. Acest lucru duce la fluxul de curent inegal între ce intră în dispozitiv și ceea ce iese, diferența fiind numită curent rezidual.

Care este diferența dintre un RCCB și un RCD? Un RCD (dispozitiv de curent rezidual) poate menține un sistem electric în siguranță prin prevenirea șocurilor electrice fatale. RCD-urile pot oferi, de asemenea, protecție împotriva incendiilor electrice. Un RCCB este în esență un RCD minus protecția la suprasarcină. Ele sunt utilizate, de obicei, în aplicații în care riscul de șoc electric este limitat.

Dispozitive de protecție la supratensiune

Exemplu: Nr. stoc RS: 768-1192 – Cod producător: 2762265 – Marca: Phoenix Contact

Dispozitivele de protecție la supratensiune ajută la protejarea aparatelor și echipamentelor împotriva modificărilor curentului electric care circulă prin sistem. Vârfurile de curent sau tensiuni tranzitorii pot provoca daune semnificative echipamentelor și reprezintă, de asemenea, un pericol pentru siguranță.

Pentru ce sunt folosite dispozitivele de protecție la supratensiune? Acestea implică utilizarea de supresoare de supratensiune sau de protecție și descărcătoare de supratensiune. Supresoarele protejează echipamentul de vârfurile de tensiune. Ele blochează sau trimit curentul către împământare în – de exemplu – panourile de distribuție a energiei, sistemele de control al proceselor și sistemele industriale grele. Descărcătoarele protejează utilajele de evenimente externe care provoacă valori tranzitorii de supratensiune, cum ar fi fulgere sau evenimente de comutare. Acestea sunt instalate în sistemele de transport și distribuție a energiei.

Întrerupătoare termice

Exemplu: Nr. stoc RS: 774-0036 – Marca: RS PRO

Întrerupătoarele termice protejează circuitele de excesul de curent într-un mod similar cu o siguranță fuzibilă, dar față de acestea au un comutator care le permite să fie resetate dacă se declanșează. Tipurile obișnuite de întrerupătoare termice includ întrerupătoarele termice magnetice și întrerupătoarele termice pentru automobile.

Tipuri de întrerupătoare termice:

Întrerupătoarele termomagnetice sunt dispozitive care asigură protecție împotriva supracurentului în circuite. Întrerupătoarele de circuit folosesc un întrerupător electric acţionat automat pentru a întrerupe fluxul de curent atunci când este detectată o suprasarcină sau un scurtcircuit. Întrerupătoarele termomagnetice fac acest lucru folosind un electromagnet și benzi bimetalice. Întrerupătoarele asigură o protecție mai complexă împotriva supracurentului decât o simplă siguranță. Siguranțele, pur și simplu, se ard și trebuie înlocuite, în timp ce întrerupătoarele trebuie doar resetate.

Întrerupătoarele termice auto sunt dispozitive folosite pentru a întrerupe fluxul de curent în circuitele auto, pentru a le proteja împotriva unor defecțiuni precum supracurent sau scurtcircuit.

Aspectul termic al acestui tip de întrerupător permite supracurenți mai mici pe o perioadă mai lungă de timp, dar va declanșa rapid circuitul pentru supracurenți mai mari. Acest lucru este util în cazul motoarelor, deoarece va exista un mic supracurent de fiecare dată când motorul este pornit pentru o perioadă scurtă de timp, ceea ce nu ar trebui să declanșeze circuitul.

Întrerupătoare de circuit miniaturale (MCB)

Exemplu: Nr. stoc RS: 247-1941 – Cod producător: A9F04616 – Marca: Schneider Electric

MCB-urile (întrerupătoarele miniaturale de circuit) sunt un tip de comutatoare utilizate pentru oprirea automată a circuitelor electrice la apariția unor condiții de funcționare anormale. Adesea, aceste dispozitive înlocuiesc siguranțele fuzibile în circuitele electrice de joasă tensiune, deoarece ele sunt mai sigure în funcționare, mai sensibile și permit reinițializare. Întrerupătoarele miniaturale de circuit sunt proiectate pentru a proteja circuitele electrice la supracurent.

Ce este un întrerupător de circuit miniatural (MCB)?

Să începem cu elementele de bază – ce este un întrerupător de circuit miniatural? Un MCB este un comutator electric acționat automat. Întrerupătoarele miniaturale sunt menite să prevină deteriorarea unui circuit electric ca urmare a excesului de curent. Sunt proiectate să se declanșeze în timpul unei suprasarcini sau scurtcircuit pentru a proteja împotriva defecțiunilor electrice și a defecțiunii echipamentului.

MCB-urile sunt utilizate pe scară largă ca elemente izolatoare în medii casnice, comerciale și industriale. Ele fac parte din familia mai largă de întrerupătoare de circuit prezentate mai sus.

Cum operează un MCB?

Mini-întrerupătoarele sunt declanșate de supracurent – curent electric care depășește un curent sigur desemnat și folosește un mecanism mecanic relativ robust creat pentru a minimiza defecțiunile și alarmele false.

Curentul în exces determină încălzirea, îndoirea sau deplasarea benzii bimetalice din MCB. Acest lucru acționează un comutator care îndepărtează punctele de contact electrice pentru a limita arcul (descărcare electrică). Contactele se închid din nou, odată ce defecțiunea a fost remediată și MCB-urile sunt resetate.

Un MCB este proiectat pentru a proteja atât împotriva supraîncărcării, cât și împotriva scurtcircuitului. Acestea sunt detectate diferit folosind procese separate. Protecția la suprasarcină este asigurată de banda bimetalică prin funcționare termică, în timp ce protecția la scurtcircuit este asigurată de bobina de declanșare prin funcționare electromagnetică.

Dacă descărcarea este deosebit de mare, MCB-ul se va declanșa (se va activa) foarte repede – în decurs de o zecime de secundă. Când supracurentul este mai aproape de limitele de siguranță, componenta va răspunde mai lent.

Tipuri de MCB-uri

Sunt disponibile diferite tipuri de MCB-uri: tip A, tip B, tip C, tip D, tip K și tip Z. Cu toate acestea tipurile cheie sunt B, C și D. Fiecare este proiectat pentru a răspunde la puterea probabilă a supratensiunilor electrice în diferite setări. Aceste variații sunt cunoscute de obicei sub denumirea de „curbă de declanșare”, dar pot fi cunoscute și sub numele de caracteristici de declanșare sau caracteristici de supracurent.

Să aruncăm o privire la diferențele dintre fiecare tip:

MCB Tip B (exemplu Nr. stoc RS: 247-2234)

Întrerupătoarele de circuit Tip B sunt proiectate pentru declanșare dacă prin dispozitiv circulă un curent între trei și cinci ori curentul maxim recomandat sau dat de „sarcina nominală”.Acesta este cel mai sensibil tip de MCB, proiectat pentru aplicații domestice și pentru aplicații comerciale de joasă tensiune, în care orice supratensiune curentă este probabil să fie mică.

MCB Tip C (exemplu Nr. stoc RS: 219-9126)

Întrerupătoarele de tip C sunt utilizate pentru dispozitive electrice mai puternice, unde este probabil ca orice supratensiune să fie mai mare – de obicei în medii comerciale și industriale.

Sunt proiectate să se declanșeze la curenți între cinci și zece ori sarcina lor nominală. Exemple bune includ motoare electrice mai mici și iluminare fluorescentă.

MCB Tip D (exemplu Nr. stoc RS: 211-2401)

MCB-urile de tip D sunt cele mai puțin sensibile, activând numai atunci când curentul crește între zece și douăzeci de ori față de maximul recomandat.

MCB-urile cu rating D sunt construite pentru dispozitive comerciale și industriale cu sarcini dure, unde apar ocazional supratensiuni de curent foarte puternice. Exemplele includ echipamente de sudare, mașini cu raze X, motoare mari și unități de alimentare neîntrerupătă (UPS).

Alte tipuri de MCB, un pic mai specializate:

MCB tip K – acestea se vor declanșa atunci când curentul atinge de opt până la douăsprezece ori maximul recomandat. Sunt o alegere bună pentru motoare.

MCB tip Z – acestea sunt MCB-uri foarte sensibile, care se declanșează atunci când curentul depășește sarcina nominală de doar două până la trei ori. Sunt utilizate cu dispozitive mai delicate predispuse la scurtcircuite, cum ar fi semiconductorii.

Alegerea tipului corect de MCB

Tipul de MCB pe care ar trebui să-l cumpărați depinde de specificul dispozitivului sau al modului de instalare dorit. La achiziționarea unui MCB trebuie ținut cont de mai mulți factori:

  • Caracteristicile de declanșare
  • Capacitatea de rupere – curentul maxim pe care un întrerupător îl poate opri fără distrugerea sau eliberarea unui arc. Acest lucru trebuie să se potrivească cu puterea probabilă a oricăror supratensiuni din vecinătatea instalației. Capacitatea de rupere se măsoară în kiloamperi (kA).
  • Numărul de poli sau întrerupătoare declanșabile din carcasa MCB. Opțiunile includ simplu, dublu, triplu și neutru și cu patru poli.

Aurocon COMPEC vă pune la dispoziție o gamă foarte bogată de întrerupătoare de circuit din categoriile menționate la începutul acestui articol, între care și întrerupătoare de circuit miniaturale de la mărci cunoscute precum: ABB, Eaton, Legrand, Schneider, Siemens, Europa etc. Pentru gamele complete de produse vă invităm să accesați https://ro.rsdelivers.com

Autor:
Bogdan Grămescu
COMPEC-lOGOAurocon Compec
https://www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu