u-blox își asigură proiecte importante pentru piața mașinilor robotizate de tuns iarba cu ajutorul tehnologiei sale de poziționare de înaltă precizie

by gabi

u-blox, furnizor global de tehnologii și servicii de poziționare și de comunicații wireless de vârf, a anunțat câștigarea unor proiecte importante în segmentul mașinilor robotizate de tuns iarba (RLM – Robotic Lawnmower), marcând o realizare notabilă prin parteneriatul cu majoritatea producătorilor din acest domeniu. Aceste proiecte câștigate nu reprezintă doar repere pentru companie, ci se anticipează că vor genera venituri estimate la peste 100 de milioane USD, în timp, începând cu anul 2024. Această realizare poziționează compania ca o forță dominantă în domeniul tehnologiei de înaltă precizie a Sistemului global de navigație prin satelit (GNSS), subliniind poziționarea strategică și influența sa în modelarea viitorului mașinilor robotizate de tuns iarba.

Piața mașinilor robotizate de tuns iarba înregistrează o creștere semnificativă. Potrivit unui raport ABI (2023), piața mașinilor robotizate de tuns iarba va avea 2,6 milioane de unități în 2024 și se estimează că va crește cu aproximativ 18,5% în următorii ani. Așteptările noastre ca tehnologia GNSS de înaltă precizie să atingă o rată de penetrare de 33% pe această piață până la sfârșitul deceniului exemplifică categoria de mașini potrivite pentru o gamă largă de aplicații robotice autonome în sectoarele de producție, logistică, monitorizare a infrastructurii, orașe inteligente și alte segmente ale IoT (Internet of Things).

Mașinile robotizate de tuns iarba tradiționale, care se bazează, de obicei, pe cabluri de delimitare îngropate pentru a marca zona de tuns, pot necesita multă muncă pentru instalare și întreținere din cauza susceptibilității lor la deteriorări. Mașinile de tuns iarba dotate cu senzori obișnuiți se deplasează adesea în tipare aleatorii, cu o evitare rudimentară a obstacolelor, ceea ce duce la o acoperire ineficientă. Lipsa de eficiență a navigației lor înseamnă că acestea consumă mai mult timp și energie electrică, ceea ce crește costurile operaționale.

Progresele înregistrate în tehnologia GNSS, în special dezvoltarea sistemelor GNSS cinematice în timp real (RTK – Real Time Kinematic) capabile să ofere o precizie la nivel de centimetru, au făcut posibilă îmbunătățirea semnificativă a performanțelor RLM-urilor într-o manieră durabilă. Poziționarea și navigația precise elimină necesitatea cablurilor de delimitare, asigură o cosire sistematică fără suprapuneri, permit o cosire uniformă a gazonului, protejând în același timp zonele sensibile, cum ar fi straturile de flori, de deteriorări accidentale și îmbunătățesc aspectul estetic al gazonului prin crearea fără efort a unor tipare în dungi sau a unor modele complexe și atrăgătoare. În general, tehnologia de poziționare de înaltă precizie economisește timp, energie și cheltuieli operaționale.

u‑blox

S-ar putea să vă placă și