Surse de alimentare utilizate în aplicații industriale

by donpedro

Sursele de alimentare sunt coloana vertebrală a oricărui sistem electronic și joacă un rol major în fiecare echipament electronic. Funcția principală a unei surse de alimentare este de a converti tensiunea de curent alternativ, care intră într- o instalație sau clădire, într-o tensiune de curent continuu, care este utilizată de majoritatea dispozitivelor electronice.

Tipuri de surse de alimentare

Sursele de alimentare se încadrează în două categorii majore: liniare și în comutație.

Sursele de alimentare liniare sunt de obicei utilizate în aplicații specific, care necesită zgomot foarte scăzut sau putere redusă. Ele pot fi adesea voluminoase și ineficiente, dar caracteristicile lor de zgomot redus și designul simplu le recomandă pentru aplicații audio, comunicații și electronice de consum, de mică putere.

Figura 1: Sursa de alimentare ‘open frame’ TDK Lambda – GXE-600-24 (Număr stoc Farnell: 3370601)  ▶▶

Sursele de alimentare în comutație oferă niveluri superioare de eficiență și performanță în comparație cu sursele de alimentare liniare. O sursă de alimentare în comutație reglează tensiunea de ieșire prin tehnica de modulare în lățime a impulsului, care creează zgomot de înaltă frecvență, dar oferă un randament ridicat într-un factor de formă mic. Sursele de alimentare în comutație sunt frecvent utilizate pentru aplicații industriale.

Sursele de alimentare pot fi clasificate în funcție de configurațiile constructive. Adaptoarele de alimentare externe de curent alternativ (AC), de asemenea, cunoscute ca „adaptoare de perete“ sau – cum mai sunt ele denumite în limba Engleză – „wall warts“ sunt utilizate în dispozitivele electronice de consum de mică putere, cum ar fi laptop-urile și dispozitive audio portabile. Sursele de alimentare de laborator sunt unități desktop/benchtop independente pentru testare și măsurare în timpul procesului de proiectare, înainte ca fabricația produsului să fie finalizată.

Ce sursă de alimentare pentru ce aplicație?

Figura 2 : Sursa de alimentare în carcasă metalică XP Power – CCH600PS28 (Număr stoc Farnell: 2783936)

Pentru aplicațiile industriale există trei variante constructive ale surselor de alimentare care se potrivesc diverselor tipuri de aplicații: surse de alimentare deschise ‘open-frame’, surse de alimentare montate într-o carcasă și surse de alimentare montate pe țină DIN. Majoritatea acestor surse de alimentare sunt în comutație, datorită eficienței și dimensiunilor reduse ale acestora.

Figura 3: Sursă de alimentare pe șină DIN – TDK Lambda DRB50-24-1 (Număr stoc Farnell: 2366213)

Sursele de alimentare ‘open frame’ sunt furnizate într-o carcasă mecanică deschisă, deoarece sunt încorporate adesea în instalații sau alte echipamente. Acestea sunt plasate pe o placă de circuit compactă și pot fi instalate cu ușurință în dispozitive care dispun de propriile carcase. Sursele de alimentare ‘open frame’ au, tipic, dimensiuni reduse, sunt cost-eficiente și nu au nevoie de asigurarea răcirii acestora. Seria GXE600 produsă de TDK Lambda (figura 1) este o sursă de alimentare ‘open frame’ în comutație programabilă și oferă o eficiență de până 95%. Seria GXE600 este foarte potrivită pentru aplicații din sfera medicală, tehnologiei informației și comunicațiilor (certificări IEC 60601-1, 62368-1 și 60950-1) deoarece este conformă standardelor internaționale IEC specifice produselor.

Dimpotrivă, sursele de alimentare ‘enclosed frame’ vin montate în propria carcasă. Aceste surse de alimentare sunt adecvate atunci când componentele trebuie să fie protejate de diverși factori precum praful și umezeala, și sunt utilizate cel mai adesea în medii periculoase și în aplicații solicitante. Multe modele integrează ventilatoare pentru a compensa problemele de încălzire.

Figura 2 prezintă o sursă de alimentare în carcasă proprie produsă de XP Power – CCH600PS28; este o sursă de alimentare în comutație cu randament ridicat, de 90%. Sursa CCH600PS28 se potrivește pentru o gamă largă de aplicații pentru echipamente industriale, precum și pentru aplicații militare COTS, fiind conformă cu standardele militare MIL-STD-461 EMC și MIL-STD-810 legate de șocuri și vibrații.

Șinele DIN sunt benzi metalice lungi proiectate pentru atașarea în siguranță a produselor de control electric și industrial. Sursele de alimentare cu montare pe șină DIN se fixează sau glisează pur și simplu pe șină. Șinele DIN sunt o opțiune rentabilă, care economisesc și spațiu, permițând configurații în spații înguste. Sunt frecvent utilizate în panourile de comandă și în dulapurile electrice și sunt, tipic, certificate conform standardelor UL pentru siguranță și performanță. În figura 3 se observă seria de surse de alimentare șină DIN fabricată de TDK-Lambda – DRB50 – module cu dimensiuni compacte și cu o eficiență declarată de până la 91%. Această sursă de alimentare este de obicei montată în panouri de control, unde poate fi izolată de mediul industrial și se potrivește foarte bine pentru aplicații de control industrial sau în zone cu risc de expozie sau incendiu.

Alegerea corectă a sursei de alimentare este esențială pentru a ne asigura că produsele electronice funcționează fără probleme și fiabil. Fie că doriți să utilizați surse de alimentare liniare sau în comutație, adaptoare de alimentare externe de curent alternativ (AC) sau surse de alimentare ‘open frame’ sau montate în propria carcasă sau pe șină DIN, țineți cont de cât de folositoare pot fi acestea proiectului vostru. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul nostru: https://uk.farnell.com/c/power-line-protection/power-supplies

Autor: Maureen Lipps, Manager de Produs, Echipamente și accesorii de testare la Farnell

Farnell element14 | ro.farnell.com

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu