Soluții sigure de conectare pentru o gamă largă de aplicații

by donpedro

Familia Molex Fit reprezintă o gamă de conectori de alimentare pentru aplicații fir-fir, fir-placă și placă-placă, oferind posibilitatea alimentării la curenți între 5A și 23A. Beneficiind de o serie de caracteristici cheie, acești conectori asigură soluții sigure și ușor de folosit pentru o varietate de aplicații.

Vehiculele complexe de astăzi includ mai mulți conectori ca niciodată. Cu cât complexitatea este mai mare cu atât crește și riscul de probleme, deoarece o conexiune compromisă poate duce la oprirea unui întreg sistem. Acest lucru este valabil în special pentru aplicațiile care intră în contact zilnic cu apă sărată, cu combustibil și cu alți contaminanți.

Inginerii pot obține informații valoroase din sisteme, prin datele achiziționate de la procesele monitorizate. Informațiile pot avea orice natură, de la informații de temperatură, umiditate și presiune, până la informații legate de mișcare. Cunoașterea / monitorizarea sistemelor aflate în funcțiune aduce mari avantaje pe piețe precum:

Vehicule comerciale. Producătorii care se adresează pieței de transport au nevoie de date senzoriale pentru a identifica potențialele probleme și a impune sarcini de întreținere preventive și predictive.

Agricultură și minerit. Companiile din acest domeniu utilizează rețele de senzori pentru a coordona mișcarea echipamentelor în teren, pentru a dezvolta flote de sisteme mobile fără șofer, pentru a îmbunătăți mentenanța și a îmbunătăți siguranța în funcționare.

Industria Auto. Producătorii utilizează diagnoză la bord, care poate detecta problemele de funcționare ale echipamentelor, riscurile de siguranță și defectele.

Industria de petrol și gaze. Perioadele de oprire sunt o problemă majoră pentru industria petrolieră, utilizându-se din ce în ce mai mulți senzori, rețele și sisteme de analiză pentru a genera o privire predictivă asupra performanțelor echipamentelor și asupra necesității unor operațiuni de întreținere.

Exemplele de mai sus arată că utilizarea unor produse senzoriale este cheia cunoașterii reale a performanțelor mașinilor și a mentenanței – senzorii devenind parte integrantă a conceptului de Fabrică Inteligentă. Creșterea utilizării senzorilor este o tendință ce s-a dezvoltat odată cu evoluția Industry 4.0 și a condus la un număr mare de interconexiuni IP67 la nivelul mașinilor. O soluție de încredere o reprezintă produsele pentru automatizări industriale de la Molex.

În contextul celor menționate mai sus, durabilitatea este cheia prevenirii problemelor de natură electrică sau funcționării defectuoase în zona auto, a echipamentelor agricole, a echipamentelor din industria de petrol și gaze, precum și în ceea ce privește transportul maritim și fluvial. Inclusiv în acest ultim caz, apar probleme legate de etanșarea defectuoasă sau deteriorarea etanșării ca urmare a expunerii la contaminanți și condiții dure.

În mediile dure sunt critice atât materialul de etanșare, cât și metoda de atașare a acestuia. Contactul frecvent cu contaminanții poate conduce la cedarea structurii materialului de etanșare, sau la schimbarea formei sale. Etanșările care nu sunt atașate de carcasă se pot slăbi în timpul mișcării sau se pot deplasa în timpul conectării, compromițând etanșarea și conducând la probleme.

Probabilitatea de contaminare poate crește dacă discutăm de un cablu rigid, care în apropierea punctului de intrare în conector nu permite flexibilitate, tensionând conectorul și permițând accesul de contaminanți. Producătorii de conectori au încercat să prevină asemenea probleme prin adăugarea de dispozitive atașate și capace, dar acestea au cauzat alte probleme legate de un cost mai mare și reducerea eficienței.

Pentru a rezolva problemele legate de durabilitatea conectorului, Molex a proiectat o conexiune etanșă de înaltă încredere, rezistentă la medii foarte solicitante pentru conector și sistemul său de etanșare. Sistemul cu conectare etanșă ML-XT de la de la Molex este caracterizat de o carcasă cu conectare moleculară și o etanșare la nivel de interfață pentru protecție la intrarea oricărui fluid și prevenirea oricărei probleme de nealiniere.

Capacele integrate protejează integritatea garniturilor spate încastrate prin absorbția tensiunilor de îndoire a cablului pentru a preveni căile de acces contaminanți. Sistemul de etanșare superior respectă standardul J2030 și s-a dovedit că previne opririle nedorite ale sistemului cu care operează. Respectând cerințele din aplicații auto, navale etc., Molex ML-XT este o soluție competitivă și din punct de vedere al costului, oferind siguranță în funcționare pentru aplicații critice de conectare în vehicule, cu funcționare în medii dure.

Conectori Molex Seria ML-XT, cu 2 căi

Nr. stoc RS 870-0749; Cod producător 93445-1201; Conector ML-XT tată
Nr. stoc RS 870-0745; Cod producător 93444-1201; Conector ML-XT mamă

 • Valori nominale 13A la 500 Vdc
 • Clasă de protecție IP68
 • Forță de cuplare și decuplare max. 135N
 • Până la 100 de cicluri de cuplare / decuplare
 • Material de tip fără halogen
 • Etanșare HCR în partea din spate
 • Forță ridicată de retenție pe terminale
 • Domeniul de temperatură de la -55 la +125°C
 • Acceptă terminale XRC seriile 84525 și 84524

Pe de altă parte, pentru cerințe de conectare în comunicații industriale se remarcă conectorii Brad M8 și M12 de la Molex, potriviți pentru senzori și actuatori. Prezenți în oferta Aurocon COMPEC și oferiți ca exemplu sunt Nano-Change M8, Micro-Change M12, Ultra-Lock M12, M12 power, cu disponibilitate în varianta simplă sau ca ansamblu de cabluri cu conectori montați.

Ansamblu cablu conector Brad, seria Micro-Change, conectori M8 la M12 cu cablu de 3m cu 3 conductori

Nr. stoc RS 751-8977; Cod producător 1200878416; Marca Brad

 • Este vorba despre un ansamblu cablu de 3 metri cu 3 conductori având la un capăt un conector drept Brad® Nano-Change®, iar la celălalt un conector drept Micro-Change®.
 • Designul compact al Nano-Change®, M8, este potrivit pentru utilizare cu senzori miniaturali, în aplicații sensibile din punct de vedere al spațiului ocupat.
 • Cablul este conform IEC, cu cuplare prin filet M8 la M12
 • Caracteristici anti-vibrație
 • Cablu: manta neagră PUR, conductoare 65×0.07; 0.25mm2
 • Conectori – gama Brad Harrison® de conectori și cutii de distribuție a fost în principal proiectată pentru utilizare în aplicații industriale. Principiul Quick Disconnect® oferă economii din punct de vedere al costurilor, permițând înlocuirea rapidă și simplă fie a senzorilor, fie a cablurilor, diminuând timpul de oprire al mașinii.
 • Proiectați pentru medii dificile, acești conectori sunt disponibili în variantele cu montare multiplă, sau pre-montați (robuști, compacți și rezistenți la apă IP68).
 • Aplicații: testare, instrumentație, switch-uri de proximitate, limitatoare etc.

Concluzie

O soluție de creștere a duratei de funcționare sigură a vehiculelor, echipamentelor sau altor sisteme care operează în medii dificile, inclusiv cu expunere în mediul exterior, o reprezintă utilizarea de conectori rezistenți, cu o bună etanșare față de mediu. Portofoliul mereu îmbunătățit și cuprinzător de conectori reprezintă soluția pentru aproape toate cerințele. Industriile mai sus menționate și nu numai, utilizează acum tehnologii disponibile prin IIoT și alte segmente ale IoT pentru a dezvolta și crește noi aplicații și pentru a îmbunătăți randamentul celor deja existente.

Autor:
Bogdan Grămescu
COMPEC-lOGOAurocon Compec
https://www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu