Schneider Electric prezintă soluții de protecție performante pentru sistemele fotovoltaice

by gabi

Schneider Electric prezintă soluțiile de protecție la suprasarcină și la scurtcircuit, pentru instalațiile fotovoltaice, a căror popularitate a crescut mult în ultimii ani, pe fondul eforturilor consumatorilor de a identifica surse alternative de energie electrică și a-și gestiona cât mai bine cheltuielile cu utilitățile.

Soluțiile Schneider Electric sunt disponibile în două variante – una în care elementele de protecție sunt disjunctoare (sau „siguranțe automate”), iar cealaltă în care elementele de protecție sunt separatori cu siguranțe fuzibile.

Ambele tipuri de echipamente protejează instalația fotovoltaică atât la suprasarcină, cât și la scurtcircuit. Diferența este că, în caz de defect, siguranța fuzibilă trebuie înlocuită pentru a repune instalația în funcțiune, pe când la cea automată este suficientă o rearmare. Protecțiile trebuie instalate împreună cu un separator de sarcină, care va permite întreruperea circuitului pentru lucrări de întreținere.

Pe lângă protecția la suprasarcină și scurtcircuit, Schneider Electric recomandă, de asemenea, instalarea unor descărcătoare, pentru a asigura protecția împotriva supratensiunilor de origine atmosferică. Descărcătoarele Schneider Electric sunt echipamente de curent continuu, dedicate instalațiilor fotovoltaice.

Un descărcător protejează instalația în care este montat, pe o lungime a traseului de aproximativ 10 metri. În cazurile în care circuitul are o lungime mai mare de 10 metri, este recomandată instalarea unui descărcător suplimentar (sau a mai multor descărcătoare), astfel încât să nu fie depășită această distanță.

Cum majoritatea instalațiilor fotovoltaice – inclusiv traseele conductorilor – sunt în exterior, Schneider Electric recomandă cofretele Kaedra, cu grad de protecție IP65.

„Piața de instalații fotovoltaice din România a cunoscut o creștere semnificativă în ultimii ani, fiind influențată de măsurile de sprijin implementate de guvern, dar și de interesul crescut pentru energiile regenerabile,” spune Lucian Enaru, Country General Manager la Schneider Electric România.Compania noastră încurajează dezvoltarea acestei piețe și oferă soluții performante și sigure pentru protecția instalațiilor. Pe termen mediu, implementarea unor surse alternative de energie și transformarea consumatorilor în prosumatori contribuie atât la reducerea semnificativă a costurilor finale cu utilitățile, cât la atingerea obiectivelor în materie de sustenabilitate.”

În ultimii ani, au fost implementate o serie de măsuri de sprijin pentru dezvoltarea pieței energiei regenerabile, atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice. Ele au dat un impuls considerabil pieței instalațiilor fotovoltaice, făcând din protecția acestora o prioritate.

Aceste măsuri includ scheme de sprijin pentru energie verde, cote obligatorii de energie regenerabilă, scheme de finanțare pentru investiții în energie regenerabilă, reducerea taxelor și impozitelor pentru proiecte de energie regenerabilă etc.

Numai prin programul AFM Casa Verde Fotovoltaice, au fost aprobate în anul 2022, un număr de 42100 de dosare de finanțare, prin intermediul cărora fiecare dintre solicitanți a fost sprijinit cu suma nerambursabilă de 20.000 RON pentru a instala astfel de sisteme. Pentru 2023, aceasta sumă a crescut la 25.000 RON.

Schneider Electric

S-ar putea să vă placă și