“Robotul chef” personal sau cum automatizarea cu roboți va revoluționa modul în care folosim bucătăria

by donpedro

Soluțiile de automatizare cu roboți încep să se regăsească tot mai mult și în zone mai puțin obișnuite la prima vedere, cum sunt restaurantele, cafenelele sau chiar propria bucătărie. Un exemplu în acest sens este bucătăria Moley, o bucătărie complet automatizată, constând din dulapuri, brațe robotizate, un sistem de captare a mișcării, un ecran GUI (Graphical User Interface) conectat la o bibliotecă de rețete și un set complet de aparate și echipamente de bucătărie care au fost optimizate pentru a putea fi utilizate atât de către roboți, cât și de către oameni. Datorită acestei tehnologii robotice extrem de sofisticate și tehnologiei IoT, acest set de bucătărie poate fi folosit atât în scop de afaceri, cât și în scop personal în propria casă.

Tehnologia constă în două brațe robotizate extrem de complexe și diferite tipuri de senzori care sunt integrați într-o structură extrem de precisă și ușoară. Brațele pot replica mișcările unei mâini umane, în timp ce “robotul chef” este capabil să recreeze abilitățile bucătarilor umani, cum ar fi învățarea de rețete noi. Mâncărurile pregătite respectă întocmai rețeta de fiecare dată, pe măsură ce inginerii învață sistemul robotizat rețete noi în fiecare săptămână.

Mark Oleynik, CEO al Moley Robotics a declarat: „Mâncarea este baza unei bune calități a vieții – avem nevoie de o nutriție adecvată. Scopul meu este să fac viața oamenilor mai bună, mai sănătoasă și mai fericită.” Viziunile sale sunt transpuse în viața reală, deoarece bucătăriile Moley sunt instalate în prezent în case și afaceri din întreaga lume. Clienții bucătăriei automatizate provin dintr-un spectru larg care include antreprenori, vedete, dezvoltatori imobiliari, restauratori și hotelieri.

Soluția tehnică a bucătăriei robotizate

Mâna robotică cu cinci degete este una dintre caracteristicile cheie ale bucătăriei. Datorită senzorilor de la capătul brațelor, robotul poate simți presiunea asupra mâinii din diferite direcții, ceea ce asigură ținerea corectă a obiectelor și ingredientelor în mână.

Mâna robotică a fost dezvoltată în colaborare cu compania germană de robotică SCHUNK.

Roboții colaborativi UR3 de la Universal Robots au contribuit, de asemenea, la realizarea acestei idei, deoarece erau suficient de agili și ușor de utilizat pentru a face față diferitelor cerințe ale procesului de gătit.

Un sistem de șine cu 3 axe permite realocarea dinamică a robotului în spațiul de operare al bucătăriei și utilizarea mai multor aparate precum plita, chiuveta și sistemele de depozitare. Ideea sistemului de depozitare automată este că orice articol poate fi livrat automat în zona de gătit. Există mai mult de 50 de senzori în interiorul bucătăriei, care asigură un proces de gătit precis și elimină orice erori în mișcarea brațelor robotizate.

Bucătăria robotizată este capabilă să efectueze o secvență de aproximativ 30 de operațiuni, ceea ce îi permite să gătească peste 5.000 de rețete. Cea mai complexă mișcare pe care Moley a reușit-o este să întoarcă o friptură într-o tigaie. Deoarece friptura poate avea forme și dimensiuni variate, această mișcare a fost deosebit de dificil de învățat.

Un ecran tactil GUI mare și sofisticat este un alt element care face ca bucătăria Moley să iasă în evidență. Cu ajutorul GUI, utilizatorul poate instrui robotul să creeze o anumită rețetă, să definească ingredientele, să stabilească temperatura pentru frigidere, să înregistreze noile rețete și multe altele. Toate informațiile despre bucătărie și setările acesteia sunt afișate pe ecranul GUI. Ecranul GUI permite operarea simplă a unui sistem complex.

Materialele folosite pentru toate componentele bucătăriei sunt de calitate industrială, utilizate în industria spațială și în spațiile de producție industrială și sunt de cea mai înaltă calitate.

Există și opțiunea pentru un sistem automat de stingere a incendiilor, care poate fi încorporat în bucătărie. Acesta, pe lângă alarma de incendiu obișnuită, va monitoriza incendiile.

Și nu în ultimul rând – siguranța sănătății. Bucătăria Moley are un sistem automat de curățare — robotul va curăța blatul înainte și după gătit, dezinfectând blatul și aerul din zona de gătit cu o lampă UV. În cazul în care s-a vărsat ceva dintr-un motiv oarecare, robotul este capabil să anuleze procesul datorită senzorilor aflați în bucătărie și în scurt timp să curețe mizeria chiar el.

Moley Robotics anticipează că prețurile produselor sale se vor reduce semnificativ în timp, deoarece volumul producțiilor este de așteptat să crească. Astăzi, prețul de vânzare cu amănuntul al bucătăriei robotizate Moley X începe de la 99.000 lire sterline. Compania plănuiește, de asemenea, să deschidă un showroom public, astfel încât această tehnologie futuristă să poată fi experimentată în persoană în viitorul apropiat.

Universal Robots

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu