Roboții REECO în producția de electronice

by donpedro

Avantajul cheie al robotizării în orice domeniu tehnic este repetabilitatea foarte mare. Această afirmație aparent simplă are o serie de consecințe care pot fi ușor trecute cu vederea. Munca manuală este eficientă și poate fi chiar mai rapidă decât un robot uneori – dar nu va putea niciodată să mențină aceeași precizie zile, săptămâni, luni și ani. Cu toții suntem ființe umane și indiferent de determinarea noastră, obosim în timp, concentrarea noastră scade, ne simțim nervoși, bolnavi sau pur și simplu avem o zi mai proastă. Acest lucru face ca roboții din fiecare proces să fie întotdeauna mai eficienți și, pe termen lung, mai rapizi decât oamenii.
Evoluțiile recente au arătat, de asemenea, că modelele de afaceri bazate pe producția dependentă de activitățile manuale sunt cele mai vulnerabile la criza epidemiologică. În consecință, cerințele pieței pentru automatizare sunt deja frecvente în Occident și din ce în ce mai frecvente în Polonia.
Ele rezultă adesea nu numai din motive economice, ci și din presiunea companiilor contractante. Practica arată că în multe industrii contractele sunt câștigate numai de cei care pot dovedi că sunt capabili să livreze produse de calitate uniformă pe tot parcursul comenzii. Producția de electronice este un domeniu extrem de automatizat. Pentru toate etapele segmentului ei cheie – montarea pe suprafață a componentelor – cu echipamente avansate disponibile pe piață – cum ar fi mașinile de automatizare Yamaha și cuptoarele Heller.
Cu toate acestea, oferta pieței de dispozitive care permite automatizarea altor segmente de proces, uneori nestandardizate și eterogene – cum ar fi asamblarea pachetelor electronice în incinte – a rămas nedezvoltată. Unii producători – în special corporațiile mari – s-au susținut prin crearea propriilor soluții bazate pe roboți industriali universali – precum Yamaha Robotics. Cu toate acestea, implementarea acestui tip de robotică a necesitat cunoștințe în domeniul robotizării sau sprijinirea integratorilor.
Recunoscând această lipsă de soluții specializate pe piață, RENEX Group, în conformitate cu misiunea sa de a oferi suport cuprinzător pentru industria electronică, a dezvoltat roboți industriali care permit automatizarea simplă a proceselor de linie non-SMT utilizate în producția de electronice. Roboții REECO au fost proiectați pentru a fi pe deplin compatibili cu liniile de montare în funcțiune, asigurând astfel sistemul de transport de margine și comunicații SMEMA.
Doi sau mai mulți roboți pot forma grupuri legate sau pot lucra împreună cu alte echipamente și stații de încărcare și descărcare. Desigur, dispozitivele pot funcționa și offline.
De asemenea, compania oferă cursuri de specialitate în programarea și operarea roboților livrați. Se desfășoară atât cursurile standard, cât și cele adaptate individual la realitățile producției și nevoile clienților. Acestea permit creșterea competenței operatorilor acestor dispozitive, ceea ce face posibil să își folosească pe deplin potențialul în funcționarea ulterioară și să supravegheze funcționarea mai multor dispozitive simultan.

ROBOT DE LIPIRE
Robotul de lipit REECO este un dispozitiv conceput pentru montarea automată a componentelor THT pe PCB-uri. Dispozitivul a fost creat ca o alternativă a lipirii în val, care datorită principiului său de funcționare și eficienței foarte ridicate este rentabil numai în producția pe scară largă. În schimb, robotul nu necesită utilizarea unor purtători din materiale foarte scumpe, azot, spălarea fluxului utilizat în procesul de lipire sau încălzirea întregului creuzet și suportarea costurilor de electricitate rezultate. Acest lucru face profitabil utilizarea acestuia pentru producția de volum mic și mediu.

Controlerul PLC folosit controlează toate dispozitivele auxiliare, cum ar fi transportul, generatorul de lipire, alimentatorul de sârmă, stația de curățare a vârfurilor, ceea ce facilitează programarea, iar starea curentă a dispozitivului este afișată atât pe panoul de comandă, cât și de către turnul de semnal.

ROBOT DE ASAMBLARE CU ȘURUB
Robotul de asamblare cu șurub REECO a fost dezvoltat pentru a automatiza procesele de producție care implică asamblarea pieselor cu șuruburi. În industria electronică, aceste procese sunt utilizate mai ales pentru asamblarea elementelor în cutii și a produselor finite. Robotul este o alternativă la ceea ce este încă obișnuit în această etapă a producției de muncă umană, unde lucrătorii manuali – cu ajutorul unei șurubelnițe electrice – înșurubează câteva sau chiar câteva zeci de puncte la fiecare produs. Roboții automatizează eficient acest proces. Piesa de prelucrat este introdusă în domeniul câmpului de lucru de pe transportor. Robotul care realizează programul ia șuruburile corespunzătoare din alimentator și le înșurubează în găuri cu o forță selectată. Utilizatorul poate fi sigur că fiecare asamblare se realizează conform ipotezelor – cu forță adecvată și precizie deplină – minimizând riscul de erori umane și defecte ale produsului.

ROBOT DOZATOR
Robotul dozator REECO este conceput pentru distribuirea automată și precisă a substanțelor de diferite densități.
În industria electronică, adezivii și garniturile sunt cel mai adesea dozate, deși există și aplicații în care este necesar să se aplice vopsele, lubrifianți și alte substanțe de consistență similară. În plus, o formă specială de aplicare – acoperire conformă – este din ce în ce mai des utilizată, adică distribuția unei substanțe de protecție pe suprafața unui pachet electronic – cel mai adesea pe bază de silicon. Aceste procese, desigur, în funcție de substanța aplicată, sunt încă deseori efectuate manual – sau cu dozatoare semi-automate. Robotul este o alternativă la aceste metode. Produsul este introdus automat în câmpul de lucru, unde capul, echipat cu o duză selectată corespunzător, distribuie substanța conform unei scheme programate și în cantități măsurate cu precizie. Acest lucru face ca procesul să fie independent de abilitățile manuale ale operatorului și să obțină acuratețea și repetabilitatea imposibilă pentru o mână umană. Acest lucru minimizează costurile și problemele de proces asociate cu aplicarea unei substanțe prea puțin sau prea mult – în special scurgerile și contaminarea rezultată. Ca urmare, accelerează procesul, minimizează consumul de substanțe aplicate și îl asigură pe utilizator că produsele sunt fabricate cu cea mai mare precizie posibilă.

CONCLUZIE
Robotizarea face posibilă independența față de disponibilitatea angajaților și creșterea eficienței producției. Cei interesați sunt încurajați să se familiarizeze cu oferta RENEX Group de pe site și să viziteze Centrul Tehnologic RENEX, unde pot vedea și testa echipamentele în condiții de producție simulate pe propriile componente.
Toți cei interesați sunt bineveniți să contacteze biroul nostru RENEX Group din România. Mai multe informații la www.renex.pl.

Contact:

Andrei Bratanov – National Sales Manager
Strada Văliug, nr. 32, Sector 1
13986 București, ROMÂNIA

T: +40 799 774 330
E:
Andrei.Bratanov@renex.ro

RENEX

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu