Platforma cu acces deschis “R-Car” de la Renesas accelerează dezvoltarea vehiculelor definite prin software

Platforma RoX SDV combină hardware, software “out-of-box” (utilizabil imediat după instalare) și un mediu de dezvoltare AI bazat pe cloud pentru sistemele ADAS, IVI și Gateway.

by gabi

Renesas Electronics Corporation a lansat R-Car Open Access (RoX), o platformă de dezvoltare pentru vehicule definite prin software (SDV – Software-defined vehicles) care integrează toate componentele hardware esențiale, sistemele de operare (OS), software-ul și instrumentele necesare pentru ca proiectanții de automobile să dezvolte rapid vehicule de generație viitoare cu actualizări software continue și securizate. Proiectată pentru familia Renesas R-Car de sisteme SoC (System on Chip) și microcontrolere (MCU), platforma SDV include instrumente complete pentru implementarea fără probleme a aplicațiilor AI. Prin pre-integrarea tuturor straturilor fundamentale necesare pentru a dezvolta SDV-uri, RoX reduce extrem de mult complexitatea pentru producătorii de automobile și furnizorii Tier 1, economisind timp și bani.

Apariția SDV-urilor reprezintă un pas important în tehnologia auto – accelerând spre mai multă autonomie la volan, electrificare și experiențe conectate. Automobilele trebuie să fie conștiente de spațiul din jurul lor în toate direcțiile, la 360 de grade, cu niveluri ASIL D de detectare, procesare și control pentru a oferi aplicații de siguranță și autonomie. Experiențele din habitaclu pentru șoferi și pasageri sunt transformate radical. Prin urmare, o arhitectură electrică/electronică (E/E) modernă depinde de software pentru a controla funcțiile vehiculului, pentru a gestiona rețelele de date în timp real în diferite zone ECU și pentru a oferi diferențiere pentru clienți. Este din ce în ce mai dificil să întreții și să actualizezi aceste stive software complexe, asigurând, în același timp, cele mai înalte niveluri de siguranță. Soluția personalizabilă de la Renesas rezolvă aceste provocări prin punerea la dispoziție a unui mediu de dezvoltare “cloud-nativ” și a unei platforme de simulare, sprijinind abordarea “software-first” și dezvoltarea în paralel a hardware-ului și software-ului.

Platformă “out-of-box” cu stive software pregătite pentru piață

Platforma flexibilă RoX SDV este disponibilă în două versiuni. “RoX Whitebox” este un pachet software deschis, ușor accesibil, care include sistem de operare și hipervizor fără taxe de redevență, cum ar fi Android Automotive OS, FreeRTOS, Linux, Xen și Zephyr RTOS, precum și aplicații de referință proiectate pentru sisteme din domenii specifice. “RoX Licensed” se bazează pe soluții software comerciale dovedite în industrie, cum ar fi QNX și Red Hat In-Vehicle Operating System, precum și pe software compatibil cu AUTOSAR și SAFERTOS®. Acesta este pre-integrat și testat pentru a rula pe SoC-urile și microcontrolerele R-Car de la Renesas și include stive software pre-validate de la STRADVISION pentru sistemele avansate de asistență a șoferului (ADAS) și Candera CGI Studio pentru infotainment la bordul vehiculelor (IVI), pentru a numi doar câteva. Aceste soluții software pot fi ușor de produs și personalizate sau extinse în funcție de nevoile OEM-urilor.

Cu platforma RoX SDV, inginerii specializați în sisteme auto pot începe imediat să-și construiască software-ul folosind un lanț de instrumente înalt integrat, chiar înainte ca hardware-ul să fie disponibil. Acest lucru este posibil prin cloud și prin platforma de dezvoltare virtuală, care permit dezvoltatorilor să proiecteze, să depaneze în cadrul simulării și să-și verifice software-ul înainte de a-l implementa pe SoC-uri și microcontrolere reale. Platforma de dezvoltare virtuală include simulatorul RFS (Renesas Fast Simulator), precum și soluții ale unor parteneri, cum ar fi ASTC VLAB VDM și Synopsys Virtualizer Development Kit (VDK), pentru a oferi o acoperire largă a vitezei de simulare, a funcțiilor și a cazurilor de utilizare.

Pentru dezvoltarea inteligenței artificiale de la un capăt la altul fără probleme, RoX oferă AI Workbench pentru ca dezvoltatorii să-și valideze și să-și optimizeze modelele, precum și să-și testeze aplicațiile de inteligență artificială, totul în cloud, fie pe platforma de dezvoltare virtuală, fie cu ajutorul fermelor de plăci Renesas. O gamă largă de modele AI, pipeline-uri automatizate, precum și un set specific de instrumente de compilare hibridă (HyCo) sunt disponibile pentru a sprijini implementarea rapidă a inteligenței artificiale pe platforma de calcul eterogenă R-Car pentru mai multe generații de SoC-uri.

Serviciile AWS Cloud sunt disponibile acum

Platforma RoX SDV suportă, în prezent, serviciile de procesare în cloud Amazon Web Services (AWS) ca parte a mediului de dezvoltare AI Workbench. Cu Renesas R-Car SDK (Software Development Kit) containerizat în mediul cloud AWS, dezvoltatorii pot inova și își pot optimiza proiectele mai eficient. Această integrare solidă le permite să simuleze și să testeze instantaneu combinații hardware și software și să implementeze aplicații AI care rulează fără probleme pe dispozitivele R-Car.

R-Car Gen 5, o familie scalabilă

Platforma RoX SDV este proiectată pentru generația actuală de SoC-uri R-Car, pentru viitoarea familie de microcontrolere/SoC-uri R-Car Gen 5 și pentru viitoarele dispozitive. Platforma SDV oferă producătorilor de automobile și furnizorilor Tier1 flexibilitatea de a proiecta o gamă largă de soluții de calcul scalabile pentru sistemele ADAS, IVI, gateway și sisteme de fuziune între domenii, precum și pentru sistemele de control al caroseriei sau al unei zone.

R-Car Gen 5 de la Renesas este, în prezent, singura arhitectură hardware din industrie care poate acomoda întreaga gamă de cerințe de procesare – de la ECU zonale până la calculatoare centrale de ultimă generație, acoperind o gamă largă de vehicule, de la cele mai ieftine până la modelele de lux. Grație unei noi arhitecturi hardware unificate bazate pe nuclee CPU Arm®, clienții care utilizează dispozitivele R-Car Gen 5 vor putea reutiliza același software și instrumente pentru diverse aplicații E/E care acoperă modele și generații de automobile, păstrându-și investițiile în inginerie. Produsele SoC de înaltă performanță de la Renesas vor oferi atât soluții specifice unui domeniu, cât și soluții între domenii, utilizând procesare de date, capabilități mari de afișare, conectivitate cu senzorii, procesare GPU și AI.

Potrivit TechInsights, orientarea pieței către arhitecturi zonale, sau centralizate va determina o creștere a pieței procesoarelor, care încorporează sisteme SoC și microcontrolere, a cărei valoare se va ridica la 25,9 miliarde USD până în 2031.

Parteneri ai platformei RoX SDV

Parteneri pentru sisteme de operare/hipervizoare

 • QNX
 • Red Hat
 • Vector AUTOSAR
 • WITTENSTEIN SAFERTOS®

Parteneri pentru stive software

 • Candera CGI Studio
 • EPAM AosEdge
 • Excelfore eSync
 • MM Solutions
 • STRADVISION SVNet
 • Nullmax

Parteneri pentru instrumente de dezvoltare

 • ASTC VLAB Works
 • Synopsys Virtualizer Development Kit (VDK)

Parteneri Cloud

 • AWS
 • Microsoft Azure

Disponibilitate

Platforma R-Car Open Access este disponibilă acum, cu opțiunea de licențiere. Sistemul de operare cu sursă deschisă, sistemul de operare comercial, stive complete cu software de aplicații, dezvoltare virtuală, infrastructură cloud și instrumente de depanare și emulare sunt disponibile prin Renesas sau prin intermediul partenerilor. Informații suplimentare despre platforma de dezvoltare sunt disponibile aici, iar informații despre familia R-Car Gen 5 pot fi găsite aici. Vă rugăm să contactați echipele locale de vânzări pentru mai multe detalii.

Renesas Electronics Corporation

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu