Miezul de procesor Xtensa 6

by donpedro

Tensilica , Inc., anunţă o nouă versiune a familiei sale de procesoare Xtensa – Xtensa 6 miez de procesor configurabil şi extensibil pentru proiectarea sistemelor on-chip (SOC). Ca înlocuitor al procesorului de bază Tensilica Xtensa V, Xtensa 6 aduce trei îmbunătăţiri majore: posibilitatea particularizării sale automate cu ajutorul unui algoritm bazat pe C/C++ prin utilizarea compilatorului Tensilica XPRESTM Compiler; un consum energetic cu 30% mai mic decât Xtensa V; şi măsuri de protecţie avansate.

Configurare automată din cod C/C++
Compilatorul Tensilica XPRES permite dezvoltarea rapidă de SoC optimizate fără a trebui ca proiectanţii să lucreze cu limbaje de proiectare ca VHDL şi Verilog, care necesită eforturi mari de proiectare şi verificare. În loc de aceasta, proiectanţii vor utiliza algoritmul original pe care încearcă să-l optimizeze, scris în standard ANSI C/C++, iar apoi, compilatorul XPRES, cuplat cu tehnologia automată de generare a procesorului Tensilica, generează automat o descriere hardware a RTL (register transfer level) şi lanţul de unelte asociat.

Consum redus pentru aplicaţii portabile
Tensilica a îmbunătăţit substanţial arhitectura de bază a procesorului Xtensa 6, rezultând o îmbunătăţire cu 25-30% a consumului energetic. Pentru aceasta au fost implicate mai multe tehnici. Tensilica a utilizat semnale de tip poartă fine care opresc consumul pe porţiuni mici ale procesorului care nu sunt active la un moment dat, şi semnale de tip poartă grosiere care conservă puterea pe unele porţiuni ale procesorului.

Măsuri sporite de securitate
Opţiunile de securitate Tensilica în Xtensa MMU (Memory Management Unit) sunt similare cu ceea ce AMD şi Intel oferă pentru calculatoarele personale. În timp ce AMD numeşte caracteristica Enhanced Virus Protection (EVP) şi Intel o numeşte eXecute Disable (XD), în cazul Tensilica se numeşte generic NX (No eXecute). NX oferă capacitatea protejării unor porţiuni de memorie, astfel încât instrucţiunile procesorului să nu se poată executa în aceste porţiuni, prevenind ca viruşi sau alte coduri suspecte să execute anumite funcţii.

Tensilica Inc.
www.tensilica.com

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu