Iluminat cu LED-uri cu surse de alimentare Mean Well

Drivere economice și durabile pentru sistemele de iluminare cu LED-uri.

by gabi

Deși sursele de iluminat cu LED-uri sunt superioare altor tehnologii de iluminare în aproape toate aspectele, alimentarea lor cu energie electrică este o problemă destul de complexă. Calitatea luminii (continuitate, intensitate) și durata de viață a întregii instalații depind de alegerea driverului. Acesta este motivul pentru care soluțiile din gama Mean Well sunt atât de populare – surse de alimentare cu LED-uri care nu sunt doar ușor de utilizat, ci și versatile și sigure.

De-a lungul ultimului deceniu, produsele marca Mean Well au devenit unul dintre standardele globale în domeniul ingineriei electrice. Instalatorii și proiectanții sunt conștienți de calitatea soluțiilor producătorului, în timp ce proprietarii și investitorii laudă durabilitatea și prețul atractiv al acestora. Iată câteva dintre sursele de alimentare universale cu LED-uri de la Mean Well: seriile HLG și HVG. Acestea sunt dispozitive cu performanțe impresionante, etanșeitate ridicată și o gamă largă de aplicații. Acesta este motivul pentru care sunt, de asemenea, printre cele mai populare produse din gama producătorului.

Surse de alimentare seria HLG

Sursele de alimentare etanșate sunt echipate cu presetupe și dopuri pentru reglarea potențiometrelor.

Seria HLG de surse de alimentare este proiectată pentru a satisface cerințele celor mai multe aplicații tipice. În primul rând, componentele din acest grup pot fi alimentate cu tensiuni dintr-o gamă largă, unde pentru majoritatea modelelor este de la 90V până la 305VAC și 127V până la 431VDC. Corpurile driverelor sunt fabricate din metal, ceea ce asigură o bună disipare a căldurii, permițând unităților să funcționeze la temperaturi cuprinse între -40°C și 70°C (până la 90°C pentru unele elemente). Deoarece au simultan protecție pentru clasele IP65 și IP67, acestea pot fi utilizate în exterior, de exemplu pentru a crea iluminat pentru grădini, parcări, pentru a crea iluminare exterioară pentru clădiri și alte obiecte arhitecturale.

Produsele HLG sunt potrivite pentru aplicații de diferite dimensiuni și sunt disponibile în puteri nominale de la 40W la 600W și randamente de până la 93%. În plus, există atât drivere cu curent constant (CC, până la 3,5 A), cât și drivere cu tensiune constantă (VC, până la 430VCC). În acest fel, ele își pot îndeplini funcția atât în circuite în serie (utilizate de obicei pentru iluminarea spațiilor extinse), cât și în circuite paralele (de exemplu, folosind benzi de LED-uri). În funcție de produs, parametrii de ieșire sunt fie fixați din fabrică, fie reglabili (reglaj prin intermediul unor potențiometre încorporate, un semnal de tensiune de 1-10VDC sau un semnal PWM). Valoarea nominală sau setată a tensiunii (VO) este menținută până când curentul maxim (IO) curge de la sursa de alimentare. În acest moment, driverul începe să funcționeze în modul cu curent constant: reglează automat diferența de potențial de ieșire pentru a menține curentul circuitului la 100% din valoarea maximă (aici, de asemenea: din fabrică sau, în cazul unităților reglabile, setată de către instalator).

O altă caracteristică importantă de proiectare este reprezentată de cele trei metode de reglare a luminozității receptoarelor, adică controlul dimmerului curent (fără pâlpâire). Constructorul/instalația poate conecta unul dintre controlere la cabluri (DIM, DIM+):

  • tensiune (1 … 10V DC)
  • rezistență (potențiometru)
  • semnal PWM (cu o formă de undă de 0,1 … 3kHz).

Ar trebui adăugat aici că sursele de alimentare HLG sunt echipate cu corecție a factorului de putere și o serie de caracteristici de siguranță care nu numai că prelungesc durata de viață a echipamentului, ci îmbunătățesc și siguranța instalării și utilizării acestuia. Printre acestea se numără: protecție la scurtcircuit (SCP), protecție la supracurent (OCP), protecție la supratensiune (OVP) și protecție termică (OTP). În plus, modelele selectate susțin interfața DALI (Digital Addressable Lighting Interface) utilizată în instalații complexe pentru a controla selectiv elementele de iluminare.

Drivere seria HVG

Sursele de alimentare fără potențiometru încorporat au cea mai înaltă clasă de etanșeitate, IP67.

HVG este o serie de surse de alimentare cu LED-uri de curent continuu. Se caracterizează printr-o gamă mai largă de tensiuni de intrare și de ieșire, ceea ce îl face mai bine adecvat pentru necesitățile instalațiilor mari, de exemplu, iluminatul rutier în aer liber (de obicei implementat ca un circuit în serie). Dispozitivele din această grupă pot fi alimentate cu tensiuni de curent alternativ de la 180V la 528V sau cu tensiuni de curent continuu de la 254 la 747V. Domeniile de ieșire ale unităților oferă proiectanților și instalatorilor multă libertate în proiectarea sistemului – de exemplu, în cazul modelului HVGC-150-700AB, VO variază de la 21V la 215VDC. Acest lucru nu numai că facilitează selecția driverului, ci permite și extinderea liberă a instalației fără a fi nevoie să se modifice sistemul de alimentare cu energie electrică.

În plus față de aceste caracteristici, produsele din seria HVG au aceleași avantaje ca și cele din seria HLG. Construcția lor asigură o clasă de protecție IP67/IP65 (în funcție de model), unitățile au circuite de corecție activă a factorului de putere, protecție electrică reducând riscul de deteriorare datorat supraîncălzirii, scurtcircuitării și, de asemenea, împiedicând excitația de supracurent în circuitul alimentat.

Denumirile produselor sunt, de asemenea, similare cu cele ale seriei HLG – ultimele litere din simbol indică funcționalitatea driverului:

  • „A” sunt modele IP65 cu un potențiometru de limitare a curentului încorporat;
  • “B” se caracterizează prin protecție IP67 și o intrare pentru variator (dimmer);
  • „AB” combină opțiunile de mai sus și are o clasă de protecție IP65.

Bineînțeles, acești parametri sunt, de asemenea, listați în catalogul nostru, astfel încât clienții să poată filtra produsele în funcție de caracteristicile dorite.

Alte soluții Mean Well

Gama de produse Mean Well este una dintre cele mai largi oferte din catalogul TME. Chiar și în ceea ce privește driverele LED în sine, depășește cu mult seria menționată mai sus. Alte două serii care merită menționate sunt ELG și XLG.

Am avut deja ocazia să menționăm grupul ELG într-un un articol dedicat lor. Funcționalitatea acestora este similară cu cea a produselor descrise; sunt surse de alimentare cu tensiune constantă și curent constant. Pentru modele ELG-C numai curent continuu. Acestea sunt echipate cu un sistem de atenuare a curentului și sunt caracterizate de o clasă de scurgere ridicată.

Driverele seria XLG sunt produse cu un scop ușor diferit (am avut deja ocazia să descriem caracteristicile lor când au intrat în oferta noastră). Acestea se disting prin dimensiuni și putere mai mici (până la 240W), deoarece sunt dedicate în principal iluminării clădirilor și interioarelor. Pot fi utilizate în medii dificile, dar nu și în instalații extinse. Sunt perfecte atât pentru gospodării, cât și pentru birouri – au fost adaptate pentru alimentarea de la rețeaua electrică (numai curent alternativ) pe o gamă largă, astfel încât pot fi utilizate cu surse de 110V și 220VAC. Sunt surse de alimentare fixe și toate modelele din serie au clasa de protecție IP67.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

S-ar putea să vă placă și