Marea majoritate a antreprenorilor sunt conștienți de beneficiile care provin din automatizarea proceselor de producție. De multe ori însă, în afară de industria auto, unde robotizarea este o necesitate de ani buni, implementarea sistemelor robotice întâmpină multe adversități. Această rezistență este, de obicei, cauzată de teama unui mod de destabilizare a structurii actuale și de organizare a muncii sau de îndoieli privind amortizarea suficient de rapidă a investițiilor în roboți.
RENEX Group, de peste 30 de ani pe piață, asistă continuu în procesul de schimbare tehnologică a companiilor. În trecut, a fost o transformare dureroasă de la producția comunistă la companiile capabile să concureze pe piața europeană liberă. Ulterior, prin evoluția dimensiunii și structurii componentelor electronice și prin revoluția asociată tranziției la lipirea fără plumb am ajuns la provocările actuale: potențialul muncii, Industry 4.0 – Internetul lucrurilor (IoT) și mașini inteligente.
Până acum, în principal din motive care necesită resurse financiare mari și cunoștințe complexe, automatizarea producției a fost domeniul marilor corporații internaționale. RENEX Group, companie care de ani de zile a avut privilegiul de a lucra cu clienții cu un profil și o scară de producție foarte diversă ca o soluție ideală, și-a stabilit sarcina de a răspândi robotizarea în sensul cel mai larg al cuvântului, de asemenea și în rândul entităților cu volume de producție mai mici. În realizarea acestei misiuni în acest studiu, vom analiza dispozitivele selectate, utilizate în industria de fabricare a produselor electronice, care sunt în prezent implementate și funcționează cu succes în zeci de companii poloneze.
Elementul cheie al fiecărei linii de producție electronică este mașina de preluare și plasare (pick&place). Cel mai rapid și probabil nu întâmplător foarte popular dispozitiv de acest tip este YAMAHA YSM 10. Mașina funcționează cu plăci de până la 510 × 460 mm (până la 610 mm opțional) și este capabilă să plaseze 30 de mii de componente pe oră (conform IPC9850), menținând în același timp precizia de poziționare a fiecărei componente la un nivel de ± 0,025 mm. Acest lucru ilustrează perfect nivelul actual de performanță și capacitățile tehnologice ale robotizării acestui proces.
CUPTOR REFLOW
Coroana fiecărei linii de asamblare SMT este cuptorul reflow, echipament creat pentru realizarea lipiturilor. Acest lucru se realizează prin încălzirea și răcirea pastei de lipit într-un grafic de temperatură selectată cu precizie, care echilibrează între punctul de tranziție al lipirii în starea lichidă și sensibilitatea termică a componentelor.
Una dintre realizările de vârf în acest domeniu este produsul emblematic al celui mai mare producător de cuptoare reflow din lume – HELLER Industries – modelul 1707 MK-5. Este echipat cu 7 zone de încălzire, cu încălzitoare superioare și inferioare, cu stabilizare a temperaturii de ± 1°C și o zonă de răcire, care permite pierderi de temperatură > 3°C/s. Precizia acestui rând îndeplinește chiar și cele mai riguroase cerințe ale profilelor fără plumb. Procesul poate avea loc într-un mediu cu azot, iar dispozitivul este echipat cu un sistem uniform de gestionare a gazelor care elimină pierderile de flux de azot și reduce consumul cu până la 40%.”
ERP
Producția industrială de electronice necesită stocarea și manipularea unei game largi de componente electronice numărate în mii și zeci de mii. Erorile din acest proces duc la perioade de nefuncționare în cazul multor componente, precum componentele sensibile la umiditate (MSD), la pierderi materiale. IEMME LZERO 3 vă permite să urmăriți cantitatea, locația și debitul componentelor și subansamblurilor din unitatea de producție, inclusiv în afara dulapului – de exemplu într-o diagramă de depozit / rack / raft. Acest lucru vă permite să gestionați nu numai componente electronice, ci și componente mai mari – de ex. carcase.
Software-ul permite, de asemenea, obținerea unei arhive complete de date referitoare la componentele utilizate într-o anumită aplicație (dispozitiv), ceea ce permite, de ex. pentru a determina cu ușurință de la care producător a provenit componenta defectă.
THT
Chiar dacă componentele THT au fost în mare parte înlocuite de SMD-uri, această tehnologie încă se utilizează și se pare că va rămâne pentru mult timp, o parte indispensabilă a producției de electronice. Pentru a automatiza acest proces și a-l adapta la cerințele liniilor de producție electronice moderne, echipa de ingineri RENEX Group a dezvoltat robotul de lipire REECO. Dispozitivul este un răspuns la cererea pieței, care până în prezent nu a avut o alternativă în lipirea elementelor cu inserție, decât mașinile cu val selective. Acest robot, pe lângă faptul că este de multe ori mai ieftin decât dispozitivele selective tradiționale, a fost echipat cu transport pe margine, în standardul SMEMA, ceea ce îi permite să fie conectat la o linie tradițională SMT, ca o completare a zonei de montare pe suprafață. Robotul poate funcționa de asemenea offline și/sau în combinație cu alte soluții din familia de roboți REECO (de exemplu, stații de dozare, asamblare cu șuruburi, etichetare) care pot constitui o linie de producție separată.
Producția de dispozitive electronice nu se încheie odată cu încheierea procesului de montare pe suprafață efectuat de o linie formată din mașini automate de producție. Produsul final necesită, de asemenea, asamblarea altor elemente, cum ar fi piesele mobile sau carcase pentru protecție, etichetare și împachetare adecvată. Acestea sunt procese care, variind pentru multe produse, necesită soluții modulare și personalizate, care pot fi configurate și programate pentru a îndeplini o sarcină specifică. Datorită nivelului ridicat de precizie necesar în această industrie, roboții SCARA și LCM sunt soluții ideale.
Roboți de acest tip sunt folosiți într-o gamă largă de industrii. Nu numai în industria electronică, ci peste tot unde sunt necesare mișcări rapide și foarte precise pe patru axe. Folosit în mod convențional în sarcini de pick & place, în prezent, datorită gamei extinse de instrumente care pot fi montate pe cap, roboții sunt folosiți în tot mai multe aplicații, precum găurire, dozare, montare cu șuruburi și lipire. Roboții YAMAHA oferă cea mai largă gamă de roboți SCARA, de 43 de modele cu lungimi ale brațelor de la 120 mm la 1200 mm. În funcție de model și de lungimea brațului, pot transporta până la 50 kg.
Setarea instrumentului se face cu ajutorul adaptoarelor cu montare rapidă YAMAHA, care vă permit să montați și să schimbați rapid instrumentele la alegere. YAMAHA oferă, de asemenea, tipuri speciale de roboți YAMAHA SCARA, cum ar fi SCARA Orbit, care datorită designului său unic obține acces la orice punct din domeniul activității sale. Sunt extrem de eficienți în ceea ce privește spațiul necesar de producție, ocupând cu puțin mai mult spațiu decât câmpul de lucru pe care-l operează. Aceștia sunt disponibili în opțiuni cu lungimi ale brațului de la 300 mm la 1000 mm și sarcini maxime de la 3 kg la 20 kg.
LCM
Roboții LCM sunt transportoare liniare modulare care sunt combinate în ansambluri pentru a forma linii avansate de transport. Ansamblul creează un tip de șină, pe care se deplasează o serie de glisoare. Glisoarele sunt simultan câmpuri de lucru cu o capacitate de încărcare de până la 15 kg, deplasându-se între etapele succesive de producție, economisind astfel spațiu de producție. Roboții se bazează pe motoare liniare, ceea ce permite o reducere semnificativă a frecării și vibrațiilor, obținând astfel viteze foarte mari (până la 3000 mm/s), accelerație (2G) și setare cu o precizie foarte mare (0,015 mm). Glisoarele se pot deplasa în ambele direcții complet independente una față de cealaltă. Acest lucru permite câmpului de lucru să revină la etapa anterioară de producție. Astfel, activitățile care se repetă de mai multe ori în diferite etape pot fi desfășurate de o singură stație (dispozitiv). Glisoarele pot fi mutate cu ușurință de la o linie de producție (șină) la alta, schimbate și adăugate.
CONCLUZII
Alegerea corectă a echipamentelor este cheia succesului oricărei activități de producție. Misiunea RENEX Group este de a furniza echipamente complete pentru industria electronică și sprijinirea dezvoltării sale în Europa Centrală și de Est. Acest lucru a dus la faptul că RENEX Group implementează un număr mare de proiecte într-o perioadă relativ scurtă de timp, care se încadrează cu succes în filozofia noastră de adaptare a soluțiilor de automatizare, inclusiv în rândul companiilor mai mici. Acest succes se datorează în mare parte muncii întregii echipe a companiei, care se confruntă zilnic cu problemele și așteptările antreprenorilor, precum și o ofertă adaptată, modificată constant, din care dispozitivele menționate mai sus fac parte. Echipamentele și soluțiile sunt disponibile în CENTRUL TEHNOLOGIC RENEX.
Contact:
Andrei Bratanov – National Sales Manager
Strada Văliug, nr. 32, Sector 1
13986 București, ROMÂNIA
T: +40 799 774 330
E: Andrei.Bratanov@renex.ro