Cum pot roboții salva angajații

by donpedro

Roboții colaborativi (sau coboții) sunt ușor de implementat, compacți și nu necesită construcția de cuști de siguranță în jur. Sunt ușor de programat, pot efectua o gamă largă de sarcini și operațiuni și pot lucra non-stop, menținând în același timp un nivel ridicat de repetabilitate, cu o precizie de zecimi și sutimi de milimetru. Roboții colaborativi oferă producției flexibilitatea necesară. În numai o zi, pot fi mutați și reprogramați pentru a efectua o nouă sarcină. Deoarece timpul de nefuncționare va fi minim, pierderile financiare vor scădea și ele. Roboții colaborativi oferă o rentabilitate ridicată a investiției – perioada medie de rambursare este de doar 1-2 ani, în același timp, făcând automatizarea mai accesibilă întreprinderilor mici și mijlocii. Dar cel mai important avantaj al coboților este că ajută la protejarea sănătății angajaților.

Potrivit Organizației Internaționale a Muncii (ILO), aproximativ 340 de milioane de accidente industriale au loc în întreaga lume în fiecare an, iar 160 de milioane de persoane devin victime ale bolilor profesionale. Dinamica generală indică faptul că aceste cifre cresc în fiecare an. În viitor, roboții colaborativi pot schimba aceste statistici în bine.

În primul rând, caracteristica cheie a coboților este că pot lucra umăr la umăr cu oamenii fără a-i pune în pericol. Asta datorită senzorilor multipli din dotare și unui sistem de securitate sofisticat. Roboții colaborativi pot încetini activitatea sau se pot opri complet atunci când o persoană este periculos de aproape de ei, pentru a elimina orice posibilitate de coliziune. Cu alte cuvinte, așa cum spunea prima lege a roboticii, un robot nu poate face rău unei persoane.

Dezvoltarea inteligenței semantice va face roboții colaborativi și mai siguri, deoarece le va permite să evalueze mai bine și să răspundă mai adecvat la mediu, precum și să recunoască mai bine vorbirea și gesturile oamenilor din jurul lor. De exemplu, robotul nu numai că va recunoaște că obiectul din față este o persoană, nu o mașinărie, dar va putea și să prezică acțiunile sale ulterioare. Dacă un angajat se îndreaptă spre ușă și traiectoria mișcării sale intersectează traiectoria robotului, robotul își va ajusta direcția în mod corespunzător în timp real și va continua să se miște în loc să se oprească.

De asemenea, сoboții pot salva angajații de sarcini monotone și obositoare care provoacă RSI (Repetitive Strain Injuries) – leziuni din cauza deformărilor repetate, precum și din cauza sindromului de suprasolicitare ocupațională (OOS). Acestea sunt disconfort, durere în mușchi și articulații, boli ale sistemului musculo-scheletic cauzate de repetarea frecventă a mișcărilor monotone pentru o lungă perioadă de timp. Sunt leziuni obișnuite pentru lucrătorii care efectuează operațiuni de încărcare și descărcare, precum și pentru cei angajați pe banda transportoare.

Nu în ultimul rând, coboții își pot asuma cu ușurință sarcini potențial periculoase, fie că lucrează cu piese și substanțe periculoase sau în condiții de risc. Conform statisticilor Organizației Internaționale a Muncii, numai munca legată de expunerea la substanțe periculoase provoacă peste 650 de mii de decese pe an, astfel că utilizarea coboților pentru aceste operațiuni este foarte importantă.

Compania JVC Electronics Indonesia (JEIN), care produce dispozitive audiovizuale și de navigație pentru mașini, a folosit coboți pentru astfel de operațiuni. La uzina JEIN, au fost implementați șapte roboți colaborativi UR3 care îndeplinesc diverse sarcini, de exemplu, instalarea pieselor pe plăci, înșurubarea sau lipirea. La lipirea și separarea pieselor PCB tăiate, se eliberează vapori nocivi și particule de praf, iar transferul acestor operațiuni către coboți a ajutat la protejarea angajaților companiei de sarcini potențial periculoase și la asigurarea unor condiții de lucru mai bune pentru aceștia. În plus, odată cu implementarea coboților, compania a reușit să reducă costurile anuale de operare cu peste 80.000 de dolari.

Angajații companiei canadiane Etalex erau foarte îngrijorați pentru siguranța lor atunci când efectuau descărcarea manuală a pieselor finite din presa de frână timp de 8 ore pe zi. Este o sarcină monotonă și epuizantă din punct de vedere fizic, astfel că până la sfârșitul zilei, concentrarea angajaților poate să nu mai fie la fel de mare ca la începutul schimbului. Deci, probabilitatea unui accident crește. Conducerea companiei a decis să îndepărteze complet oamenii dintr-un loc de producție potențial periculos și să folosească cobotul UR10 în locul acestora, eliminând astfel cea mai mică șansă de rănire atunci când se lucrează cu presa. Este important de menționat că în atelierul Etalex există foarte puțin spațiu liber, ceea ce nu a permis introducerea unui robot industrial tradițional în lanțul de producție, care ar fi necesitat construirea unor cuști de siguranță. În aceste condiții, compactul UR10 se potrivește perfect în spațiul limitat.

Dar coboții pot ajuta la îmbunătățirea siguranței lucrătorilor și în afara proceselor de producție. Dezvoltatorul roboticii de bucătărie Miso Robotics a creat un asistent, Flippy, bazat pe un cobot de la Universal Robots, care poate întoarce și prăji burgeri pe aragaz. Avantajele unei astfel de soluții sunt evidente, deoarece contactul uman cu o sobă sau ulei fierbinte este exclus în acest caz, ceea ce înseamnă că posibilitatea de rănire în bucătărie este redusă la minimum. În același timp, productivitatea crește semnificativ, resursele de lucru sunt eliberate și cantitatea de deșeuri este redusă, deoarece vederea cu infraroșu și inteligența artificială îi permit lui Flippy să determine cu exactitate gradul de pregătire al unui fel de mâncare.

În concluzie, coboții pot lucra în condiții periculoase, nu se tem de gaze nocive și de praf, iar echipamentele adecvate îi pot face rezistenți la temperaturi ridicate și acizi. Implementarea cât mai rapidă a coboților reprezintă primul pas către un mediu de lucru sigur. Astfel, poate fi protejată sănătatea angajaților și uneori chiar viața lor.

Universal Robots

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu