Cu ce navigăm pe internet

by donpedro

Internetul a devenit, chiar şi pentru români, o unealtă la îndemâna oricui. Dacă eşti dispus să plăteşti un modem şi un cont de acces, în mai puţin de o oră eşti gata să-ţi porneşti browserul şi să navighezi pe web … însă ce browser porneşti?
Soluţia cea mai la îndemână este să foloseşti Internet Explorer-ul, pe care îl ai gata integrat în Windows. Este el singura posibilitate pe care o ai? Este cea mai bună? Cei care folosesc un calculator de mai mult de 2-3 ani, îşi amintesc că, în afară de IE, mai exista o suită întreagă de browsere precum Netscape sau Opera.

Netscape a fost mult timp lider în competiţia între browsere, ocupând aproape constant 60% din preferinţele utilizatorilor de internet. Un număr mai mare de funcţionalităţi şi rapiditatea cu care noile versiuni înglobau tehnologiile apărute l-au păstrat în fruntea clasamentului mult timp. Mult timp înseamnă până în 1998. Lovitura de graţie a fost dată de cumpărarea de către Microsoft a firmei care dezvolta Internet Explorer şi înglobarea lui în Windows 98. Procesul, pornit imediat împotriva Microsoft pentru practici anticoncurenţiale, intens mediatizat, nu a reuşit în final să schimbe nimic.
De atunci şi până astăzi IE a crescut în topul preferinţelor utilizatorilor de Internet ajungând conform statisticilor să ocupe locul întâi cu peste 80%, în timp ce Netscape se bucură doar de 18%. Statisticile care se referă exclusiv la utilizatorii ce rulează o versiune de Windows indică IE cu aproape 90% în timp ce Netscape deţine doar 9 procente.
Avantajul IE, de a fi livrat gratis, a fost dublat de rapiditatea cu care tehnologii noi Microsoft erau dezvoltate şi se foloseau pe internet. Netscape nu a putut îngloba aceste tehnologii, spre deosebire de Explorer care le folosea înainte de a fi lansate pe scară largă. Timp de aproape 2 ani nici o versiune nouă de Netscape nu a fost lansată pe piaţă. Inevitabil, preferinţele utilizatorilor, s-au îndreptat spre Explorer. Abia la sfârşitul lui 2000 o versiune stabilă a Nescape 6.0 a fost disponibilă pentru download.
În momentul în care a apărut această versiune a încercat să recupereze tot ceea ce pierduse în ultimii ani ca funcţionalităţi şi tehnologii înglobate. Ceea ce a ieşit era mult superior versiunilor anterioare, dar inferior lui IE 5.5 (versiunea disponibilă atunci). Mai mult decât atât, schimbarea aspectului şi a comenzilor, a dezamăgit până şi pe fanii Netscape, iar problema de interpretare diferită de IE a unei pagini web nu a fost rezolvată. Din ce în ce mai mulţi dezvoltatori de siteuri preferă să ignore Netscape, şi în aceste condiţii multe siteuri nu funcţionează corect decât în Explorer.
În momentul de faţă, IE rămâne cea mai sigură alegere pe care o puteţi face în materie de Browsere. De la versiunea 5.0 până acum a fost constat în faţa rivalului sau şi probabil va mai rămâne aici o vreme. Microsoft continuă să dezvolte tehnologii pentru internet, şi o versiune nouă de Explorer este disponibilă la download odată la câteva luni. Aşa că dacă vreţi un browser care “să poată vedea tot” este necesar ca măcar odată la 9 luni să faceţi o vizită siteului Microsoft şi să vă instalaţi noua versiune.
Alegerea de final vă rămâne dumneavoastră. Dacă vreţi să navigaţi pe Internet fără teama că unele siteuri vor arăta inutilizabil sau nu vor funcţiona de loc folosiţi IE, porneşte mai repede şi funcţionează mai bine pe un sistem Windows. Dacă vreţi să fiţi sigur că aveţi cel mai bun browser instalat, încercaţi să testaţi pe propriul computer orice versiune nouă
de Netscape.
Ultima versiune de Internet Explorer (IE 6.0) se găseşte pentru download la
http://www.microsoft.com/windows /ie/downloads/ie6/default.asp şi este de asemenea integrată în noul Windows XP.
Ultima versiune de Netscape (Netscape 6.2.1) se găseşte pentru download la
http://home.netscape.com/computing/ download/index.html

Bogdan.Nita@eAlliance.ro

S-ar putea să vă placă și