Convertoare AC/DC încorporate de la AIMTEC

Surse de alimentare industriale de până la 1000W.

by gabi

Marca AIMTEC este unul dintre cei mai bine recunoscuți furnizori de soluții de alimentare cu energie electrică pentru echipamente electromecanice din lume. În primul rând datorită fiabilității ridicate a produselor sale. În acest articol ne concentrăm asupra uneia dintre seriile furnizorului – convertoarele de amplificare AMESP.

Modulele de alimentare universale, convertoarele AC/DC, uneori denumite simplu și surse de alimentare, sunt implementate de producătorii de mașini și echipamente, deoarece permit o concepție, prototipare, producție și certificare ulterioară a produsului final mai scurte. Tehnicienii de întreținere sunt, de asemenea, dornici să le utilizeze, deoarece facilitează întreținerea și modernizarea instalațiilor și echipamentelor. În avantajul seriei AMESP din gama AIMTEC nu acționează doar marca recunoscută a producătorului, ci și dimensiunile compacte ale aparatelor și gama de performanțe (sunt disponibile în versiuni de putere de la 75W la 1000W).

Convertoare AIMTEC

Puteri sub 100W Puteri de la 100W la 350W Puteri de 500W și 600W Putere de 1000W

Caracteristici ale seriei AMESP

În primul rând, trebuie să precizăm că gama AIMTEC prezentată aici include o selecție de convertoare incorporate și, de aceea, producătorul presupune că terminalele și corpurile lor vor fi protejate împotriva accesului de către persoane neautorizate. Trebuie remarcat că diferențele dintre diferitele versiuni se referă la mulți parametri și chiar la funcționalitate (corecția activă a factorului de putere, răcire etc.). Prin urmare, să analizăm această gamă din punctul de vedere al caracteristicilor cheie individuale.

Tensiuni de intrare

Deoarece convertoarele seria AMESP sunt concepute în primul rând pentru aplicații standard, acestea sunt adaptate la cele mai tipice surse de alimentare de la rețea (pentru majoritatea produselor de la 85V la 205V AC) și DC (de la 120V la 430V DC). Acest lucru nu numai că înseamnă că pot fi utilizate cu succes în echipamentele fabricate pentru toate piețele mondiale, inclusiv SUA, ci și aduc cu sine economiile de costuri ale proiectării modulare a mașinilor industriale. Conectarea intrărilor (precum și a ieșirilor și a semnalelor de control) se face cu ajutorul bornelor cu șuruburi și, prin urmare, poate fi utilizată pentru modificări ulterioare sau de service.

Parametrii de ieșire

În cadrul seriei, dispozitivele sunt disponibile cu tensiuni nominale de ieșire de la 5V până la 55V DC. Proiectarea convertoarelor permite ajustarea acestei valori într-un interval de aproximativ ±10%, pentru a se adapta la cerințele unei aplicații specifice, de exemplu, alimentarea senzorilor cu ieșiri analogice, unde alimentarea se traduce în rezultate de măsurare. O altă caracteristică importantă a produselor este nivelul scăzut de interferență (de exemplu, nu depășesc fluctuațiile de amplitudine de 150mV). În funcție de puterea unității în cauză, curentul de ieșire furnizat la sarcini poate atinge inclusiv 50A, deservind acționări de putere, instalații de iluminat extinse, funcționarea în circuite de energie regenerabilă sau echipamente de service pentru vehicule electrice. De asemenea, trebuie remarcată corecția activă integrată a factorului de putere (PFC) prezentă pe modelele mai performante, precum și introducerea de reacție pentru a compensa dinamic căderile de tensiune.

Mediul de lucru

Un avantaj semnificativ al produselor AIMTEC este durabilitatea și adaptabilitatea lor la un mediu de lucru divers. În seria AMESP, standardul este, de exemplu, indicatorul MTBF (din engleză Mean Time Between Failures, timpul mediu între eșecuri) la nivelul de 300 mii ore. De asemenea, trebuie remarcat aici că eficiența convertoarelor prezentate poate ajunge până la 95%.

Elemente de protecție

În plus, produsele AIMTEC sunt echipate cu protecție la supracurent (OCP, over-current protection cu funcție de resetare automată), protecție la supratensiune (OVP, over-voltage protection), protecție la scurtcircuit la ieșire (OSCP, short circuit protection) și protecție la supratemperatură (OTP, over-temperature protection, reluarea automată a funcționării după răcire). Pentru a evita activarea falsă a protecției din cauza pornirii unor sarcini suplimentare și a apariției curenților de pornire, convertoarele selectate pot furniza 150% din puterea nominală timp de până la 1 secundă. Toleranța termică a unităților este specifică fiecărui model și variază de la -40°C la 85°C – valorile specifice depind de puterea, designul și metoda de răcire, după cum se descrie mai departe în text.

Standarde și certificări

După cum s-a menționat deja, unul dintre motivele pentru care producătorii de mașini și instalații utilizează module convertoare de serie, cum ar fi soluțiile AIMTEC oferite, este acela de a îmbunătăți proiectarea, prototiparea și producția. Deoarece componentele de alimentare cu energie electrică sunt supuse unui număr de reglementări legale și regionale, implementarea unui model de alimentare cu energie electrică din comerț se dovedește adesea a fi soluția optimă. Prin urmare, majoritatea soluțiilor din seria AMESP îndeplinesc o serie de cerințe stabilite prin standarde internaționale. În primul rând, există grupul de reglementări IEC60601 referitoare la dispozitivele medicale și cerințele prevăzute de standardul EN60335, care se referă la utilizarea în siguranță a echipamentelor de magazin, de birou și agricole, precum și a echipamentelor de uz casnic etc. Sursele de alimentare AIMTEC selectate sunt, de asemenea, realizate în conformitate cu IEC62368 (siguranța echipamentelor electronice de consum, IT și de comunicații) și cu standardul chinezesc aferent GB4943.1.

Modelele cu putere de până la 500 W sunt disponibile într-o carcasă îngustă și cu profil redus.

Diferențierea formatelor

Toate sursele de alimentare din seria AMES sunt proiectate pentru instalare încastrată. Gama include modele echipate cu ventilatoare pentru a asigura răcirea perimetrală prin fluxul de aer, precum și versiuni cu carcasă perforată, în care termoreglarea are loc în principal prin intermediul circulației prin convecție, posibilă, printre altele, datorită profilelor care acționează atât ca radiatoare, cât și ca rigidizare a corpului. Fixarea convertorului se realizează cu ajutorul șuruburilor M3 și/sau a găurilor și crestăturilor făcute în corpuri în fabrică. O caracteristică distinctivă a seriei AMESP este profilul relativ scăzut al carcasei, care facilitează instalarea unităților în echipamente modificate, precum și în noile modele compacte. Dimensiunile convertorului variază de la 115×215×30mm la 232×81×31mm.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu