CompactPCI – Partea I

by donpedro

Definiţie
Interconectarea compactă a componentelor periferice (CPCICompact Peripheral Component Interconnect) este o adaptare a interconectării componentelor periferice (PCIPeripheral Component Interconnect) specifică pentru aplicaţii de calculatoare industriale, care necesită un factor de formă mai mic şi mai robust din punct de vedere mecanic decât cele definite pentru desktop. CompactPCI este un standard deschis susţinut de PICMG (PCI Industrial Computer Manufacturer’s Group). CompactPCI este ideal pentru aplicaţii de calcul industriale mici, de înaltă viteză, acolo unde transferul are loc între mai multe carduri de înaltă viteză.

Generalităţi
CompactPCI este un bus industrial de înaltă performanţă care foloseşte factorul de formă Eurocard şi este complet compatibil cu specificaţiile standardului ECTF (Enterprise Computer Telephony Forum) CT (Computer Telephony) Bus H.110. Produsele CompactPCI fac posibil ca producătorii echipamentului (OEMOriginal Equipment Manufacturers), integratorii şi comercianţii să realizeze soluţii economice, folosind puţine resurse de dezvoltare.
Produsele CompactPCI permit dezvoltatorilor să-şi dimensioneze aplicaţiile conform mărimii, performanţei, întreţinerii şi siguranţei în funcţionare cerute de mediile telco, prin asigurarea suportului pentru CT Bus, hot swap, instrumente pentru administrare ca SNMP (Simple Network Management Protocol – protocolul administrării reţelelor simple) şi sisteme de diagnosticare. Acest articol oferă o vedere generală a sistemelor CompactPCI.

Tabel 1 Comparaţii între bus-uri de sistem

1.Introducere
Drumul către sisteme deschise, bazate pe standarde, a revoluţionat industria de telefonie computerizată (CTComputer Telephony). De fapt, sistemele deschise reprezintă segmentul cu cea mai rapidă creştere din ultimii ani de pe piaţa CT, iar jumătate din aceste sisteme au fost dezvoltate de companiile telefonice (telcos) şi de operatorii mobili. Există un mare număr de motive pentru aceste schimbări. Sistemele deschise au beneficiat de îmbunătăţirile hardware şi software din PC (personal computer), cât şi de tehnologia DSP. Astfel, sisteme flexibile şi de înaltă performanţă pot avea mii de porturi, fiind totuşi ieftine pentru utilizarea în reţelele telco. Mai mult, carcasa care previne defecţiunile, arhitectura software distribuită şi redundanţa N+1 îndeplinesc cerinţele de siguranţă cerute de operatorii de reţea.
Unul dintre minusurile sistemelor CT deschise este domeniul serviciilor. Sistemele CT folosite în reţelele publice trebuie să fie foarte sigure şi uşor de reparat, fără a determina timpi morţi pentru sistem. Suplimentar, operarea reţelei necesită posibilităţi de administrare şi diagnostic care să asigure servicii non-stop.

Standardul CompactPCI
PICMG a dezvoltat specificaţia CompactPCI în anul 1994.
CompactPCI este un bus industrial de înaltă performanţă care se bazează pe standardul electric PCI. El foloseşte factorul de formă Eurocard care a fost popularizat de VME (Versa Module-Eurocard). În comparaţie cu computerul standard PCI deskCenter, CompactPCI suportă de două ori mai multe sloturi PCI (opt) pe un singur bus de sistem. Suplimentar, plăcile Compact PCI se introduc dinspre faţa carcasei şi pot ruta I/O către partea din spate a carcasei. Aceste consideraţii de proiectare fac Compact PCI ideal pentru mediile telco.

Componente fundamentale
CompactPCI oferă numeroase avantaje pentru producătorii de aplicaţii telco. Sistemele Compact PCI oferă durabilitatea şi mentenabilitatea cerute de aplicaţiile de reţea. În acelaşi timp, ele pot fi construite folosind standarde şi componente exterioare, şi pot rula aproape orice sistem de operare şi mii de aplicaţii software existente, fără modificări. Alte avantaje ale CompactPCI sunt date de factorul de formă Eurocard, o proiectare durabilă şi sigură şi compatibilitatea cu bus-ul CT.

Factorul de formă Eurocard
Plăcile CompactPCI folosesc factorul de formă Eurocard, folosit în aplicaţii telco.
Sunt disponibile două mărimi de carduri:
– 3U (100mm x 160mm) cu un singur conector de 220 pini;
– 6U (160mm x 233mm) care suportă până la trei conectori suplimentari;
Separarea plăcilor de cabluri
– Plăcile sunt proiectate pentru introducere şi scoatere pe partea frontală;
– Nu este nevoie de conectarea şi reconectarea cablurilor atunci când se înlocuieşte o placă de reţea;
– Reduce riscul de atingere a altor cabluri şi plăci din interiorul carcasei;
Becuri pentru semnalizare
– Becurile sunt vizibile pentru echipele de întreţinere;
– Plăcile defecte sau fără alimentare pot fi identificate uşor şi înlocuite;
– Becurile pot oferi informaţii de diagnosticare;
Densităţi mari într-un server compact
– Mărimea plăcilor şi spaţiul optim înseamnă mai multe resurse într-un spaţiu mai mic;
Plăcile separate vertical
– Separarea verticală permite o răcire mai eficientă.

Proiectare durabilă şi sigură
Arhitectura de sistem CompactPCI a fost proiectată special pentru medii telco.
Plăcile sunt bine fixate în conectori, cu ghidaje pe ambele părţi şi cu o parte metalică care se fixează de cutie.
Conectorii de pe plăci sunt mai siguri şi sunt mai rezistenţi la şocuri şi la vibraţii în comparaţie cu alţi factori de formă (de exemplu PCI).
Cablurile I/O sunt în spatele carcasei, deci mai puţin expuse.

S-ar putea să vă placă și