CMX981 – Procesor analogic de interfaţă pentru sistemele radio digitale de bandă îngustă multimod

by donpedro

Sistemele digitale radio de bandă îngustă oferă multe avantaje în comparaţie cu transmisiunile FM tradiţionale. Având implementată funcţia de corecţie a erorilor, un sistem digital poate menţine un regim de lucru sigur chiar în prezenţa unor puternice perturbaţii. Majoritatea sistemelor radio digitale PMR sau trunk operează atât cu transmisii de voce cât şi cu transmisii de date, video şi imagini grafice; toate într-o lărgime de bandă fixă.
În cazul unor transmisiuni de voce de-a lungul unui sistem digital, sitemul radio digital poate livra ieşire de voce de înaltă calitate chiar dacă transmisia are loc în medii foarte zgomotoase.

Proiectarea sistemelor radio digitale de înaltă performanţă pentru transmisii vocale se bazează pe un circuit DSP capabil să proceseze o serie de funcţii precum controlul semnalelor, codarea, interfaţarea, rutarea şi caracteristicile de nivel sau formă.
Circuitul CMX981 este un procesor în banda de bază în fază şi cvadratură (I şi Q) destinat sistemelor radio digitale şi codare voce şi poate fi utilizat în multe circuite cu modulaţie analogică sau digitală. Datorită software-ului integrat, circuitul CMX981 este foarte flexibil putând fi utilizat în multe tipuri de sisteme incluzând modurile de operare AM şi FM şi folosind circuitele cu modulaţie QAM, BPSK, QPSK, pi/4 DQPSK şi FSK. Circuitul CMX981 înregistrează mulţi paşi înainte integrând “on-chip” majoritatea funcţiilor din banda de bază şi a sistemelor de interfaţare: conversii digital/analogice şi analogice/digitale în banda de voce, forme de semnal Rx şi Tx prin filtre FIR digitale multi-tap şi modulaţie pi/4 DQPSK. Circuitul integrează o secţiune “voice-codec” care conţine amplificatoare pentru boxe şi microfon şi funcţia de control al câştigului. Suplimentar la procesarea căii semnalului în banda de bază, circuitul CMX981 oferă funcţii auxiliare D/A şi A/D pentru interfaţarea altor operaţii radio. Prin integrarea funcţiilor de procesare digitală a semnalului cu ajutorul circuitului CMX981 se reduc cerinţele de încărcare pe gazdă (DSP şi µC) şi permit de asemenea, micşorarea costurilor, a vitezei şi consumului de putere al DSP/µC. Timpul controlerului gazdă va creşte putând fi astfel realizate sarcini în plus. Coeficienţii filtrului existent în capsula CMX981 corespund standardului TETRA, însă acest circuit integrat versatil ce lucrează în banda de bază poate fi programat să opereze în multe alte sisteme radio de voce şi transmisii de date de mare viteză. Este disponibil accesul direct prin programarea filtrelor Tx I şi Q; în plus, modulatorul pi/4 DQPSK poate fi şuntat pentru a permite datelor formatate să fie scrise direct pe traseul semnalului. Divizoarele de ceas flexibile permit codificatoarelor de voce şi de semnal viteze diferite pentru a se putea realiza o bună adaptare. De exemplu, circuitul CMX981 poate corespunde standardelor de comunicaţie radio TETRA, Tetrapol (Europa), APCO 25(SUA), RCR STD-39, ARIB STD-T85(Japonia).

CMX88x sunt circuite integrate de procesare Half-Duplex în banda de bază cu procesare a tuturor caracteristicilor audio precum, In-band, Sub-audio şi XTCSS

Signalling şi funcţii versatile de date pentru transmisii mesaje text Half-Duplex în sistemele radio analogice, Paging şi capabilităţi SMS. Este ultima soluţie de circuit de mică putere destinat sistemelor radio simple şi complexe. Având control total al gazdei µC, aceste circuite baseband IC sunt destinate sistemelor de comunicaţie analogice curente şi viitoare. Kit-ul de evaluare EV8810 a fost proiectat în scopul evaluării întregii familii de circuite incluzând procesoarele de semnal CMX881, CMX882 şi CMX883.

Placa se interfaţează cu un computer compatibil IBM printr-un port paralel putând rula aplicaţia sub Windows 95, 98, ME şi NT 4.0 OS. Microcontrolerul PIC de pe placă este un dispozitiv Flash şi poate fi re-programat cu ajutorul software-ului inclus. Ambele circuite CMX88x (circuitul ţintă) şi PIC Flash sunt montate pe socluri pentru o înlocuire uşoară. Acest kit de evaluare este livrat fără circuitul ţintă CMX88x. Mostre pot fi obţinute separat de la distribuitorii CML locali.

Amplificatorul audio de putere de pe placă şi mufa jack de 3.5mm pot fi folosite pentru conectarea unei boxe externe, iar intrarea de voce se poate realiza cu ajutorul unui microfon electret existent de asemenea pe placă. Este inclusă pe placa kit-ului o suprafaţă de circuit destinată aplicaţiilor prototip.
numai pentru CMX882

Stimaţi Clienţi,
Vă rugăm să vizitaţi standul Comet Electronics SRL cu ocazia expoziţiei tehnice internaţionale de la Bucureşti – TIB2004 – care va avea loc în perioada 5 – 10 octombrie 2004.
Vom fi bucuroşi să vă întâlnim la standul nostru 309 din pavilionul 1-7.70.
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi la sediul nostru
.

Bucureşti, Sector 2, Str. Grigore Ionescu Nr. 94, Bloc T7B – Parter,
Tel: (021) 243 20 90, Fax: (021) 243 40 90, E-mail: office@comet.srl.ro

Adaugă un comentariu