Accesul prin Internet la serverul COM-Watch

by donpedro

Adresare IP
Serverul COM-Watch foloseşte comunicarea tipică TCP/IP pe portul 80 (folosit pentru protocolul HTTP) pentru a realiza conexiunea cu maşina clientului prin Ethernet. Fiecare dispozitiv legat la o reţea TCP/IP este identificat printr-o adresă de IP unică pe 32 de biţi. Pentru un LAN a devenit uzuală alegerea unei adrese dintr-un domeniu rezervat pentru reţele private, de exemplu de la 192.168.0.0 la 192.168.255.255. Acest lucru face posibilă conectarea reţelei private la Internet.

Router / Gateway
Un router are de obicei (cel puţin) două interfeţe TCP/IP; una pentru interfaţarea cu Internetul şi încă una pentru interfaţarea cu alte reţele interne (LAN). Astfel router-ul are adrese IP diferite pentru fiecare interfaţă. Adresa IP externă a router-ului pentru lumea exterioară (Internet) este singura adresă vizibilă şi accesibilă. Folosind port forwarding (sau Port Address Translation – PAT), serviciile publice, ca serverul web COM-Watch conectat la reţeaua internă, pot deveni accesibile pentru Internet.
Cum funcţionează port forwarding
Fiecare pachet recepţionat de la reţeaua exterioară (de la Internet) este verificat dacă atributele sale (adică protocolul, portul de destinaţie şi adresa IP de destinaţie) sunt compatibile cu o intrare în tabela de mapare a portului (Protocol, Port de ascultare, IP de ascultare). Dacă pachetul îndeplineşte condiţiile necesare, acesta este modificat şi trimis către adresa IP a reţelei interne definită de intrarea din tabelă.

Exemplu

Acest exemplu arată o reţea internă care rulează pe subreţeaua 192.168.xxx. Serverul COM-Watch rulează la adresa IP internă 192.168.2.204 şi vreţi să permiteţi accesul dinspre Internet. Vor exista cereri de la utilizatorii Internet care sosesc către router cu adresa externă IP 206.86.181.25 şi adresa IP internă 192.168.2.1. Deoarece toate cererile către serverul web sosesc la portul 80, va trebui setată o mapare de port pentru router care va direcţiona toate comunicaţiile TCP/IP de la portul 80 la adresa internă IP 192.168.2.204.
n Ing. Aurelian Blejan

S-ar putea să vă placă și