MikroElektronika (MIKROE) a lansat IR Gesture 3 Click – o placă add-on compactă care asigură recunoașterea gesturilor, fără contact.
Click™ se bazează pe ADPD1080, un ‘front-end’ fotometric multifuncțional de la Analog Devices, care dispune de un AFE complet integrat, ADC, drivere LED și un nucleu de sincronizare care permite rejectarea luminii ambientale fără filtre optice pentru fotodiode. Driverele pot livra un curent de vârf de 370mA pentru LED-uri, cu pulsații ale LED-urilor flexibile, multiple și scurte pentru fiecare eșantion optic. ADC-ul său pe 14-biți și acumulatorul în rafală (burst) pe 20-biți permit până la 20 de biți per perioada de eșantionare, cu o frecvență de eșantionare cuprinsă între 0,122Hz și 2700Hz.
ADPD1080 operează ca un trasmițător optic complet stimulând SFH4249, un emițător infraroșu de mare putere de la ams OSRAM, care acționează ca o sursă de lumină de 940 nm cu timp de comutare scurt. Circuitul AFE măsoară apoi întoarcerea în blocul analogic prin intrările de curent separate, stocând rezultatele în locații de date discrete. Aceste date pot fi citite de către microcontrolerul gazdă. ADPD1080 are un nucleu analogic/digital alimentat la 1,8V; în acest scop, IR Gesture 3 Click utilizează BH18PB1WHFV, un regulator CMOS LDO de la Rohm Semiconductor.
Ca intrări de curent, ADPD1080 utilizează ADPD2140 de la Analog Devices – un senzor IR care detectează unghiul de incidență a luminii infraroșii. Acesta constă într-o fotodiodă PIN formată din trei straturi (de tip P, intrinsec și de tip N), care oferă o măsurare liniară a unghiului luminii infraroșii incidente în patru canale separate. Front-end-ul ADPD1080 este conectat cu senzorul ADPD2140 prin cele patru intrări de curent ale fotodiodei și prin polarizarea comună a catodului fotodiodei. Intrările de curent ale fotodiodei obțin date analogice prin ieșirile analogice ale ADPD2140.
În timpul operării “State Machine”, ADPD1080 poate funcționa în modurile Standby, Program și Normal. Modul Normal urmează un tipar specific stabilit de o mașină de stare. Modelul constă în pulsuri LED și eșantionare, calcularea mediei între eșantioane, citirea datelor și repetare. Șablonul cu pulsuri LED și eșantionare permite ca fiecare eșantion de date să fie alcătuit din suma de pulsuri configurabilă de utilizator (1-255).
Plăcile Click respectă standardul mikroBUS™, un standard modular de placă add-on pentru prototipare inventat de MIKROE, permițând inginerilor proiectanți să schimbe cu ușurință perifericele, reducând cu luni de zile timpul de dezvoltare. Orice placă Click poate fi conectată la microcontrolerul sau microprocesorul de pe o placă principală. Multe companii de microcontrolere de top, inclusiv Microchip, NXP, Infineon, Dialog, STM, Analog Devices, Renesas și Toshiba, includ acum soclul mikroBUS pe plăcile lor de dezvoltare.