Comutatorul. Elementele de bază.

by donpedro

Comutatorul este o componentă elementară, ușor de remarcat într-un circuit. Poate fi considerat cea mai simplă interfață om-mașină. Un comutator e un dispozitiv electromecanic ce acționează pentru realizarea, ruperea sau schimbarea conexiunilor într-un circuit electric. Criteriile de bază în alegerea comutatoarelor sunt: eficiența, durabilitatea și ușurința utilizării ca interfață om-mașină. Multe comutatoare sunt expuse la stresuri din mediul de lucru, ce includ variații extreme de temperatură, umiditate și substanțe chimice, acționări dese, vandalism și utilizarea continuă și grosieră caracteristică mediilor dure, cum ar fi producție industrială, șantiere, domeniile spațial și militar, automate stradale. Comutatorul trebuie să fie robust, sigur și fiabil. Fabricanții oferă o varietate foarte mare de comutatoare, din care proiectantul poate alege variante conforme cerințelor din aplicații.
Comutatorul poate face un circuit deschis sau un scurtcircuit. Simplu. Nu putem trăi fără butoane și comutatoare! La ce e bun un circuit de semnalizare fără comanda utilizatorului? Sau un dispozitiv electric de lucru fără comutator? Ce ar putea fi lumea noastră fără butoane mari roșii, ce nu ar trebui niciodată apăsate? Un comutator poate determina siguranța funcționării întregului dispozitiv sau sistem

Comutatoare. – Caracteristici importante.
Metoda de acționare
Metoda de acționare, prin acțiune fizică asupra comutatorului pentru a trece de la o stare la alta, e una dintre caracteristicile sale importante. Tipuri de acționare des utilizate: apăsare, basculare, glisare, rotire, magnetic. Comutatorul se poate acționa prin orice interacțiune fizică care va produce sau desface legături mecanice din interiorul lui: împingere, gli­sare, rotire, balansare, aruncare, tragere, rotire de cheie, încălzire, câmp magnetic, variație de presiune sau de nivel, lovire, îndoire, umezire…

Contact momentan sau cu menținere
Toate comutatoarele se încadrează în una din două categorii distincte, în funcție de starea contactului: momentan sau cu menținere.
Comutatoarele cu menținere, cum sunt cele de iluminat – rămân într-o stare stabilă până când sunt acționate din nou. Se numesc și întrerupătoare sau comutatoare “ON/OFF”.
Comutatoarele momentane rămân active atâta timp cât sunt acționate. Altfel, rămân în starea “OFF”. Exemplu: tastele de pe o tastatură!

Modul de montare
Dintre toate opțiunile de configurație ale unui comutator, alegerea terminalului este probabil una dintre cele mai importante și mai dificile. Opțiunea pentru terminale depinde de utilizarea comutatorului. Terminalele unui comutator pot fi de 4 tipuri: pini de montare pe PCB (prin orificii – PTH sau pe suprafață – SMD), cose (cosse) pentru fixare fire prin lipite, papuci sau șuruburi, fire pentru lipire și conector pentru montare rapidă. Comutatoarele montate cu terminalele prin găuri sau cu fire sau sunt de obicei mai mari și cer forță mai mare de acționare. Comutatoarele care se poziționează pe plăci experimentale de prototipuri și cele SMD sunt mai mici și necesită o acționare delicată.

https://www.apem.com/int/content/42-how-to-choose-the-terminals-of-your-switch

Aranjamentul circuitului intern
Altă caracteristică importantă a comutatorului este aranjamentul circuitului intern, adică modul cum se distribuie semnalele de la terminalele de intrare spre terminalele de ieșire. Ce configurații interne aleg: SPST, DPST, DPDT, 4PDT? Altele?

APEM SPST Toggle Switch, On-Off, Latching, Panel Mount. Rezistență contact max. 10mΩ, temperatură: -20 … +55°C, curent 15A@250Vac, 10A@24Vdc, contacte Ag, viața electrică min. 10000 cicluri la sarcina max., izolație 1000MΩ@500Vdc.

APEM Single Pole Double Throw (SPDT) Toggle Switch, Locking lever, ON-OFF-ON, Panel Mount. Rezistență contact max. 10mΩ, temperatură: -40 … +85°C, curent 4A@30Vdc, contacte Ag placat cu Au, cu menținere, viața mecanică min. 100000 operații.

Terminale de intrare și de ieșire
Un comutator are cel puțin 2 terminale: unul de intrare și altul de ieșire a semnalului electric. Terminalele de intrare sunt polii (poles) unui comutator. Numărul de poli pe un comutator definește câte circuite separate se pot comuta. Deci, un comutator cu un pol, are un singur semnal ce va influența un circuit. Un comutator cu 4 poli poate controla separat 4 semnale. Terminalele de ieșire se mai numesc terminale de livrare sau de lansare sau de aruncare (throws); ele definesc numărul de conexiuni diferite spre ieșire, pe care fiecare pol de intrare le poate conecta la un circuit. Orice comutator este clasificat după numărul de poli și de ieșiri.

SPST. Comutatorul cu 2 terminale, are un pol și o ieșire (SPST), e cel mai simplu. Comutatorul e fie închis, fie deconectat.
SPST-urile sunt perfecte pentru comutarea ON/OFF. Sunt o formă comună de comutatoare momentane cât și cu menținere.

APEM Switch DPDT: push-button; Positions: ON/ON, Locking lever; IP40. Rezistență contact max. 10mΩ, temperatură: -40 … +85°C, curent 3A@250Vac, 4A@30Vdc, contacte Ag, cu menținere, viața electrică min. 30000 cicluri.

SPDT. Alt tip uzual de comutator este SPDT. Are 3 terminale: unul comun (pol) și două ce se pot conecta la comun. SPDT-urile sunt potrivite pentru două circuite ce se conectează într-un singur loc: selectarea între două surse de alimentare, schimbarea intrărilor într-un circuit. Cele mai multe comutatoare simple sunt din varietatea SPDT. Poate fi cu 2 stări (ON/OFF) sau cu 3 stări (ON/OFF/ON). Pauza (OFF) de comutare previne o conectare momentană între calea anterioară și cea actuală a semnalului.

Notă: Un SPDT poate fi folosit ca SPST, lăsând una dintre ieșiri neconectată.

DPDT. Adăugarea unui alt comutator SPDT, creează altul dublu, DPDT. În principiu, două comutatoare SPDT, pot controla două circuite separate, dar sunt întotdeauna conectate printr-o singură acționare (basculare sau rotire). DPDT-urile au 6 terminale.

XPDT. Comutatoarele cu mai mult de 2 poli sau ieșiri (aruncări) nu sunt frecvente, dar există și sunt mai greu de conectat …
Dacă se depășesc unul sau 2 poli / ieșiri, se pun numere în abrevierea respectivă. Un comutator 4PDT, de exemplu, poate controla 4 intrări (poles) separate, cu câte 2 ieșiri (throws) pe circuit.

APEM Four Pole Double Throw (4PDT) Toggle Switch, ON/OFF Latching, Panel Mount. Rezistență contact 10mΩ, temperatură: -40 … +85°C, curent 4A@30Vdc, contacte Ag placat cu Au, cu menținere, viața mecanică min. 100000 operații.

Durata de viață anticipată are 2 componente:
1. Durata de viață mecanică – numărul de acționări mecanice care se estimează să le efectueze un comutator, menținând integritatea mecanică. Durata de funcționare mecanică este în mod normal testată fără sarcină electrică sau tensiune aplicată contactelor.
2. Durata de viață electrică – numărul minim de cicluri pe care comutatorul le va executa, va suporta și va întrerupe la sarcina specificată, fără lipirea sau sudarea contactelor și fără a se depăși specificațiile electrice ale dispozitivului.

Moduri normal deschis / normal închis (ON/OFF)
Dacă un comutator momentan nu este acționat, acesta se află într-o stare “normală”. În funcție de structură, starea normală poate fi circuit deschis (întrerupt) sau închis (scurtcircuit). Când circuitul e deschis până la acționare, se spune că este în mod normal deschis (NO – Normal Open). Când se activează un comutator NO, se închide circuitul, motiv pentru care e numit și comutator “push-to-make”. Dacă face un scurtcircuit când nu e acționat, un comutator este normal închis (NC – Normal Closed). Comutatorul NC e numit “push-to-breake”, fiindcă acționarea creează un circuit deschis.

1. Comutatoare momentane
Sunt întrerupătoare temporare care rămân în starea lor atât timp cât sunt acționate (apăsate, maneta ținută pe o poziție, câmp magnetic etc.). Comutatoarele momentane, cele mai des întâlnite, sunt pentru cazuri de intrare intermitentă, precum resetare, arii cu butoane sau tastaturi.

APEM Illuminated Double Pole Single Throw (DPST), Latching Rocker Switch Panel Mount. Rezistență contact max. 20mΩ, temperatură: -20…+85°C, curent 10A@250Vac, contacte aliaj placat cu Ag, cu menținere, cu iluminare la 240Vac, viața electrică min. 10000 cicluri.

APEM Pushbutton SPST, OFF/ON, IP67. Rezistență contact max. 10mΩ, temperatură: -40 … +85°C, curent 0.2A@48Vdc, contacte Ag, cu menținere, viața mecanică min. 100000 operații, fără iluminare.

Exemple de comutatoare momentane
1.1 Butonul cu apăsare
Este comutatorul momentan, clasic. În mod tipic, un astfel de comutator are un feedback plăcut, ce se simte tactil și se aude un “clic” atunci când se apasă. Variate forme și aspect: mari, mici, colorate, iluminate (LED sau neon, în buton). Au montări diferite: terminale în orificii sau SMD (pe un PCB) sau pe un panou.

APEM Metal Pushbutton keypad Matrix 3 x 4. Butoane din aliaj Zinc, fără menținere, A – Z, 1/2/3/4/5/6/7/ 8/9/0/*/#, cursa 1.8mm, curent 5mA@24Vdc, rezistență contact max. 10mΩ, viața mecanică 1 milion operații, temperatură: -40 … +60°C, 52×77mm.

1.2 Matrice de butoane
Ariile mari de butoane momentane, ca o tastatură sau grupuri mici (keypad), au comutatoarele dispuse într-o matrice. Fiecare buton din arie e atribuit unui rând și unei coloane. De aceea, necesită o prelucrare logică a stărilor butoanelor cu un microcontroler, reducând astfel numărul de pini de conectare I/O.

1.3 Joystick
Comutatoarele temporare nu trebuie întotdeauna să fie acționate de o împingere în jos. Poate fi împingere laterală, ca acțiunea de mișcare cu mâna a unui joystick.
Un joystick arcadă utilizează 4 micro întrerupătoare pentru a identifica mișcările în sus, în jos, la stânga și la dreapta. Comutatorul tactil cu 5 căi, cu montare pe suprafață este un comutator direcțional SP5T (sus, jos, stânga, dreapta și apăsat în jos). Sunt alte variante de joystick cu ieșire analogică (bazate pe efect Hall) sau ieșire digitală (CAN bus), sensibile pe 2 axe, 3 sau 4 axe, sesizând activ schimbarea de direcție sau de rotație. Joystick-urile cu efect Hall dau o tensiune de ieșire ce variază în funcție de poziție.
Câmpul electromagnetic creat de mișcarea unui magnet este calculat de către senzor plasat precis pe un PCB, fiind tradus într-o tensiune de ieșire. Au o durată de viață de peste 10 milioane de cicluri și sunt adaptate pentru utilizare în mediul industrial (control 24h/24h).

1.4 Contactele reed sunt comutatoare ce se deschid sau se închid atunci când sunt expuse la un câmp magnetic. Închise în capsule ermetice, sunt excelente pentru comutare în medii grele.

2. Comutatoare cu menținere
Își păstrează starea până la o nouă acționare. Comutatoarele cu menținere sunt uzuale în aplicațiile de pornire și oprire a alimentării electrice.

APEM Inox Keyboard 12 keys, LED, Standard marking. Butoane oțel inox, diam. 14mm, rezistență contact max. 10mΩ, temperatură: -20 … +70°C, curent 15mA@12Vdc, contacte placate cu Au, fără menținere, viața mecanică 1 milion operații, cu/fără iluminare LED, IP65, rezistă la șocuri, flacără, sare. Se poate spăla.

Exemple de comutatoare cu menținere
2.1 Comutator cu glisare
E tipul de comutator ON/OFF sau selector. Comutatorul cu glisare are în exterior o piesă de acționare, ce alunecă prin corp în 1 din 2 (sau mai multe) poziții. Uzual, sunt în configurații SPDT sau DPDT. Terminalul comun e de obicei în mijloc, iar cele 2 poziții selectate sunt în exterior. Au dimensiuni și terminale variate pentru montare pe PCB sau panou.

2.2 Comutator cu basculare
Comutatorul cu levier (toggle switch) e asociat cu o pornire de instalație. Comutatorul cu basculare are o pârghie lungă, ce se mișcă prin basculare, sus/jos. Pe măsură ce se deplasează în altă poziție, se simte o agățare în noua poziție a pârghiei (snap). Poate avea capac protector, cu sau fără iluminare. Uzual e comutator SPST (2 terminale) sau SPDT (3 terminale), dar pot fi și alte variante. Montarea se face cu terminale prin găuri, SMD sau cel mai frecvent pe panou.

APEM Joystick USB. 3 axe, traductoare Hall, gamă temperatură: -25 … +70°C, contacte momentane la curent 0.1A, fără iluminare.

2.3 Comutator DIP
Comutatoarele DIP sunt întrerupătoare pentru montarea pe un PCB sau pe un panou de prototipuri (breadboard), ca un circuit integrat (DIP IC). Comutatoarele DIP au mai multe întrerupătoare separate SPST, cu mici pârghii de acționare prin alunecare sau apăsare (ca la pian). Au fost utilizate pe scară largă la începuturile calculatoarelor, dar sunt încă utile pentru configurarea prin hardware a dispozitivelor.

APEM Standard Size Slide SPDT Switches. Comutator cu glisare, ON/ON, rezistență contact max. 30mΩ, temperatură: -20 … +60°C, curent 3A@250Vac, contacte aliaj placat cu Ag, ON/ON, viața electrică min. 10000 operații.

2.4 Buton cu blocare
Butoanele cu apăsare nu sunt toate momentane, instantanee. La apăsare, unele butoane se blochează în poziție, menținând starea până la altă apăsare, când se revine în poziția inițială. Pot avea un guler de protecție la apăsare accidentală și iluminare cu LED.

2.5 Comutator cu cheie
Comutatorul cu cheie e montat pe un panou pentru acționarea de către persoane autorizate.

APEM Accesoriu de securitate. Capac de protecție, rezistent la medii grele de lucru, pentru seriile 12000, 600H, 3500. Blochează comutatorul în poziția superioară. Diverse culori. Protecție la acționarea accidentală în aplicații civile și militare.

Alte considerente
Schema de culori
Ideea utilizării eficiente a culorilor, este simplitatea. Se vor evita prea multe culori sau alarme intermitente.
Se alege modelul “semafor” pentru acțiuni cheie:
Roșu pentru oprire / defecțiune / avarie
Galben pentru avertizare
Verde pentru OK / start / pornire / permisiune.

Feedback la operare
O reacție la acționarea unui comutator e esențială în designul ergonomic. Rezultatul trebuie să fie absolut clar și sigur la apăsarea unui buton de comandă, la acționarea unui comutator sau introducerea unei comenzi. La proiectare se decide un feedback pentru operator: vizual, auditiv, tactil sau o combinație de tehnici multiple.

APEM DIP Switch, 5 Slide-Type, ON/OFF. Comutator DIP cu 5 poziții, configurare 2^5= 32 coduri.

APEM Latching Push Button Switch, ON/OFF, IP67, Panel Mount. Rezistență contact max. 50mΩ, temperatură: -40 … +125°C, curent 125mA@24Vdc, contacte Ag placate cu Au, cu menținere, viața mecanică/electrică: min. 200000 operații/ 10000 cicluri, rezistent la vibrații (10 … 500Hz) și șocuri (100g).

APEM Keypad Matrix 4 × 4. Taste tip folie, fără menținere, A – F, benzi de etichetare 1/2/3/4/5/6/7/8/9/0/./CLR/ENT/←/→, curent 0.1A@30Vdc, viața mecanică 1 milion de operații, temperatură: -30 … +55°C, 95×95mm.

Noi tehnologii
Tehnologii pentru întreținere ușoară (tastatură și arie cu taste din cauciuc conductiv sau membrană)
Tehnologiile noi au fost dezvoltate pentru industrii în care ușurința de curățare sau dezinfectare e obligatorie. Acestea includ variante: butoane din cauciuc conductiv sau taste sub o folie sau o membrană multistrat, rezistente la mediu și folosire repetată. Astfel de tastaturi sunt dedicate unei aplicații și au costuri reduse.

Tehnologii de atingere și comutare (capacitive, piezo, frecvențe înalte etc.)
Aplicațiile care funcționează în medii agresive, cum sunt cele de acces al publicului sau automate de distribuție, necesită tastaturi sau butoane cu suprafață rezistentă la uzură, complet etanșată. Tehnologiile piezo, capacitivă și de înaltă frecvență oferă variante robuste ale comutatoarelor cu cicluri lungi de viață și costuri reduse de întreținere.

Notă: Comutatoarele mecanice au o oscilație a contactului mobil la închiderea circuitului (contact bounce). Noile tehnologii au eliminat oscilațiile mecanice. 

APEM Illuminated Double Pole Single Throw (DPST), Latching Rocker Switch Panel Mount. Comutator cu menținere, protecție la acționare accidentală. Rezistență contact max. 10mΩ, temperatură: -20 …+85°C, curent 16A@250Vac, contacte Ag, iluminare roșu sau verde la 220Vac, viața mecanică min. 100000 operații.

APEM A02 Series – key and selector switches, IP65. 2/4 poli, funcție ON/ON, contact max. 10mΩ, temperatură: -20 … +85°C, curent 12A@250Vac, contacte Ag placat cu Au, cu menținere, iluminare, viața electrică min. 50000 cicluri.

Aplicațiile comutatoarelor
Control ON/OFF
Cele mai multe aplicații de comutare sunt de control simplu: pornit și oprit. Când se alege un comutator, se ia în considerație curentul maxim ce va trece prin contactele acestuia. În mod ideal, un comutator este un conductor perfect, dar în mod real are o mică rezistență între cele două contacte. Din cauza acestei rezistențe, orice comutator se alege pentru a suporta un nivel maxim al curentului din aplicație. La depășirea limitei maxime de curent al unui comutator, poate ieși fum de plastic topit… În unele aplicații se limitează voit, rezistiv, curentul prin contacte (exemplu, la încărcarea sau la descărcarea unui condensator). Tensiunea maximă de lucru e și ea importantă, fiindcă la depășirea limitei pot a apărea străpungeri ale materialului izolant și compromiterea izolației la umezeală.

APEM Capacitive proximity sensor 29 mm NPN. Panou frontal: sticlă (6mm) și policarbonat (4mm). Temperatură: -40 … +70°C, tensiune 5 … 24Vdc, ieșire NPN, iluminare la 12Vdc, viața mecanică min. 50 milioane operații.

Oprire de urgență
Cunoscut și sub denumirile comutator de deconec­tare (kill switch), oprire de urgență (e-stop) și întrerupere de urgență a puterii (EPO), acest comutator e un mecanism de siguranță folosit pentru oprirea sistemelor în caz de urgență, atunci când nu se pot închide în mod obișnuit. Spre deosebire de un procedeu normal de oprire sau deconectare, care oprește toate sistemele în ordine și fără deteriorări, un comutator de dezactivare este proiectat și configu­rat să întrerupă operațiunea cât mai repede posibil (chiar dacă dăunează echipamentului) și să fie operat simplu și rapid prin apăsare sau rotire (chiar și de un operator panicat sau afectat (obosit/relaxat) de funcții executive). Întrerupătoarele de urgență sunt concepute a fi vizibile, chiar și de un operator neinstruit sau un spectator. Majoritatea comutatoarelor de urgență au o barieră protectoare detașabilă, ce împiedică activarea accidentală (capac de plastic ce trebuie ridicat sau sticlă ce trebuie spartă).

APEM Tamper-proof pushbutton 30Vdc 1A 1 × Off/(On) IP67 momentary. Buton antivandalism, din inox, cu apăsare, momentan, OFF/(ON), iluminare verde, temperatură: -30 … +85°C, curent 1A@30Vdc, contacte Ag, forța de apăsare 5N.

APEM A02ESI3B102IX0 EPO switch 240V/ AC 3A/ 1 breaker / IP65 (front). Întrerupere de urgență a puterii (EPO), deblocare prin rotire, temperatură: -25 … +60°C, curent 3A@240Vac, contacte Ag placat cu Au, ON/OFF cu menținere, viața mecanică / electrică minim: 250000 operații / 100000 cicluri.

Criterii de alegere a unui comutator
1. Configurație internă (secțiuni): SPST, DPST, DPDT, 4PDT? Altele?
2. Număr de poziții în acționare: 2 sau 3
3. Tip de acționare: buton, pârghie, glisare, rotire, cheie etc.
4. Montare mecanică: pe PCB, panou, pupitru, perete
5. Tip de terminale (pini, cose, fire, conector) și poziție (drepte sau în unghi)
6. Efort de acționare și feedback: nivel de forță, tactil, sunet (clic)
7. Funcție: momentan (Mom) sau cu menținere: ON/OFF, OFF/(ON), ON/OFF/ON, (ON)/OFF/(ON), ON/OFF/(ON)
8. Timpi de comutare (inerție, oscilație): la închidere și la deschidere contacte
9. Curent maxim de comutare (AC, DC)
10. Tensiune maximă de comutare (AC, DC)
11. Rezistență maximă de contact, material: aliaj (AgNi, AgCu), Ag, Ag placat cu Au
12. Tip de sarcină pe contacte: inductivă, capacitivă, rezistivă
13. Durata de viață mecanică / electrică: număr maxim de operații / cicluri
14. Rezistență de izolație și tensiune de străpungere
15. Accesorii: iluminare, capac de protecție, etichetă
16. Dimensiuni și formă: gabarit maxim, lungime pârghie, spațiu de acces
17. Mediu de lucru: temperatură, umiditate, pulberi, gaze, șocuri, vibrații, câmp magnetic
18. Grad de protecție la mediu: IPxy
19. Întreținere: curățare, dezinfectare.

Abrevieri legate de comutatoare.
NC: Circuit normal închis
NO: Circuit normal deschis
SPST: Single Pole Single Throw (1 intrare, 1 ieșire)
SPDT: Single Pole Dual Throw (1 intrare, 2 ieșiri)
DPST: Dual Pole Single Throw (2 intrări, 1 ieșire)
DPDT: Dual Pole Dual Throw (2 intrări, 2 ieșiri)
MBB: Make Before Break – Comutatorul e configurat să facă o pauză (open) înainte de a angaja (closing) un nou contact.
BBM: Break Before Make – acționează la fel ca MBB
Throw: Aruncare, alocare când un pol e conectat la ieșire.
Watertight: Etanșare la apă.
Wiping Action: Acțiune de auto-curățare.

UN LIDER AL PRODUSELOR DE INTERFAȚĂ OM – MAȘINĂ
Întrerupătoare, Indicatoare LED, Joystick-uri, Panouri de comutare
De la crearea sa în 1952, APEM a devenit unul dintre cei mai importanți producători de interfețe om-mașină la nivel mondial. APEM dezvoltă și fabrică produse profesionale de comutare pentru piețe diversificate, inclusiv instrumentație, medicale, comu­nicații, automatizări industriale, transport și apărare.

Toate produsele APEM: https://www.apem.com/int/13-main-catalog

Un comutator mic. O problemă gigantică. Lumea sărbătorește 50 de ani de la cea mai mare realizare a speciei noastre. Neil Armstrong și Buzz Aldrin au fost primii oameni care au ajuns pe Lună, în 20 Iulie 1969. Uimitor e cât de mult s-a făcut pe baza regu­lilor de bază ale ingineriei. Și, a comutatoarelor de circuite. Pe modulul lunar, unui comutator simplu (push/pull switch) i s-a spart butonul de acționare. În timpul mișcărilor în spațiul mic, cu “rucsacii” în spate, a fost lovit un panou și s-a deteriorat butonul respectiv. Lista de verificări, detaliind instrucțiunile cu privire la ce trebuie făcut în diverse cazuri, include note de mână scrise de Aldrin, pe măsură ce parcurgea lista. Cei doi astronauți erau în modulul lunar, pregătind plecarea de pe suprafața lunară, când Aldrin a descoperit o dezvoltare potențial letală (după ce aproape scăpaseră cu bine de aselenizare!). El a folosit capătul deschis al capacului pixului pentru a acționa un întrerupător de circuit, făcându-l iar operațional. Fără acționarea acestuia rămâneau pe Lună. Era comutatorul de armare a motorului de ascensiune.

Constantin Savu
Director General
Ecas Electro

ECAS Electro | www.ecas.ro

ECAS Electro (www.ecas.ro) este distribuitor autorizat al produselor APEM

Detalii comerciale: birou.vanzari@ecas.ro
Detalii tehnice: Ing. Emil Floroiu | emil@floroiu.ro

S-ar putea să vă placă și