Un nou ceas atomic cu cesiu asigură o precizie a timpului (de 100 ns holdover) timp de luni de zile

5071B de la Microchip este un produs comercial compact de cronometrare care oferă ușurință de implementare în mai multe industrii

by gabi

De la aplicațiile de zi cu zi, cum ar fi telefoanele mobile și serviciile bancare, până la misiunile complexe de apărare subacvatică, nevoia de soluții de cronometrare precisă a timpului este esențială pentru a proteja și procesa datele conform cerințelor. Multe dintre aceste aplicații se bazează pe sistemele globale de navigație prin satelit (GNSS) pentru a furniza acel timp și acea frecvență precisă, dar GNSS este susceptibil la atacuri de bruiaj și de piraterie. Pentru a oferi mai multor industrii – inclusiv telecomunicațiilor, centrelor de date, metrologiei, aviației și apărării – o soluție precisă și pe termen lung de cronometrare a timpului, Microchip Technology a prezentat ceasul atomic cu cesiu 5071B, care poate asigura (autonom) păstrarea timpului pentru luni de zile în cazul în care GNSS este blocat.

Modelul 5071B de la Microchip este următoarea generație de ceasuri comerciale cu cesiu care vine în completarea actualului 5071A, acesta fiind, de mai bine de trei decenii, principalul contribuitor în ceea ce privește timpul la nivel internațional. 5071B este disponibil într-o carcasă de 19 inch cu înălțimea 3U pentru montare în rack, oferind astfel un produs compact pentru a funcționa în medii în care poate fi ușor de transportat și securizat, față de o alternativă mai mare, proiectată special pentru mediile de laborator.

Modelul 5071B beneficiază de componente electronice îmbunătățite pentru a rezolva posibilele probleme legate de uzura morală sau de circuitele care nu sunt conforme cu normele RoHS. Produsul asigură un holdover de 100 ns pentru mai mult de două luni, menținând sincronizarea sistemului atunci când semnalele GNSS precum GPS sunt oprite. De exemplu, această capabilitate ar permite unei rețele 5G să se mențină pe deplin operațională timp de luni de zile fără GNSS.

Deoarece este un produs cu tub cu fascicul de cesiu fără derivă deterministă de frecvență pe termen lung, 5071B oferă o precizie absolută a frecvenței de 5E-13 sau 500 de cvadrilioane în toate condițiile de mediu specificate, pe toată durata de viață a produsului.

Pentru aplicațiile militare care necesită utilizări rapide pentru radarele de sistem, stabilitatea de 5E-13 elimină necesitatea achiziționării de surse de sincronizare externe înainte de a radia. În cazul comunicațiilor prin satelit, acest lucru permite utilizatorului să emită și să transmită în benzi de frecvență foarte mici fără a ieși din bandă pe întreaga durată de viață a produsului.

Atunci când este implementat, un produs precum 5071B ar putea menține și sincroniza mai bine comunicațiile critice dintre o aeronavă și turnul de control. Controlul traficului aerian din Statele Unite utilizează sistemele ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast) și WAM (Wide Area Multilateration) pentru a localiza cu precizie poziția aeronavelor în spațiul aerian al țării. Stabilitatea modelului 5071B permite localizări mai precise și continuarea funcționării în timpul întreruperilor GNSS.

În prezent, 5071B este compatibil în totalitate cu Directiva privind restricționarea substanțelor periculoase (RoHS), ceea ce face ca acest produs să fie disponibil în regiunile în care există anumite politici de reglementare.

Microchip oferă cel mai larg portofoliu de sisteme de ceasuri și sincronizare din industrie. Soluțiile sale de ultimă generație se bazează pe moștenirea îndelungată a companiei în domeniul sincronizării și cronometrării și pe integrarea verticală a tehnologiilor sale de bază în domeniul cronometrării.

Instrumente de dezvoltare

Ceasul atomic cu cesiu 5071B este susținut de instrumentul software Clockstudio™ pentru controlul și monitorizarea datelor.

Microchip Technology

S-ar putea să vă placă și