u-blox lansează o nouă platformă GNSS pentru o precizie sporită a poziționării în mediul urban

Platforma u-blox F10 sporește precizia de poziționare prin reducerea efectelor “multipath”, simplificând procesul de localizare rapidă a unui vehicul.

by gabi

u-blox a lansat F10, prima platformă dual-band GNSS (Global Navigation Satellite Systems) a companiei, care combină benzile L1 și L5 pentru a oferi o rezistență sporită la propagarea multipath (pe căi multiple) și o precizie de poziționare la nivel de metru. Platforma se adresează aplicațiilor de mobilitate urbană, cum ar fi telematica post-vânzare și micromobilitatea.

Aplicațiile care utilizează receptoare GNSS pentru poziționare precisă sunt în creștere. Totuși, receptoarele actuale nu sunt foarte performante în zonele urbane. O poziționare precisă și fiabilă în mediile urbane dense, unde clădirile sau frunzișul copacilor pot reflecta semnalele satelitare, necesită receptoare GNSS care să atenueze efectele multipath. Rezistența benzii L5 la aceste efecte îmbunătățește semnificativ precizia poziționării. Combinat cu banda L1, foarte bine definită, un receptor GNSS cu bandă dublă L1/L5 poate oferi o precizie de poziționare mai mică de 2 m (CEP50), față de aproximativ 4 m doar cu banda L1. Echipa u-blox a efectuat teste de conducere în mai multe zone urbane, confirmând o îmbunătățire semnificativă față de receptoarele GNSS L1.

Algoritmul firmware-ului platformei F10 prioritizează semnalele din banda L5 în mediile cu semnal slab, asigurând o precizie de poziționare fiabilă chiar și atunci când este asociat cu antene mici. Platforma este, de asemenea, echipată cu o tehnologie de protecție împotriva erorilor sau incertitudinilor în poziționare (protection-level technology) care oferă o estimare în timp real a preciziei de poziționare, demnă de încredere.

Atunci când un modem celular se află extrem de aproape de un receptor GNSS, acesta poate interfera cu semnalul receptorului. Unele module F10 (NEO-F10N, MAX-F10S și MIA-F10Q) sunt echipate cu un circuit RF robust, care permite ca GNSS și modemul celular să opereze fără interferențe.

Platforma u-blox F10 este pin-compatibilă cu generația anterioară u-blox M10. De asemenea, suportă tehnologia u-blox AssistNow, care asigură un serviciu A-GNSS online în timp real, cu disponibilitate globală, pentru a reduce timpul GNSS TTFF (time-to-first-fix) și consumul de putere.

Kitul de evaluare u-blox EVK-F101 va fi disponibil în aprilie 2024.

* Sursă: GNSS Chip & Module Market Analysis

u‑blox

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu