TSMC anunţă o premieră în industrie: procesul de 0.13 µm pentru semnale mixte

by donpedro

O nouă platformă pentru transceiver-ul cuadruplu de Gigabyte Ethernet al firmei Broadcom

Hsinchu, Taiwan, 7 Martie, 2001 – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cea mai mare topitorie de siliciu dedicată din lume, anunţă lansarea primului proces tehnologic de 0.13µm, pentru semnale mixte. În ştirea precedentă anunţasem un proces tehnologic de “numai” 0.15µm, dar acela era pentru circuite logice şi pentru producţia de serie foarte mare. Procesul de 0.13µm a fost folosit în premieră pentru noul transceiver cvadruplu BCM5404 al firmei Broadcom, un circuit pentru reţeaua Ethernet cu viteza de 1 gigabit, ce foloseşte cuprul pentru interconexiuni.
Dispozitivul Broadcom a fost unul din primele beneficiare ale procesului de 0.13µm al firmei TSMC pentru a realiza module de semnale mixte (analogic şi digital). Astfel, transceiverul Broadcom reprezintă o accelerare cu două trimestre a drumului TSMC către furnizarea de componente pentru semnale mixte.
Produsul firmei Broadcom, BCM 5404, este un “Quad Gigabit Copper Transceiver”. Numele indică faptul că este un transceiver cu viteza de 1Gigabit cu trasee de interconexiune de cupru, primul care foloseşte un proces tehnologic de 0.13 µm şi la care toate straturile de conexiune sunt de cupru. El a fost fabricat la trei luni după ce firma TSMC a anunţat livrarea în premieră mondială a primelor dispozitive logice CMOS cu linii de 0.13 µm.
Broadcom şi TSMC au colaborat strâns în ultimii doi ani, pentru a pune la punct modulele de semnal mixt necesare pentru acest produs. Numai parteneriatul “strategic”” a permis firmei Broadcom să realizeze performanţe superioare, un preţ mai scăzut şi un consum de curent mult mai mic.
Firma Broadcom deţinea deja supremaţia pe piaţa transceiverelor cvadruple de Gigabit Ethernet, dar acestea rămâneau un domeniu de vârf, costisitor. Noul dispozitiv permite “democratizarea” transmisiei de date de bandă foarte largă, deoarece uşurează accesul reţelei de foarte mare viteză Gigabit Ethernet la calculatoarele desktop, dublând numărul de porturi, reducând costul sistemului şi scăzând puterea disipată la incredibila valoare de mai puţin de 1W pentru fiecare port.
Noul Quad Gigabit Transceiver al firmei Broadcom permite proiectanţilor de sisteme să creeze comutatoare şi routere de Gigabit Ethernet cu 24 şi 48 de porturi, cu un consum redus. Noile comutatoare au aceeaşi amprentă ca înaintaşii lor Fast Ethernet, dar performanţe net superioare. Astfel, se asigură o migraţie uşoară de la reţeaua Fast Ethernet (debit de 100 milioane biţi/sec) la Gigiabit Ethernet (1 miliard de biţi/sec), în condiţiile în care la noi majoritatea reţelelor locale sunt pe Ethernet BNC, cu debitul teoretic de 10M biţi/sec.

Despre procesul de 0.13 µm al firmei TSMC
În mod cert, firma TSMC şi-a sporit avansul tehnologic în domeniul proceselor de 0.13µm. Firma speră ca până în luna iunie a acestui an să implementeze proiectele a nu mai puţin de 40 de clienţi folosind procesul de 0.13µm. În luna martie, 12 proiecte ce folosesc această geometrie de proces erau fie în fabricaţie fie deja livrate. Două produse sunt în faza de producţie-pilot, şi alte patru au fost complet verificate pe siliciu de către beneficiar. În plus, numeroase alte proiecte vor fi verificate pe procesul de 0.13µm folosind sistemul de plachete multi-proiect CyberShuttle al firmei TSMC.
Procesul avansat de 0.13µm al companiei TSMC oferă o familie tehnologică completă, ce include nucleul logic, varianta de înaltă performanţă, de viteză ultra-ridicată şi de consum redus. Platforma tehnologică de 0.13µm acceptă circuite logice, memorie SRAM înglobată, memorie flash, precum şi tehnologii de semnal mixt (analogic şi digital) şi de radiofrecvenţă pentru aplicaţii de tip “întreg sistemul pe un singur cip” (SoC).
Procesul utilizează interconexiuni de cupru, de mare conductibilitate, şi dielectrici cu permitivitate redusă, pentru a reduce întârzierile pe interconexiuni.

Despre procesul de 0.13 µm
pentru semnale mixte / radiofrecvenţă

Procesul de 0.13µm pentru semnale mixte şi radiofrecvenţă al firmei TSMC reprezintă un progres agresiv în domeniul semnalelor mixte şi al frecvenţelor foarte înalte, unde firma avea deja o poziţie de lider mondial. Aceste procese sunt pe deplin compatibile cu procesul de vârf de 0.13µm al firmei pentru semnale logice, dar oferă capabilităţi suplimentare. Acum sunt disponibile module de semnal mixt, bazate pe procesul pentru semnale numerice. Până la sfârşitul acestui an vor fi oferite module cu toate facilităţile pentru semnale mixte şi radiofrecvenţă, care vor include condensatoare şi rezistori de precizie pentru funcţiile de înaltă performanţă de semnal mixt şi inductanţe de bună calitate, varactoare şi diode pentru funcţiile de radiofrecvenţă. Procesul optimizat va avea o frecvenţă de tăiere a tranzistoarelor NMOS mult mai ridicată de 80GHz, ceea ce este foarte atractiv pentru proiectele de semnal mixt şi RF destinate să lucreze la frecvenţe foarte înalte.
http://www.tsmc.com

S-ar putea să vă placă și