Tranzistori de semnal mic cu străpungere (BISS)!

by donpedro

În limba engleză breakthrough înseamnă pătrundere, străpungere, atât în sensul propriu (pătrunderea zonei de sarcină spaţială a joncţiunii, tensiune de străpungere) cât şi în cel figurat (o realizare deosebită, o descoperire revoluţionară). Se pare că în cazul noului tip de tranzistoare se aplică ambele înţelesuri ale cuvântului!

BISS (Breakthrough In Small Signal) oferă un consum de energie foarte redus şi o capacitate excepţional de ridicată în curent de colector. Noile tranzistoare de la Philips se bazează pe o tehnologie inovatoare ce foloseşte o grilă de emitori, şi prezintă un consum de putere foarte mic concomitent cu capabilităţi deosebite de curent de colector. Aceasta le face ideale pentru o mulţime de aplicaţii sensibile la consumul de energie, atât în domeniul profesional cât şi în cel de larg consum.
Philips Semiconductors oferă acum o nouă familie de tranzistoare bipolare, BISS, care se caracterizează printr-o tensiune de saturaţie emitor-colector extrem de scăzută, datorată grilei cu un număr foarte mare de micro-emitori. Practic, se aplică în domeniul “bătrânelor” tranzistoare bipolare perfecţionările tehnologice puse la punct în ultimii 20 de ani pentru tranzistoarele MOS de mare putere. BISS sunt tranzistoare de semnal mic, de joasă frecvenţă, cu o eficienţă foarte ridicată.
Avantaje faţă de tranzistoarele clasice de semnal mic:
• Tensiunea de saturaţie colector- emitor (VCEsat) redusă cu mai bine de 50%;
• Capabilitate de curent de colector în regim continuu sporită cu până la 200% în capsula SC-74 şi cu 66% în capsula SOT223;
• Puterea disipată redusă cu 30% în capsula SC-74 şi cu 55% în capsula SOT223 (pentru anumite condiţii de funcţionare);
• Generarea de căldură diminuată cu circa 65%
Aplicaţii
Consumul de energie extrem de scăzut al acestor noi tranzistori de semnal mic face ca ei să fie ideali pentru o serie întreagă de aplicaţii cu alimentarea de la baterie, cum ar fi segmentele de piaţă de telecomunicaţii mobile şi de echipamente şi terminale portabile, miniaturizate (handheld). Mai mult, puterea disipată foarte redusă împreună cu capacitatea ridicată în curent de colector înseamnă că ele oferă avantaje importante şi pentru alte segmente de piaţă: industria autovehiculelor şi echipamentele casnice, pentru care o disipaţie de căldură redusă este adeseori un factor critic. Pentru echipamentele profesionale, există soluţii consacrate de evacuare a căldurii degajate, dar pentru cele de larg consum, este preferabil să se evite radiatoarele voluminoase şi ventilatoarele de răcire!
www.philips.semiconductors.com