ST va furniza senzorii de silicon special proiectaţi pentru CERN în căutarea particulelor nucleare insesizabile
Geneva, 24 iunie 2002 – STMicroelectronics, a anunţat că a fost aleasă să furnizeze componentele critice pentru cea mai ambiţioasă colaborare ştiinţifică mondială, Large Hadron Collider (LHC) fiind creată de CERN, Organizaţia Europeană Pentru Cercetare Nucleară, cu participarea unor cercetători din peste 30 de ţări.
ST va furniza senzori de silicon special proiectaţi care vor detecta particulele nucleare generate de experimentele LHC, incluzând experimente proiectate să detecteze
particule cunoscute ca Higgs Boson a căror existenţă, dacă este verificată, are implicaţii cruciale pentru fizica teoretică.
ST va fabrica special circa 20.000 senzori, de opt tipuri diferite, care vor fi utilizaţi să detecteze particulele subatomice create de coliziunea altor particule care au fost accelerate pentru a atinge energii de coliziune foarte mari. Deoarece senzorii au o arie de circa 100 de ori mai mare decât chipurile de silicon convenţionale, fabricarea lor necesită cele mai stricte precauţiuni pentru a elimina impurităţile şi defectele din cristalul siliconului.
Senzorii ST vor fi utilizaţi în una din cele mai importante experimente care vor fi realizate când LHC începe să lucreze în 2005. Cunoscut sub numele “Compact Muon Solenoid” (CMS), experimentul este prevăzut să ofere, printre alte lucruri, un răspuns definitiv la întrebarea care a torturat fizica nucleară timp de mai mult de 30 de ani: există Higgs Boson?
Senzorii vor fi fabricaţi la filiala ST din Catania, Italia, folosind o tehnologie similară în complexitate cu cea folosită la producerea tranzistorilor MOSFET de putere. Totuşi, deoarece fiecare senzor măsoară în jur de 9 cm x 9 cm, mult mai mare decât un chip de silicon tipic, este posibilă potrivirea numai a unui senzor pe fiecare strat subţire de silicon ultra pur care trece prin ciclul de fabricaţie, şi implică opt faze de bază ale procesării.
Fizicienii au calculat că Higgs Boson, dacă există, va fi produs numai de o coliziune la fiecare o mie de miliarde de coliziuni dintre protonii de înaltă energie, ceea ce înseamnă că vor fi necesari senzori de cea mai mare
performanţă pentru a o detecta.
http://www.st.com.