Sonar pentru parcare “Good old”

by donpedro

CARACTERISTICI
se cuplează automat la intrarea în marşarier;
display de tip led-bargraph;
avertizare sonoră;
proiectare de tip “good old”, fără microcontrolere

Conectat la luminile de mers înapoi, el se conectează automat şi indică distanţa până la cel mai apropiat obstacol (în funcţie de unghi) pe o scală formată din LED-uri. Atunci când se aprinde ultimul LED se activează un buzzer care vă indică să opriţi imediat.
El funcţionează pe principiul sonarului, trimiţând o serie de unde ultrasonice şi apoi ascultând la primul ecou. Seria de unde este generată de un oscilator realizat cu U4D (trebuie reglată frecvenţa folosind TR2 pentru a obţine 40kHz sau sensibilitate maximă), U4E este un buffer de ieşire şi U4F amplifică semnalul dublând căderea de tensiune de pe traductorul piezoelectric TX. Este generată o nouă serie de unde de fiecare dată când numărătorul decadic (4017 din schemă) este în starea de reset, astfel că este selectată ieşirea 0. Celelalte ieşiri (1 la 9) sunt scanate secvenţial după generarea seriei de unde, până în momentul în care un ecou ajunge înapoi la receptorul RX. Semnalul este apoi amplificat de tranzistorul din etajul de intrare ce determină comutarea monostabilului construit cu U4A – U4B. Monostabilul opreşte temporar scanarea, iar LED-ul corespunzător cu distanţa până la obstacol se aprinde. Buzzer-ul este acţionat atunci când se aprinde primul LED (distanţă minimă).
Atunci când timpul monostabilului expiră, scanarea este reluată şi se reporneşte secvenţa de trimitere-ascultare. Dacă nu este recepţionat nici un ecou, scanarea este continuă şi toate LED-urile sunt stinse.

Reglare:
Se reglează TR2 pentru sensibilitate maximă (tipic 40 kHz pentru cele mai uzuale traductoare ultrasonice de pe piaţă). Se reglează TR1 pentru domeniul pe care îl alegeţi. Reglarea la o rezistenţă minimă scurtează distanţa pentru fiecare LED (domeniu minim). Sugestia mea este să alegeţi un domeniu de 90 cm (10 cm pentru fiecare LED).

Sugestii:
În primul rând trebuie să fiţi atenţi să nu inversaţi transmiţătorul ultrasonic cu receptorul ultrasonic: cele două sunt foarte asemănătoare şi vă sugerez să le marcaţi în momentul în care le cumpăraţi. În timpul reglărilor, aşezaţi traductorul ultrasonic alături de marginea unei table, la 10 cm unul de altul. Reglaţi apoi TR1 şi TR2 folosind o suprafaţă rigidă (de exemplu o bandă de metal) aşezată în faţa traductoarelor, la distanţe variabile.
Eu am folosit acest sonar foarte mulţi ani. El a fost instalat sub bara din spate a maşinii, într-o carcasă din plastic. Nu alegeţi o carcasă prea mică: separaţi întotdeauna traductoarele la o distanţă de 7-10 cm cu un material izolant fonic, altfel receptorul va recepţiona unda directă în locul celei reflectate. Acest lucru este valabil şi dacă sunetul circulă printr-un material rigid, astfel că este bine ca cele două traductoare să fie plasate pe suporţi diferiţi.
Traductoarele nu vor fi montate sub acţiunea directă a razelor solare sau a ploii.

Schema electronică

S-ar putea să vă placă și