În contextul dezvoltării rapide a sectorului de asistență medicală, se pune din ce în ce mai mult accentul pe soluțiile de asistență medicală la domiciliu. Conectorii medicali sunt o componentă esențială a acestei modificări de paradigmă. Astfel de dispozitive joacă un rol deosebit de important în asigurarea comunicării neîntrerupte între diferite dispozitive medicale, asigurând siguranța pacienților și îmbunătățind eficacitatea generală a sistemelor de asistență medicală la domiciliu. Ryan Humphreys, Asociat și Manager de produs la PEI-Genesis, firmă specializată în soluții de cabluri și conectori, explică cerințele de design din spatele conectorilor medicali folosiți în asistența medicală la domiciliu.
Importanța asistenței medicale la domiciliu a crescut considerabil în ultimii ani, datorându-se unor factori precum îmbătrânirea populației, creșterea costurilor de asistență medicală și cerințele de protejare și auto-testare din timpul pandemiei de COVID-19.
Acum, pacienții au mai multe opțiuni de tratare a afecțiunilor cronice, pot beneficia de îngrijire postoperatorie și chiar de diagnosticare la domiciliu. Însă, pentru a face trecerea de la spital la îngrijire la domiciliu, este nevoie de un sistem de dispozitive medicale fiabile și interconectate. Conectorii medicali sunt coloana vertebrală a acestui sistem, facilitând fluxul de date și alimentare cu energie dintre dispozitive, fără a compromite siguranța pacienților.
Insider Intelligence previzionează că piața globală a sistemelor de monitorizare a pacienților la distanță va ajunge să valoreze 1,7 miliarde USD până în 2027. Într-o notă similară, conform unui raport McKinsey recent, asistența medicală la domiciliu are potențialul să le ofere consumatorilor servicii de asistență de calitate superioară, la un cost mai scăzut pentru sistemele medicale. Acest lucru devine posibil datorită progreselor înregistrate de tehnologia dispozitivelor medicale, cu precădere inovațiile din designul conectorilor electrici.
Cerințe pentru conectori pentru utilizare casnică
Conectorii medicali pentru asistență medicală la domiciliu sunt eroii sistemelor medicale moderne. Ei permit funcționarea unitară a dispozitivelor medicale interconectate în confortul casei pacienților. Acești conectori trebuie să fie robuști pentru a face față utilizării zilnice intense, să beneficieze de protecție IP67 prin etanșare împotriva pătrunderii corpurilor străine și a apei și să fie echipate cu ecranare EMI pentru a optimiza transmiterea fiabilă a datelor. Deși aceste calități constituie avantaje ale conectorilor pentru asistență medicală la domiciliu, așteptările pacienților sunt diferite.
Conectorii medicali trebuie să fie ușor de curățat și dezinfectat pentru a preveni răspândirea infecțiilor. Pentru a asigura aceste calități, materialele netede și neporoase precum plasticul și modelele etanșe sunt esențiale.
Spațiul limitat poate fi o problemă atunci când pacientul utilizează dispozitive medicale, precum glucometre sau tensiometre, în propria locuință. Este posibil ca pacienții să se confrunte deja cu limitări ale mobilității din cauza afecțiunilor de care suferă. De aceea, dispozitivele masive și complexe nu ar fi practice.
Pentru dispozitivele medicale de uz casnic, conectorii ‚push-pull’ din plastic sunt aleși adesea în detrimentul celor metalici pentru că sunt eficienți din punct de vedere al costurilor și au proprietăți igienice. Datorită dimensiunii compacte, sunt compatibili cu dispozitivele medicale portabile sau purtate pe corp, pentru ca pacienții să nu resimtă disconfortul cauzat de aparate incomode și complicate.
Similar, conectorii din plastic nu sunt conductori de energie electrică, reducând riscul de electrocutare sau de interferență pe durata utilizării dispozitivului. În plus, sunt mai rezistenți la coroziune și pot face față la expunerea la diferite condiții de mediu, motiv pentru care sunt fiabili la utilizarea pe termen lung.
De asemenea, dispozitivele de uz casnic trebuie să fie capabile să tolereze manipularea brutală. Pacienții transportă dispozitivele în geantă sau în buzunar, ceea ce poate cauza uzura componentelor electrice. Plasticul este preferat în detrimentul metalului fiindcă, în cazul deteriorării, conectorii din plastic sunt mai ușor de procurat și mai ieftin de înlocuit.
Protejarea componentelor interne
Pentru a proteja componentele interne ale conectorilor și cablurilor, LEMO Redel a integrat manșoane cu eliberare în exterior în designul sistemelor de înclichetare cu conector ‚push-pull’ din plastic. Această caracteristică garantează păstrarea conexiunii intacte chiar dacă un operator trage de cablu. În situații în care este necesară decuplarea rapidă de la dispozitiv, operatorii pot trage ușor de manșonul cu eliberare în exterior pentru deconectarea rapidă.
Asigurarea protecției soluțiilor de interconectare și a contactelor este un aspect esențial al designului conectorilor pentru dispozitivele medicale. Este un aspect deosebit de important pentru că acești conectori trebuie să reziste la viteze și densități mai mari pentru a facilita achiziția și transferul unui volum de date superior. Având în vedere că cererea pentru servicii de monitorizare a pacienților la distanță prezintă potențial de creștere, este extrem de important să se garanteze siguranța și eficiența elementelor de calcul ale conectorului.
Fiabilitatea și ușurința utilizării sunt calități imperative pentru conectorii de dispozitive medicale, indiferent dacă sunt utilizați în mediul spitalicesc sau casnic. Conectorii ‚push-pull’ din plastic de la LEMO Redel sunt proiectați pentru a fi ușor de utilizat și pot avea coduri cromatice pentru asocierea cu dispozitivul, reducând probabilitatea nepotrivirii accidentale. Mai mult, materialul carcasei rezistă la sterilizare fără riscul de pătrundere a apei, minimizând potențialul de contaminare bacteriană. Conectorii sunt echipați și cu un clic sonor când sunt conectați pentru a avertiza utilizatorul când sunt așezați complet.
Sublinierea încrederii
Similar cu încrederea pacienților în medici, este imperativ ca producătorii de echipamente originale pentru dispozitive medicale să aibă încredere în furnizori, pentru a fi siguri că primesc conectorii corespunzători.
Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze, proiectanții de conectori medicali trebuie să continue să fie vigilenți în privința soluțiilor inovatoare. Pe lângă îndeplinirea cerințelor de bază, acestea trebuie să îmbunătățească calitatea generală a îngrijirii furnizate în serviciile de asistență medicală la domiciliu. Astfel, contribuie semnificativ la transformarea continuă a sistemelor de asistență medicală, responsabilizându-i pe pacienți și pe îngrijitorii acestora să participe activ la îngrijirea sănătății și a stării de bine din confortul locuinței.
PEI-Genesis răspunde la cererea în creștere pentru asistență medicală la domiciliu, prin încheierea de parteneriate cu producători, cu integrarea flexibilității, a performanței și a siguranței înalte în modele ergonomice.
Pentru a explora gama extinsă de mărci de conectori pentru dispozitive medicale și gamele de produse pe care le poate oferi PEI-Genesis, vizitați www.peigenesis.com.