Sisteme electronice de marcare 3M DynatelTM M iD

by donpedro

Este ştiut faptul că odată cu dezvoltarea aglomerărilor urbane a crescut şi densitatea utilităţilor existente în subteranul acestora, instalaţii de apă, gaze, energie electrică şi instalaţii de telecomunicaţii. În practica de operare a instalaţiilor subterane se întâmplă ca timpul necesar pentru localizarea traseului să fie în unele cazuri mai mare decât timpul de efectuare a reparaţiei.

În general, pentru detectarea instalaţiilor subterane metalice se poate utiliza o metodă de detectare bazată pe energia undelor radio, folosind un emiţător şi un echipament de localizare. Odată cu apariţia conductelor de polietilenă la instalaţiile de apă şi gaz această metodă nu a mai putut fi folosită.
Pentru a adresa nevoia de localizare a operatorilor de instalaţii subterane, 3M are în portofoliul său de produse sistemul de markeri electronici ScotchMarkTM, un sistem tehnologic avansat care permite localizarea subterană şi stocarea de date referitoare la facilităţile subterane. Acest sistem nu este un detector de metale ci este un sistem care operează pe o tehnologie similară cu a radarului care permite ignorarea liniilor metalice şi a altor resturi metalice din pământ. Original conceput cu ani în urmă pentru o companie telefonică, sistemul de markeri ScotchMarkTM este astăzi folosit în mai multe domenii.
Odată cu asignarea unei frecvenţe unice pentru fiecare grup de utilităţi, sistemul de markeri ScotchMarkTM este utilizat la companiile de energie, apă, gaz şi telecomunicaţii din întreaga lume.
Sistemul de markeri 3M constă dintr-un marker care conţine o antenă precis acordată, care este îngroapată de către operatorul utilităţii în timpul construcţiei sau reparaţiei. Al doilea component al sistemului este un locator portabil care transmite frecvenţele radio specifice, semnalul fiind absorbit de către marker şi retransmis apoi către receptor.
În tabelul de mai jos este prezentată o listă cu aplicaţiile uzuale.

Aplicaţii
La sfârşitul anului 2002 a fost lansată pe piaţă seria de markeri 3M EMS 1400 iD care, pe lângă faptul că permit identificarea precisă a locului unde au fost îngropaţi, sunt preprogramaţi cu un număr de identificare unic, care este ataşat pe o etichetă cu cod de bare. Markerii ID pot fi programaţi să includă informaţii specifice clientului, cum ar fi data despre facilitatea respectivă, tipul aplicaţiei, data plasării, nivele de pericol şi alte informaţii importante. Aceste informaţii sunt stocate şi codate de către utilizator folosind locatorul 3MTM DynatelTM 1420 sau 2200M-iD. Când locatorul 1420 sau 2200M-iD trimite un semnal cu comanda “citeşte”, markerul ID va răspunde trimiţând înapoi datele stocate anterior. În premieră, facilităţile subterane pot fi identificate cu certiudine chiar şi în medii dificile. După ce locatorul a citit datele, pot fi transferate în PC-ul utilizatorului. Lista cu numerele de identificare ale markerilor poate fi încărcată în locator pentru o căutare şi identificare rapidă.

Ball Markerii iD 3M EMS 1400 rezistă în toate tipurile de sol şi în prezenţa tuturor tipurilor de congestie. Datorită diametrului de 10,16 cm, pot fi aruncate cu uşurinţă în şanţuri de dimensiuni standard. Sistemul de “plutire liberă” în interiorul unui înveliş impermeabil din polietilenă, asigură întotdeauna o poziţie orizontală markerului, indiferent de poziţia în care a fost plasat în pământ. Ball markerii din seria ID pot fi citiţi de la adâncimea de 1,5m. Lider de mai bine de 25 de ani în domeniul sistemelor de marcare electronică (EMS), 3M continuă definirea de standarde de calitate şi inovaţie.
Construit pentru a se potrivi în locuri înguste, până la o adâncime de 1,5m, ball markerul cu diametrul de 10,16cm, conţine un amestec biodegradabil, fără efecte nocive asupra oamenilor, animalelor sau mediului înconjurător.
Pentru a putea detecta si programa ball markerii, 3M a dezvoltat o noua serie de locatoare 3M Dynatel seria 2200M-iD cu aceeaşi funcţionalitate ca şi modelele precedente, dar care au în plus capabilitatea de a citi şi scrie informaţie programată în noii Ball Markeri 3M EMS 1400 iD.

Informaţii ca număr de identificare unic pre-programat, date despre facilităţi, tipul aplicaţiei, data instalării şi alte detalii, pot fi citite, stocate şi transmise înapoi în calculatorul personal pentru un management îmbunătăţit al resurselor.
Sistemele de localizare ScotchMarkTM ajută operatorii de facilităţi subterane la protejarea bunurilor, îmbunătăţirea siguranţei şi productivităţii, corelare cu hărţile de trasee, identificarea facilităţilor subterane în absenţa înregistrărilor.
Personalul din teren poate lua cunoştinţă despre proprietarul facilităţii subterane foarte precis. Sistemul este eficient şi în condiţii severe.Utilizarea sistemului de marcare 3M DynatelTM ScotchMarkTM reduce apariţia riscului de accidente, distrugeri.

3M România SRL
Dipl.Ing.Andrei Pietruschevici
Tel + 40 21 2028000; Fax +40 21 2243184
innovation.ro@mmm.com; www.3m.com
Piaţa Montreal nr.10 – World Trade Center, Et. 2, Sector 1,
Bucureşti 77334, Romania

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu