SISTEME DE RECEPŢIE ŞI DISTRIBUŢIE A SEMNALULUI TV

by donpedro

În acest articol vă prezentăm o serie de mini-staţii ALCAD folosite în sisteme comunitare de mici dimensiuni.

SCURTĂ PREZENTARE
Din punct de vedere al modului de recepţie şi distribuţie al semnalului de televiziune există trei variante posibile:
1. Recepţie individuală, caz în care utilizatorul are o instalaţie de recepţie terestră / satelit şi pe care o foloseşte doar el.
2. Recepţie comunitară (colectivă) care deserveşte un grup de utilizatori (grup de case sau blocuri de locuinţe).
3. Recepţie CATV, implică un operator de cablu care oferă serviciul de distribuire cu plată a canalelor de radio şi televiziune către abonaţi.
Fiecare din aceste aceste soluţii au avantaje şi dezavantaje atât din punct de vedere tehnic (al calităţii recepţiei) cât şi din punct de vedere financiar. Nu dorim să dezvoltăm acest subiect cel puţin deocamdată deoarece sunt foarte multe lucruri de spus. În ceea ce priveşte situaţia din ţara noastră pe termen scurt soluţia a treia este cea mai răspândită. Din păcate nivelul de penetrare a televiziunii prin cablu este undeva la 50% din numărul total de locuinţe din România restul neavând acces la acest serviciu. În această categorie intră zonele în care costurile care ar implica o reţea de cablu ar fi foarte ridicate şi în acest fel nu sunt atractive pentru operatorii de CATV. Există de asemenea tendinţa pentru familiile cu situaţie materială bună de a-şi construi în zone din afara marilor oraşe a unei locuinţe de vacanţă în zone de agrement care nu au acces la serviciu CATV.

MINI-STAŢIA COMUNITARĂ ALCAD CF-512

Figura 1

În continuare vom prezenta mini-staţia ALCAD CF-512 care este destinată realizării unui sistem comunitar de până la 40 de utilizatori. Ea este echipată cu 5 intrări: 3 de UIF în banda 470-862Mhz, 1 intrare FIF BIII în banda 175-230Mhz şi 1 intrare FIF BI+FM în banda 47-108Mhz. De asemenea, pe fiecare din cele 5 intrări ale sistemului există posibilitatea de reglaj al nivelului şi tele-alimentare automată cu o tensiune de +24V/60mA a unor eventuale amplificatoare care pot fi montate la antene. Sursa de alimentare este în comutaţie asigurând un consum redus de energie (aprox. 6VA) precum şi protecţie în caz de avarie. Amplificatorul este prevăzut cu o ieşire de semnal precum şi cu o ieşire de test care permite măsurare şi reglaje fără deconectarea din reţeaua de distribuţie.
În figura 1 este schiţa amplificatorului.

Caracteristicile tehnice principale sunt prezentate în tabelul 1:

Modelul CF-511 este prevăzut doar cu 2 intrări UIF, 1 intrare FIF BIII, 1 intrare FIF BI şi 1 intrare FM.

Figura 2

Figura 3

Modelul CF-513 este identic cu CF-512, dar poate fi prevăzut pe intrările UIF cu filtre de separare conform figurii 2. Acest lucru este foarte util când se doreşte separarea antenelor pe grup de canale.
În figura 3 este prezentat un exemplu de aplicaţie pentru o instalaţie care deserveşte un număr de 12 utilizatori.
Sistemul este format din trei antene de recepţie UIF, o antenă FIF BIII şi o antenă de radio FM.
Distribuţia este realizată pentru o clădire cu 3 nivele având 4 utilizatori pe etaj.

Ing. Adrian Andrei Magazin de prezentare
Antech 98 s.r.l. vânzari de componente electronice pentru industrie
Tel/fax: 01-331.34.04 VECTOR ELECTRONIC s.r.l.
e-mail: aandrei@mailbox.ro Str. Maica Domnului nr. 64
www.alcad .net Tel: 021-242.31.90
Fax : 021-688.12.64

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu