Serviciul de Mesaje Scurte – Partea a III-a

by donpedro

Exemple de receptori mobili de SMS

Figura 3

Figura 3 arată un caz funcţional de MT-SM. Pentru simplitate este ilustrată metoda GSM. Metoda IS-41 este asemănătoare.
Mesajul scurt este trimis de la SME către SMSC.
După procesarea internă, SMSC interoghează HLR şi primeşte informaţii de rutare pentru abonatul mobil.
SMSC trimite mesajul scurt către MSC folosind operaţia forwardShortMessage.
MSC obţine informaţiile privind abonatul de la VLR. Operaţia poate include o procedură de autentificare.
MSC transferă mesajul scurt către MS.
MSC returnează către SMSC rezultatul operaţiei forwardShortMessage.
SMSC returnează, la cererea SME, un raport de stare indicând livrarea mesajului scurt.

Exemple de emiţători de SMS

Figura 4

Figura 4 arată un caz funcţional de MO-SM. Pentru simplitate este ilustrată metoda GSM.
Metoda IS-41 este asemănătoare.
MS transferă SM către MSC.
MSC interoghează VLR pentru a verifica faptul că transferul mesajului nu violează serviciile suplimentare invocate sau restricţiile impuse.
MSC trimite mesajul scurt către SMSC folosind operaţia forwardShortMessage.
SMSC trimite mesajul scurt către SME.
SMSC confirmă MSC succesul rezultatului operaţiei forwardShortMessage.
MSC returnează MS rezultatul operaţiei MO-SM.

Aplicaţii SMS
Iniţial, SMS a fost proiectat pentru a suporta numai mesaje de o anumită mărime, mai ales notificări sau pagini numerice sau alfanumerice. Aceste aplicaţii sunt şi vor continua să fie larg folosite, dar mai sunt nişe pe care SMS le poate exploata.
Transmisiile scurte de date sunt la baza multor aplicaţii care au fost restricţionate la reţelele de date cu terminale fixe incluse în reţele LAN sau reţele WAN. Multe dintre aceste aplicaţii rulează mai bine dacă sunt adăugate posibilităţi de comunicare mobilităţii staţiei. Astfel, un chelner care face plata din cartea de credit a consumatorului chiar la masă, în orice moment, în loc să meargă la un terminal fix POS, va putea servi clientul mai rapid şi mai convenabil.
În mod asemănător, posibilitatea de a urmări poziţia unui mijloc mobil cum ar fi un camion sau încărcătura acestuia este foarte folositor atât pentru furnizor cât şi pentru client. Această aplicaţie necesită doar schimbul de cantităţi mici de informaţie, cum ar fi latitudinea şi longitudinea la un anumit moment, eventual parametri ca temperatura sau umiditatea.
Această aplicaţie nu cere neapărat ca entitatea monitorizată să fie în mişcare. Cerinţele pentru astfel de aplicaţii sunt nevoia de a schimba cantităţi mici de informaţii, iar poziţia trebuie să fie în raza de acoperire a reţelei digitale. De exemplu, ar fi mai rapid, mai uşor şi mai ieftin ca nota de plată pentru mărfurile dintr-un camion să fie generată prin citirea informaţiilor despre marfă cu ajutorul unor traductoare, trimiterea datelor prin intermediul mesajelor scurte către un birou central de procesare a datelor şi emiterea facturii. În mod asemănător, camioanele pot fi atenţionate de faptul că stocurile unui anumit client pentru o anumită marfă sunt mici. Conducătorul camionului poate suna clientul pentru a-i oferi marfa de care are nevoie.
O altă familie de aplicaţii care pot folosi SMS ca mecanism de transport sunt afacerile bancare. Nu este nici un secret că tranzacţiile prin automate bancare şi cele prin Internet sunt mai ieftine decât cele efectuate la o sucursală a băncii. Tranzacţiile prin Internet sunt chiar mai ieftine decât cele prin automatele bancare. Posibilitatea ca abonaţii mobili să-şi verifice conturile, să tranfere fonduri între conturi, să-şi plătească notele de plată este folositoare nu numai pentru abonat, ci şi pentru instituţia financiară. Aplicaţiile pentru petrecerea timpului liber pot de asemenea folosi SMS. Exemple ar putea fi schimbul de mesaje scurte între doi sau mai mulţi indivizi.
Navigarea mobilă pe Web permite utilizatorilor să caute informaţii fără a fi restricţionaţi fizic la un calculator. Studenţii vor aprecia cu siguranţă faptul de a-şi putea controla e-mailul fără să meargă la laborator sau la cămin.
Poşta electronică continuă să fie, de departe, cea mai folosită aplicaţie mobilă. Totuşi, handset-urile evoluează rapid şi include din ce în ce mai multă funcţionalitate care suportă aplicaţii noi şi, în acelaşi timp, se îmbunătăţeşte interfaţa cu utilizatorul. Probabil că următorul mare succes după Web-ul mobil va fi cumpărarea prin Internet şi alte aplicaţii e-commerce, cum ar fi cupoanele electronice, reclama, etc. Potenţialul pentru aplicaţii este enorm, necesităţi noi continuă să apară mereu, iar soluţiile pentru aceste noi cerinţe pot fi purtate prin SMS.

Test
1.SMS permite unui utilizator să primească un mesaj oricând, indiferent dacă un apel vocal sau de date este în progres.
a.adevărat b.fals
2.Ca şi serviciul de paging alfanumeric, SMS nu garantează că mesajul va fi livrat.
a. adevărat b. fals
3.SMS este numai un serviciu pentru transmitere şi nu oferă posibilităţi pentru servicii interactive.
a. adevărat b. fals
4.SMSC poate de asemenea să transfere date binare care nu sunt văzute de client.
a. adevărat b. fals
5.SMSC se leagă direct cu BSC pentru a primi rezultatul transmisiei mesajului către handset.
a. adevărat b. fals
6.SMS este limitat la transmiterea de 40 de caractere.
a. adevărat b. fals
7.SMS foloseşte infrastructura celulară digitală existentă.
a. adevărat b. fals
8. ….. oferă informaţii de rutare pentru abonaţii mobili.
a. SMSC b. HLR
9.Ce metodă de acces suportă CPT?
a. GSM b. CDMA
c. TDMA d. toate de mai sus
10.În transmisie MT-SM prima interogare este către …..
a. VLR b. HLR
c. staţia mobilă d. nici un răspuns

Răspunsurile testului în pagina: www.electronica-azi.ro

GLOSAR

S-ar putea să vă placă și